Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Aszalt gyümölcsök és a tartósítás

2016-04-18 07:28:10 Cimkék: aszalt szilva | tartósítás | kén-dioxid | SO2 | tartósítószer mentes

Egy korábbi blogbejegyzésben már írtam magáról a két tartósítási módszerről.

MIért szükségesek, vagy nem szükségesek ezek? Azt gondolom, ha valaki magának, otthonra szeretne saját, vagy más kertjéből származó gyümölcsöt aszalni, símán megteheti, sőt, a kereskedelemben kaphatóak már aszalógépek, melyekkel még lekvár is készíthető. 

Kicsit más a helyzet a nagyobb mennyiségekkel. Ezeket jellemzően nem teljesen érett állapotban szedik, így keményebb, egységesebb lesz az aszalvány állaga, külseje is. a magozás utáni aszalás ideje gyümölcsönként más és más... és itt jön a különbség: 

Míg az otthonra szánt, "kisüzemi" aszalványok jórészt a kamra polcára kerülnek, a profib, nagyobb rendszerekben belép annak az igénye, hogy az a szép állagú gyümölcs egészen a vásárló asztaláig megtartsa ezeket az előnyös tulajdonságait, mind színben, állagban, puhaságban, ízben egyaránt. Sőt, ezen kívül, ne penészedjen, és bírja a hosszabb szállítást, és különböző raktárakban való tárolást, és még így is legyen elég szavatossága, amíg a fogyasztóhoz kerül.

Igen, ezeket valóban nehéz kivitelezni, tartósítás nélkül. Szerintem ennek legenyhébb módja a kén-dioxid használata. Légnemű, elillan, és megvédi a gyümölcs értékes tulajdonságait, azokat, amiért tulajdonképpen megvesszük ezeket.....A kén, és a kén-dioxid az egyik legrégebbi, hagyományos tartósítási mód, mégsem nitritekkel, nitrátokkal érik el a kívánt hatást, mint a hústermékeknél. A fenti mondatokat sok vásárlóknak lemondtam már, de érződik egyfajta bizalmatlanság, elutasítás ettől a módszertől. Pedig ebben az esetben ez nem egy ördögtől vett dolog, ami eleve károsítja az emberi szervezetet. A kén-dioxidról olvasottak, és ezek mellékhatásai extrém nagy dózis fogyasztása esetén léhetnek fel, amennyi ebből egy-egy aszalványon van, az bőven a megengedett egészségügyi határértékek alatt van.

Ráadásul, az első magyarországi forgalomba hozó cég köteles, ún. toxikológiai vizsgálatot végezni, hogy az általa behozott termék megfelel az egészségügyi előírásoknak. Legközelebbi bejegyzésemben a kandírozás támakörét járom körbe. 

 

EZEKET OLVASTA MÁR?

lakossági bejelentés, avagy a rossz szándék?

2016-10-05 14:39:20
lakossági bejelentés, avagy a rossz szándék?

A magzsola.hu három és fél éve működik.  Alapvető célunk, hogy a vásárlóink elégedettek legyenek termékeinkkel, és nagyon hiszünk benne, hogy ez működik is. Büszkék vagyunk tudatosan gondolkodó, javarészt női vásárlói törzsközönségünkre, ráadásul, a kezdetektől hangsúlyozzuk termékeinkre vállalt, 100%-os  visszafizetési garanciánkat is.  Az ügyfélszolgálat is sarkallatos pontja értékesítésünknek, napközbeni telefonszámunk midig elérhető, és szívesen hívunk vissza bárkit, ha kérdése van, vagy elakadt valahol a rendelés során.

Mitől szeretjük annyira a magvakat?

2018-01-31 13:39:24
Mitől szeretjük annyira a magvakat?

Nem titok, az aszalványok mellett legtöbbet az olajos magvakból adunk el a magzsolán. Az biztos, hogy van bennünk valamiféle „etetőke”, mert bizony, ha egyszer elkezdi enni az ember, nehezen lehet abbahagyni. 

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.