Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

2016-04-18 07:28:10 Cimkék: aszalt szilva | tartósítás | kén-dioxid | SO2 | tartósítószer mentes

Egy korábbi blogbejegyzésben már írtam magáról a két tartósítási módszerről.

MIért szükségesek, vagy nem szükségesek ezek? Azt gondolom, ha valaki magának, otthonra szeretne saját, vagy más kertjéből származó gyümölcsöt aszalni, símán megteheti, sőt, a kereskedelemben kaphatóak már aszalógépek, melyekkel még lekvár is készíthető. 

Kicsit más a helyzet a nagyobb mennyiségekkel. Ezeket jellemzően nem teljesen érett állapotban szedik, így keményebb, egységesebb lesz az aszalvány állaga, külseje is. a magozás utáni aszalás ideje gyümölcsönként más és más... és itt jön a különbség: 

Míg az otthonra szánt, "kisüzemi" aszalványok jórészt a kamra polcára kerülnek, a profib, nagyobb rendszerekben belép annak az igénye, hogy az a szép állagú gyümölcs egészen a vásárló asztaláig megtartsa ezeket az előnyös tulajdonságait, mind színben, állagban, puhaságban, ízben egyaránt. Sőt, ezen kívül, ne penészedjen, és bírja a hosszabb szállítást, és különböző raktárakban való tárolást, és még így is legyen elég szavatossága, amíg a fogyasztóhoz kerül.

Igen, ezeket valóban nehéz kivitelezni, tartósítás nélkül. Szerintem ennek legenyhébb módja a kén-dioxid használata. Légnemű, elillan, és megvédi a gyümölcs értékes tulajdonságait, azokat, amiért tulajdonképpen megvesszük ezeket.....A kén, és a kén-dioxid az egyik legrégebbi, hagyományos tartósítási mód, mégsem nitritekkel, nitrátokkal érik el a kívánt hatást, mint a hústermékeknél. A fenti mondatokat sok vásárlóknak lemondtam már, de érződik egyfajta bizalmatlanság, elutasítás ettől a módszertől. Pedig ebben az esetben ez nem egy ördögtől vett dolog, ami eleve károsítja az emberi szervezetet. A kén-dioxidról olvasottak, és ezek mellékhatásai extrém nagy dózis fogyasztása esetén léhetnek fel, amennyi ebből egy-egy aszalványon van, az bőven a megengedett egészségügyi határértékek alatt van.

Ráadásul, az első magyarországi forgalomba hozó cég köteles, ún. toxikológiai vizsgálatot végezni, hogy az általa behozott termék megfelel az egészségügyi előírásoknak. Legközelebbi bejegyzésemben a kandírozás támakörét járom körbe. 

 

EZEKET OLVASTA MÁR?

Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

2017-10-30 13:46:44
Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

Az aszalás,mint természetes tartósítási eljárás nagyon kevés háziasszonynak jut eszébe, csak ősszel télen kerül elő azoknál akik szeretik.

Őszi zöldségek, és gyümölcsök

2018-10-17 08:45:29
Őszi zöldségek, és gyümölcsök

Nam csak a nyári időszakban kényeztet el bennünket a természet ajándékokkal. Ősszel is szezonja van az egészséges, roppanós zöldségekenek, és gyümölcsöknek. Ezekből válogattunk néhányat, receptötletekkel kiegészítve:

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.