Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Aszalt gyümölcsök - szeptemberben is. És a kén-dioxid.

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2017.09.11 10:16
Aszalt gyümölcsök - szeptemberben is. És a kén-dioxid.

A nyár és az ősz elkényeztet bennünket friss, zamatos, finom, és egészséges gyümölcsökkel. Ilyenkor mindenki próbál „betankolni” ezekből....

A nyár és az ősz, szeptemberben is elkényeztet bennünket friss, zamatos, finom, és egészséges gyümölcsökkel. Ilyenkor mindenki próbál „betankolni” ezekből, azaz

1. annyit eszik, amennyit csak bír,

2 .  Elteszi/befőzi/megaszaltja, hogy legyen tartalék a hidegebb időben is.  

Ezek közül az aszalás az egyik legősibb tartósítási módszer, röviden, és egyszerűen: a nedvesség egy részét „kimelegítjük” a gyümölcsből, miközben az megőrzi az értékes tápanyagok jó részét.   Leírva egyszerűbb, mint a gyakorlatban, és itt is vannak mesterfogások, amit még nagyapáink tudtak – de már mi nem.  

(ha valakit érdekel, és otthon is szerené megcsinálni, ITT egy profi megoldás)

Tegyük most félre ennek a technológiáját, és koncentráljuk az előnyökre.  Az aszalt gyümölcs finom, egészséges, tele van minden jóval, kisebb helyen is elfér, és korlátozottan bár, de hosszabb ideig eláll, nem romlik meg.

Érdemes ezt adni a gyerekeknek édesség gyanánt/csoki helyett.  Akár uzsonnára, vagy magunknak a munkahelyre is elvinni.  Persze, ezt mindenki, így Ön is jól tudja, de valahogy nincs ez annyira benne a mindennapok táplálkozásában.

Az aszalványok és az olajos magvak számos életfunkciónkra, gondolkodásunk aktiválására vannak jó hatással, és minden tekintetben ideálisak a napközbeni „kisétkezésekre”, vagy ezek kiegészítésére.  Igen, valóban a szénhidrát tartalmuk magasabb, és akinek figyelni kell erre (diabétesz, diéta), annak nem biztos hogy ez az ideális nasi főleg nagyobb mennyiségben – de egy szalámis zsemlénél biztosan előnyösebben hat a szervezetre. :-)

Az aszalványokkal kapcsolatban sokszor felvetődik a tartósítás módja, és a kén-dioxid kérdése. Erről már korábban is írtam, ITT olvasható. A kén és a kén-dioxid az egyik legrégebbi tartósítási mód. Ez egy természetes módszer, nem szulfitokkal, szulfátokkal éri el a kívánt hatást. Az ezekről szóló cikkek diszkréten hajlamosak elhallgatni, hogy mekkora mennyiség okozhat tüneteket.

Nem részletezném, de jó nagy dózist kellene magunkhoz venni, hogy hatásait érzékeljük. Miért kell ezeket egyáltalán használni? Hogy az aszalvány ne veszítse el színét, ízét, és ne penészedjen meg a csomagolásban.

Persze, én kereskedő vagyok. A teljesen kezeletlen (=jóval rövidebb szavatosságú), vagy liofilizált gyümölcsök ára olyannyira magas, hogy az online vásárlók, akik kifejezetten mindent olcsóbban szeretnének megvenni, mint a (bio)boltokban, visszariadnának az árcímkéket meglátva.  Persze, lehet, hogy ez csak az én elképzelésem, és nagy piaca lenne ezeknek is…..