Hátrányok:
-
Esetenként negatív hatással van a cukorbetegekre: A glicin fogyasztása néha csökkentheti a vér glükózszintjét, ami a cukorbetegeknek problémát okozhat.
-
Azok számára, akiknek alacsony a fehérjetartalmú diétájuk vagy a húsmentes étrendjük, nem javasolt a glicin fogyasztása, mivel a legtöbb glicin az állati fehérjékből származik.
-
A glicin fogyasztása bizonyos esetekben mellékhatásokat okozhat, mint például gyomor-bélrendszeri problémákat vagy bőrkiütéseket.
Fontos megjegyezni, hogy a glicin előnyei és hátrányai személyenként változhatnak, és a fogyasztása előtt mindig ajánlott konzultálni orvosával vagy más egészségügyi szakemberrel.
Gal glicin vélemények
Többfél glicint is lehet találni, megvásárolni az interneten. Nem véletlenül választottuk a GAL glicint ezek közül.
Miért? Mivel a GAL magyar gyártó termékeit évek óta forgalmazzuk a magzsola.hu webáruházunkban, és vásárlóink visszajelzései alapján ezek a vitaminom és táplálék kiegészítők valóban kiváló minőségűek, egyenletes minőségűek, és megbízhatóak is egyben.
Bár nem a legolcsóbbak a piacon, én és családom tagjai is rendszeresen szedjük, fogyasztjuk ezeket, például a k2d3 FORTE kombinációt is.
Mit minden ilyen terméknél, a rendszeresség talán a legfontosabb. Tehát, ha elhatározzuk, hogy elkezdünk egy glicin kúrát, azt érdemes minden nap, meghatározott időben elfogyasztani. Hosszú távon fogjuk megtapasztalni jótékony hatását, hatásait.
Ha kíváncsi a termékkel kapcsolatos véleményekre, kérem, görgessen lejjebb, itt alap alján olvashatja ezeket. Ezek valódi vásárlói vélemények, azaz, nálunk csak az véleményezhet, aki a terméket meg is vette.
A glicin adagolása:
Elalvás előtt javasolt 1-2 dl langyos folyadékban (pl vízben) feloldani 1 púpos teáskanálnyit. Lassan kortyolgassa el. Javasolt még étkezések után is egy keveset (1 csapott teáskanálnyit vagy 1 mokkáskanálnyit ) elfogyasztani, ha étkezésünkben nem voltak kollagén típusú fehérjék. Így az étkezés után fogyasztott glicin segíti a táplálkozással elfogyasztott aminosavak arányának kiegyensúlyozását. Kávéba, teába, vagy bármilyen folyadékba elkeverhető, süteményekbe is süthető. Ételek italok édesítésére is alkalmas. Kellemes, mellékízmentes édes íze van (azonban ha a port vesszük a szánkba közvetlenül, akkor az már-már kellemetlenül édes).
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Optimális vércukor
A glükóz (és így a szénhidrátok) vércukorszintet megemelő hatását jelentősen mérsékli. Fokozza az inzulin hatékonyságát, azonban az inzulinszintet szinte egyáltalán nem emeli, ellenben a jótékony hatású glükagon szintjén igen, ami az inzulin „ellenlábasa”. Csökkenti az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhető magas vérzsír szintet is.
Bőrtónus, és a kollagéne
A bőrünk nagyobb mennyiségű kollagént tartalmaz, így glicint is. A kollagén peptidek ráncainkat csökkentő, hajhagymáinkat erősítő, valamint bőrünk rugalmasságát növelő és hidratáló, bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat kutatott.
A kollagén pedig ezeket az előnyös hatásokat nagyrésztmagas glicintartalmának köszönheti. A kollagén, glicin, C-vitamin, szőlőhéj- és magkivonat valamint a bioflavonoidok remek kombináció lehet, ha bőrünk fiatalságára belsőleg gondolunk.
Idegrendszer
Kis mennyisége fokozza az éberséget és az agyi mikrokapillárisok keringését. Emellett depresszió, skizofrénia és OCD (kényszerbetegség) kezelésére is hatásos megoldás, a különböző kísérletek szerint.
Méregtelenítés
Ezzel kapcsolatban csak állatokon végzett kísérletek vannak, de ezen kutatások alapján a máj és vese funkcióját javítja, fokozza a glutation nevű, erős méregtelenítő és antioxidáns hatású anyag termelődését.
Alvásminőség
Több kutatás is foglalkozott már az alvásra gyakorolt hatásával emberek esetén. A megállapítások közé tartozik, hogy a lefekvés előtt elfogyasztott glicin (3 gramm elszopogatva) javítja az alvás minőséget, gyorsítja az elalvást, valamint enyhíti a túl korai ébredést és kevesebb alvás esetén is kipihentebbek leszünk.
(Hat óra alvás glicinnel sokszor jobb alvásminőséget eredményezett, mint nyolc óra alvás glicin nélkül.)
A glicin édesítőszernek is kiváló!
Nincs mellékíze, hőálló, a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van. Nem veri át a szervezetet, mert az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítő esetében, hiszen a glicin fehérje és akként is kezeli szervezetünk.
(Az édes íz cukorforrást jelent a szervezetnek és a glicinből szükség esetén a szervezet valóban képes cukrot előállítani, így nem okoz hypoglikémiát.)
A túlzott vércukor emelkedést gátló hatása miatt pedig különösen jó – szénhidrátokat amúgy is nagy mennyiségben tartalmazó – sütik és hasonlók édesítésére, hiszen azok hirtelen vércukor növelő hatását kordában tartja.
Glicin és az Élethosszabbító hatás
Egérkísérletekben a csökkent kalóriabevitel – normál hasznos mikro/makro tápanyag bevitel mellett – hatásosan növeli az egerek életének hosszát.
Ennek hatását már majmokon is igazolták és részben embereken is. (Természetesen élethosszig tartó kalóriamegvonásos kísérletet embereken etikai okokból nem lehet végezni, így csak pl. az ún. telomerek hosszának méréséből következtettek emberek esetében.)
A kalóriamegvonásnál is hosszabb élethosszt (+40%) tudtak elérni egérkísérletekben, a metionin nevű aminosav bevitelének korlátozásával. Később hasonló eredményt értek el úgy is, ha az egerek táplálkozását nagy mennyiségű glicinnel egészítették ki.
Ez azért van, mert a glicin korlátozza a táplálékból a metionin hasznosulását, így kiegyensúlyozza a fehérjékből felszívódó aminosav arányát a vérben. Emberek esetében még nem vizsgálták, de feltételezhetően szintén hatásos. Mivel a legtöbb ételben sok metionin található, ezért a gyakorlatban nehezen kivitelezhető a metionin csökkentett diéta.
Azonban az étkezés után elfogyasztott glicin (pl. a glicinnel édesített desszert vagy ital) szimulálja a metionin csökkentett, élethosszabbító hatású diétát, hiszen a glicin korlátozza a metionin felszívódását.
Felhívás: Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan.