Aszalt papaya,cukrozott. A dinnyefafélék (caricaceae) Afrika trópusi övezeteiben, és Dél-Amerikában őshonos családjába tartozik. Carica papaya, vagy papaja
Eredetileg Dél-Mexikóból, és Közép-Amerika trópusi övezetéből terjedt el, ma már a papaya legnagyobb ültetvényei Ázsiában vannak. Az aszalt papaya rendkívül értékes, és egészséges gyümölcs nagy termelői Brazília, Thaiföld, Nigéria, India, Mexikó, és Indonézia.
Papaya - sok-sok vitaminnal:
A hosszúkás, vagy bogyó alakú, húsos bogyótermés a sárgadinnyére emlékeztet, fajtától függően, akár 80 cm hosszú, és 9 kg súlyú is lehet. Nemzetközi kereskedelmi forgalomba 4-600 g-os példányai kerülnek. Féléretten szedik, így jobban tűri a tárolást, szállítást. Íze édes, kevés savanyú jeggyel, színe sárgás-narancssárgás, teljesen éretten piros. Rengeteg béta karotint, és B-vitamint szolgáltat. 100 g-ban 80 mg C-vitamin is található, ami szintén nem csekély mennyiség. A papain nevű fehérjebontó enzim jótékony hatással van a szervezet fehérje háztartására, közérzetünkre, és emésztésünkre is. Ez a papain húspuhító hatású is, desszertekben viszont megakadályozza a zselatin megszilárdulását. A répa nem az egyetlen A-vitamin forrás. Ez a gyümölcs is tartalmaz A-vitamint, flavonoidokat, például s luteint, melyek segítenek megőrizni a membránok egészségét, és megelőzik a korral járó makula degenerációt. A flavonoidok és fitonutriensek a papayában lekötik a szabad gyököket és a sejtek egészségét is segítik. Tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres fogyasztása segíti elkerülni a vastagbél és a prosztata rákos megbetegedését. Ezen kívül kiváló "öregedésgátló" is, fenti tulajdonságai miatt. Többen esküsznek a nyers gyümölcs hajnövekedésre gyakorolt jó hatására, és több diétában is szerepel, előnyös növényi hatóanyagai miatt. rendszeres fogyasztása mellett testzsír-csökkentő, és segít a méregtelenítésben is. Étkezések után fogyasztva fejti ki a leghatékonyabban az erejét, mivel segít a könnyű emésztésben, megoldja a székletproblémát, és megszünteti az étkezések után jelentkező puffadás-érzést. A gyümölcs különleges fehérjéket, aminosavakat, enzimeket és vitaminokat tartalmaz. Kiemelten fontos alkotóeleme az arginin, amely komoly szerepet tölt be a vér tisztításában.
Különleges ízét sokan kedvelik, és a vegán táplálkozásba is jól beilleszthető. A speciális eljárással, cukor hozzáadás nélkül készült aszalt papaya víztartalmának elpárologtatása után a gyümölcs értékes vitaminjai, és mikroelemei megmaradnak, mellyel hozzájárulnak egészségünk védelméhez, káros mellékhatások nélkül.
Látta már többi, egészséges, aszalt gyümölcseinket?
Hasznos adatok:
Tápanyagtartalom 100 g-ra vetítve (hozzávetőleges érték)
energia: 333 kcal/1415 KJ
fehérje: 0,8 g
szénhidrát: 82 g, ebből cukrok: 82 g
zsír: 0,05 g, ebből telített zsírsavak: 0,05 g
só: 0,13 g
Összetevők: Papaya szelet/kocka, cukor, antioxidáns: SO2
Származási hely: Thaiföld