Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A lenmagolaj hatása a szervezetre

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2019.11.24 11:32
A lenmagolaj hatása a szervezetre

Bár az 1930-as évektől ismert, hogy az omega-3 zsírsavak a normális növekedéshez és az egészséghez feltétlenül szükségesek, de ennek tudatos használata csak az utóbbi pár évben nőtt meg jelentősen. Lenmagolaj, a superfood!

Bár az 1930-as évektől ismert, hogy az omega-3 zsírsavak a normális növekedéshez és az egészséghez feltétlenül szükségesek, de ennek tudatos használata csak az utóbbi pár évben nőtt meg jelentősen. 

A lenmagolaj meglepő hatása a szervezetre:

A len hatszor annyi Omega-3-at tartalmaz, mint akár a legkiválóbb minőségű halolaj . A lenmag (Linum usitatissimum) olaja valószínűleg a legszélesebb körben elérhető növényi forrás. 15 mL magolaj körülbelül 8 gramm ALA (alpha-linolenic ) bevitelt jelent. Ezek az esszenciális zsírsavak segíthetnek a bőr egészségének megőrzésében, illetve a különböző bőrproblémák, krónikus, makacs betegségek leküzdésében (pl. ekcéma). Csecsemőkorban ezek a "jó zsírok" fontos szerepet töltenek be a normális szellemi fejlődés, tanulás elősegítésében. Talán meglepő a telítetlen esszenciális zsírsavak magas tartalma, amely akár a 70%-ot is eléri.  Szinte minden életkorban használható, akár általános  immunerősítőként, ugyanakkor hozzásegít a jó memória megőrzésében is. Javasolt mennyiség: 1-2 evőkanálnyi, éhgyomorra, étkezés előtt fél órával.

Depresszió, szorongás esetén természetes segítség lehet, mert több kutatás is bizonyítja, hogy ezen zsírsavak hiánya az agy működésében zavarokat okozhat, csökkentheti stressz kezelésére irányuló képességet. Klinikai vizsgálatok alapján állítható, hogy enyhíti a rheumatoid arthritis tüneteit, magát a betegséget azonban nem gyógyítja.

Magas lignán tartalma csökkenti a magas vérnyomást (hypertonia), és lassítja az érelmeszesedés folyamatát.  Véd a makuladegenerációtól, hiszen a szemünk egészségéért is, felelős. Illetve csökkenti a menstruációs fájdalmakat, akár olajként, akár a magból készült teaként fogyasztjuk. A fontos zsírsavak ajánlottnál kevesebb bevitele növeli a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, ezért 50 év felett érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel számos, felsorolt tünetet megelőzhet.

Ráadásul ez teljesen természetes, növényi forrásból származik, így beépülése, hasznosulása intenzívebb, mélyebb hatású. Érdemes fogyasztani a vegán életmódot folytatók számára is, hiszen ezáltal hozzáférhetnek a kritikus fontosságú összetevőkhöz. Rosttartalma figyelemreméltó, ezek megkötik a vizet, és tökéletesen megtisztítják a beleket és az egész testet.

lenmagolaj olívaolaj, összehasonlítás - magzsola.hu

összehasonlítás az extra szűz olívolajjal. (forrás: nosalty.hu)

További előnyök:

Ez az olajféle nemcsak nagyon egészséges, de számtalan betegséget is orvosolhatunk, vagy megelőzhetünk vele. Meglehetősen gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, foszforban, káliumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, kénben, cinkben, mangánban és jódban. Egyben kitűnő antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Célszerű a hidegen sajtoltat választani (mint pl. az általunk forgalmazott), ugyanis ezt olyan eljárással készítik, amely során az olaj megőrzi értékes tápanyagtartalmát.

Lignán-tartalma igen hasznos szervezetünk számára, amelynek elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a daganatos megbetegedések megelőzésében van kiemelkedő szerepe. Az omega-3 és a lignán együttesen, szinergikus hatással segítenek megvédeni a változókorba lépő nőket, hiszen az ösztrogén hatásait pozitív irányba képesek befolyásolni, ezzel együtt pedig a kellemetlen tüneteket enyhíteni és megszüntetni.

Ezek a következők lehetnek: vágycsökkenés, erős vérzés, ingerlékenység, hangulatingadozások, alvászavarok, fejfájás. Olajos magvakról írt bejegyzésünkben már részeletesen kiértünk ezek előnyös tulajdonságaira, érvényes ez az ezekből kinyert olajokra is.

Hatékony szer a hörghurut kezelésére is, hiszen a görcsös összehúzódásokat nagyszerűen enyhíti. Kedvező irányba befolyásolja a vérzsírok egyensúlyát, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet. A gyulladásos megbetegedésekkel szemben is eredményesen veszi fel a harcot. Rendszeres fogyasztása serkenti az agyműködést és a vérerek munkáját, de nem csak az agyban, hanem a vesében és a szemben is.

Segíthet orvosolni a migrént, amit köztudottan a szervezet gyulladásos állapota vált ki. (Tipp a migrén kezelésére: Öntsd a levesedbe, vagy keverd a salátaöntetbe!) A csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszhat, hiszen a csontokat erőssé, rugalmasabbá teszi.

Nagyon jó választás, ha rendszeresen ízületi gyulladás gyötri. Hatékonyan képes enyhíteni az izomfájdalmakat, és még az izomlázat is csökkenti. Fogyasztása serkentőleg hat az emésztésre és székrekedés ellen is kiváló, sokan talán csak ezt az egy hatását ismerik. A gyomorfekély és más gyomorbántalmak gyógyulásához is hozzájárulhat, hiszen a gyomorsavtermelésre is jótékonyan hat ez a csodálatos termék. Kiváló ellenszere a légutak gyulladásos betegségeinek.

A diabéteszben szenvedők számára is hasznos táplálékkiegészítő lehet, mivel segít kimosni a szervezetből a felesleges koleszterint, a glükóz jelenlétét szabályozza a vérben és védelmet nyújt a gyomornyálkahártya számára. 

Lenmagolaj fogyasztása, lenmagolaj hatása a szervezetre - magzsola.hu

Lenmag és préselt olaja - (forrás: vproyals.com)

Terhesség alatt is megfontolandó!

A Várandósság az az életszakasz, amikor a nők nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy mit fogyasztanak vagy használnak. Ezen olaj hatását azonban a terhesség alatt is nagyra értékelheti, mivel javítja a szülőcsatorna átjárhatóságát, így könnyebbé teszi magát a szülést. 

Napi egy kanál használata ajánlott a terhesség 8. hónapjától. A terhesség alatt történő fogyasztás során azonban ügyelni kell arra, nehogy túlzásba essen. A magzatra gyakorolt pozitív hatása elsősorban az, hogy javítja az anyagcsere folyamatait a szervekben, valamit a szem fejlődésénél is fontos, hiszen az már a várandósság 4. hetétől fejlődésnek indul. Használat előtt mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosát a beviteli mennyiségről!

Gal omega 3 halolaj. Tokoferol, Részletes információk, hatása, adagolása

Alkalmazása külsőleg, bőrön:

Külsőleg is (szinte) csodákat tesz! Hatékony ekcéma ellen, már gyógyuló égési sebekre (Magas E-vitamin tartalma miatt), pikkelysömörre, de a rovarcsípésre is, kiváló ellenszere a herpesznek. Ha száraz a bőrünk, akkor fürdés után, a még nedves bőrbe belemasszírozva pár alkalom után csodát művel! A hajat selymessé varázsolja, elősegíti a haj egészséges növekedését és még a korpával is hatékonyan elbánik. Keverd argán olajjal, és pakolásként használd. Kend be vele alaposan a hajad és csavard be törölközőbe. Hagyd rajta pár óráig, vagy akár aludj benne és másnap öblítsd ki. Gyönyörűen csillogó, pihe-puha egészséges haj lesz az eredmény! Masszázsolajként is megállja helyét, hiszen hatékonyan hidratálja a bőrt.

Az olajban található linolsav a sejtlégzést segíti elő. Késlelteti az öregedési folyamatokat, és hatásos lehet vese- és húgyhólyag-gyulladás esetén is. Gyógyítja a prosztatagyulladást és csökkenti a vérnyomást. Be lehet vetni epe-, vese- és húgyhólyagkövek és -homok ellen is. Fogyókúra során is bátran alkalmazható, mert felgyorsítja az anyagcserét és elősegíti a fokozottabb zsírégetést. Diéta mellett érdemes testmozgást is végezni. Ha rendszeresen és intenzíven tesszük ezt, akkor elengedhetetlen az izomzat regenerációja, melyben szintén segítségünkre lesz.

Amennyiben valamilyen krónikus betegsége van vagy rendszeresen gyógyszert fogyaszt, mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosát a lenmagolaj fogyasztásáról. Főleg akkor kell körültekintőnek lenni, ha véralvadásgátló pirulát szed, cukorbetegségben szenved vagy áldott állapotban van. Műtét előtt is érdemes felfüggeszteni a fogyasztását.

Jó, de mennyibe kerül a lenmagolaj, mi az ára?

Természetesen, fontos tényező az ár is. A termék részletes oldalán az összes, fontos adatot feltüntettük (származási hely, összetétel, tápanyag tartalom). Magyar gyártótól vesszük ezt a hidegen préselt, értékes terméket, és azt gondolom, méltányos, nagyon jó ár/érték arányon tudja megvásárolni webshopunkban. Cikkünk megírása időpontjában a 250 mL-es változat 1100 Ft-os áron érhető el. Kérlek, olvasd el a vásárlói véleményeket, ezeket hitelesített, valódi vevőink írták. Szerintem nagyon lényeges, hogy ehhez a fontos információhoz is hozzáférjenek érdeklődőink. Bár mi nem forgalmazzuk, de ha valaki nem kedveli karakteres ízét, tabletta formájában is megtalálható.    

Lenmagolaj előnyei , lenmagolaj ár, lenmagolaj vásárlás- magzsola.hu

Gyönyörű és egészséges! (forrás: fakt.pl)