Alternatív megoldások - tej, tejszín és tojás helyett.
Ételallergia, diéta, vegán életmód - több ok miatt is előfordulhat, hogy radikális változtatást kell bekiktatni étrendünkbe. De mit mikor, és mivel érdemes helyettesítenünk?
Ételallergia, diéta, vegán életmód - több ok miatt is előfordulhat, hogy radikális változtatást kell bekiktatni étrendünkbe. De mit mikor, és mivel érdemes helyettesítenünk?
Míg egy-két évtizeddel ezelőtt a cukorbetegségen kívül szinte ismeretlen fogalom volt az élelmiszerekre való érzékenység, napjainkban ez már szinte általánossá vált. Ennek persze, több kiindulópontja, oka is lehet, személyes véleményem szerint
- a sok, silány minőségű, élelmiszernek hívott kereskedelmi alapanyag,
- a csecsemőköri anyatej hiánya,
- a finomított élelmiszerek elterjedése, használata ehhez nagymértékben hozzájárult.
Akárhogy is alakult ez, sok esetben ezeknek az alapanyagoknak az elhagyása nagyban javítja életminőségünket. Kitérhetnék itt a nagyipari állattartás, és az ipari élelmiszertermelés káros hatásaira, ezt a témát azonban azt hiszem, előttem már számtalan szakértő alaposan kivesézte, és Te is jól tudod, hogy milyen körülmények között tartják a haszonállatokat, és hogyan készül pl. a dobozos, 15% zsírtartalmú, tejnek csúfolt ipari termék.
Ha a tejtermékeket cserélnénk le.
A tej helyettesítésével viszonylag könnyű dolgunk van, erre több, akár bio minőségű, elérhető árú termék is rendelkezésünkre áll. Mi az olasz "The Bridge" organikus alapanyagaiból rizs, zab, és forrásvíz felhasználásával készült tejhelyettesítői mellé tettük le a voksunkat. A köznyelv ezt rizstejnek, zabtejnek hívja, hivatalosan ezeket rizs ital, zab ital néven kerülnek forgalomba. A keresztallergiák elkerülése céljából én speciel nem javaslom a szójából készült tejhelyettesítők használatát.
Tejszín helyett
Ma már szinte bárhol vásárolhatunk jó minőségű, növényi alapú laktóz- és tejmentes növényi főző, illetve habkrémeket. Ezekkel szinte teljes mértékben kiváltható az állati tejszín, bár ez utóbbi sokkal símább, bársonyosabb ízt ad akár a krémleveseknek, akár az ezekből készült ételeknek, süteményeknek, tortáknak. Ha esetleg fenntartásaid vannak a növényi zsírokkal szemben, jó ötlet szerintem a kókuszkrém használata, ezekből is többféle kiszerelést, és minőséget találhatsz webshopunkban. Sütéshez is bátran ajánlható, de kemény habbá is verhető, enyhén kókuszos íze miatt mégis inkább a sütikhez illik jobban, bár az ázsia konyha szerelemesit ez biztosan nem tartja vissza.
Házi zabtejszín: Főleg főzéshez, esetleg főzelékek habarásához javaslom. Otthon is rendkívül egyszerűen elkészíthető: pirítsunk meg egy csészényi zabot, majd áztassuk be egy éjszakára annyi vízbe, ami éppen ellepi. Másnap szűrjük le, adjuk hozzá egy csipenyi himaláya sót, és még másfél csészényi vizet, majz az egészet turmixoljuk krémes állagúvá. Hűtőben 3-4 napig eltartható.
Allergia, vagy intolerancia?
Fontos megkülönböztetni, a tejfehérje allergiát és a laktóz (=tejcukor) érzékenységet! Míg az előbbi esetében szigorú diéta szükséges, melynek során minden állati eredetű tejet és tejterméket ki kell iktatni étrendünkből, addig a laktózérzékenység egy enzim hiánya miat fennálló probléma, amit egyszerűen a laktózmentes termékeke fogyasztásával, valamint laktázenzim tabletta, vagy cseppek szedésével is orvosolhatunk. A laktózérzékenység lehet genetikai eredetű, de akár átmenetileg is kialakulhat, egy-egy betegség, vagy antibiotikumos kezelés után, amikor a szervezetünkben átmenetileg csökken a laktózenzim termelése.
Túró helyett?
Tofu - a vegán megoldás. Ez egy kínai eredetű, szójababból készült élelmiszer. Igen magas fehérjetartalmú, és ez mellet nagyobb mennyiségú nátriumot, szerves foszfort, vasat, kalciumot is tartalmaz, valamint gazdag B1, és B2 vitaminokban is. Teljesen szagtalan, semleges ízű - így aztán számtalan módon használható, akár tejfehérjementes, vegán "hamis" túró is készíthető belőle, villával szétnyomkodva, és Túró Rudit is készíthetünk belőle.
Tofurudi - próbáld ki!
- 40 dkg natúr tofu
- 2 evőkanál nyers, nádcukor
- fél teáskanál vaníliaőrlemény
- fél dL szójajoghurt
- 2 teáskanál zselatin, vagy agar agar
- 10 dkg étcsoki bevonó
A tofut villával összetörjük, majd hozzákeverjük a nádcukrot, a vaníliaőrleményt, és a szójajoghurtot. A zselatint oldjuk fel kb. 1 dL forró vízbe, majd ha kihűlt, langyosan öntsük bele a tört tofuba. Az összekevert masszát helyezzük folpackra, majd formázzunk belőle rudacskákat. Szorosan tekerjük fel a frissentartó fóliával, majd a két végét alaposan zárjuk le. Hűtőben hagyjuk kb. fél napot dermedni, majd ezt követően vegyük ki a csomagolásból. Ezután vágjuk belőle Túró Rudi méretű rudacskákat. A csokibevonót vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett olvasszuk símára. Kicsit tegyük félre hűlni. Amíg folyékony, hempergessük meg benne a rudacskákat, és egy rácsra téve hagyjuk megdermedni.
Agar agar és más alga fajták előnyös hatásai - blogcikk
Tejföl helyett - kesuföl.
Mint a nevéből is következtethetjük, ez egy kesudióból készült alternatíva. Mivel a kesu nem egy olcsó alapanyag, főzéshez nem ezt érdemes használni, helyette teljesen megfelelő akár a bio rizskrém is.
Megoldások tojás helyett
A tojást a receptben betöltött céljától függően, többféle módon is helyettesíthetjük.
Süteménybe:
- Chia magok: Egy tojás helyett egy evőkanálnyi, beáztatott chia mag is megteszi.
- Banán: Nem csak kizárhatjuk vele a tojást, de a stüteményekbe csökkenthetjük a használt cukor mennyiségét is, a banán természetes fruktóztartalma (=gyümölcs-cukor) miatt.
- Növényi joghurt: A szója- vagy a kókuszjoghurt is alkalmazható tojáshelyettesítésre. 1 tojás mennyisége fél csészének felle meg. Figyeljünk azonban arra, hogy milyen sűrűségű a joghurt. Ha túlságosan is folyékony, a végeredmény is híg lesz.
Akár húsok helyett is:
Lenmag: 1 evőkanálnyi finomra őrölt lenmagot keverjünk össze 3 evőkanál vízzel. Ez aztán kíváló kötőanyagot biztosít, ami gazdag mikrotápanyagokban, élelmi rostokban, és B-vitaminokban is. Íze leginkább a dióra hasonlít. Húsokhoz, de akár süteményekbe is használható.
Natúr tofu: Nem csak a túrót, a tojást is helyettesíthetjük vele. Egy tojásnyi mennyiséghez 1/4-ed csésze pépesített tofut használjunk. MIvel íze teljesen semleges, felhasználhatjuk akár sós, akár édes receptekhez is. Ráadásul, kiváló térfogatnövelő is.