Az óriás mazsola, jumbo mazsola - valójában egy nagyon jó minőségű, nagyobb szemű, magtalan édes aszalt szőlő. Több ezer éve termesztették már Perzsiában és Egyiptomban is, innen vannak az első emlékek. Az ókori görögök és rómaiak amellett, hogy szivesen fogyasztották, díszítésként is használták.
Előnyös hatások, vitaminok:
Ennek az aszalványnak a friss gyümölcshöz hasonló előnyei vannak. Ahogyan a szőlő, úgy ez is tartalmazza a rezveratrol nevű fitokemikáliát. Ez egy polifenolos vegyület, antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Gyulladáscsökkentő hatású, antikarcinogén és a vér koleszterin szintjét is előnyösen befolyásolja. Egyes kutatások szerint a rezveratrol megelőző szerepet játszik a melanoma (bőrrák), vastagbél-, és prosztatadaganat kialakulásában valamint egyes betegségek, mint például koszorúér és degeneratív idegrendszeri elváltozások megjelenésének visszaszorításban. Csökkentheti a stroke kialakulásának esélyét is.
Jelentős mennyiségű szerves vas tartalma révén az anémia (vérszegénység) megelőzésében és kezelésben is szerepet játszhat. B-vitaminjai a vérképzésben fontosak. A benne található réz szükséges a vas hasznosulásához, enzimek működéséhez, valamint elengedhetetlen a csontok, kötőszövet és az idegrendszer működéséhez is.
Fitonutriensei, antioxidáns hatású karotinoidjai és A-vitaminja a szem egészségének, a z egészséges látásnak a megtartásához is hozzájárulnak. Védik a szemet a szabad gyökök okozta szemlencse és retina károsodástól, a cataracta (szürkehályog) kialakulásától, valamint a látás romlását is késleltetik.
Fogyasztása jó hatással van a szexuális életre. Arginin aminosav tartalma fokozza a libidót, valamint férfiak merevedési zavarainak enyhítésére is alkalmazható.
Rosttartalma hozzájárul a vér koleszterin szintjének csökkenéséhez, az erek egészségének megőrzéséhez. A rostok jótékony hatása a bélrendszerben is érvényesül a káros méreganyagok eltávolítása révén, mely egyes bélbetegségek megelőzésében játszik szerepet. Székrekedés megelőzése és kezelése során szintén pozitív eredményeket érhetünk el fogyasztásával.
Sok káliumot és magnéziumot tartalmaz (vesebetegségben szenvedőknek nem ajánlott!), ezek a mikroelemek elsősorban a csontok, fogak épségéért felelnek, illetve hozzájárulnak a normál idegrendszeri folyamatokhoz.. Csökkenti a savasodást, védi a szervezetet az ízületgyulladás és a köszvény kialakulásától.
Kutatási eredmények:
Oleanolsav fitokemikáliájáról kimutatták, hogy gátolja a Streptococcus mutans aktivitását, valamint a fogak felszínén létrejött, baktériumok okozta lepedék megjelenését. Az oleanolsav ezen kívül tumorellenes, májvédő, antidiabetikus, gyulladásgátló és HIV-ellenes hatással is rendelkezik. Emellett szerepet játszik a csontok és fogak szilárdságának kialakulásában, egészségének megőrzésében és a csontritkulás kezelésében, melyhez jelentős kálium-, és kalciumtartalma is hozzájárul.
A szépségápolásban is hatékony: késlelteti a szarkalábak és ráncok megjelenését. Rendszeres fogyasztása a bőr egészségének megtartását támogatja.
Mire figyeljük?
Mivel szárított gyümölcs, cukortartalma magasabb, mint a friss gyümölcsnek. Fogyni vágyók és cukorbeteg számára ezért kisebb mennyiségben ajánlott a fogyasztása az energia-, és szénhidráttartalom figyelembevételével!
Fogyasztható nassolnivalóként, joghurthoz, kefirhez vagy müzlihez keverve, de akár sütemények készítéséhez is felhasználhatjuk.
Ennek az aszalványnak még két változata kapható nálunk, az egyik a népszerű aranymazsola, a másik pedig egy iráni, apróbb szemű változat.
Származási hely: Chile
tápanyag tartalom100 g-ban
Energia (kJ) 1430 kJ
Energia (kcal) 341 kcal
Zsír (g) 0 g
-telített zsír (g) 0 g
Szénhidrát (g) 79 g
-cukor (g) 60 g
Rost (g) 3 g
Fehérje (g) 2,5 g
Só (g) 0 g