Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Fél-paleo lenmagos pogácsa project

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2013.09.08 10:43
Fél-paleo lenmagos pogácsa project

Nekiugrottam egy kis hétvégi sütinek, saját alapanyagokból. Nem vagyok az a nagyon nagy sütőmester, inkább érzésből csinálom, mint receptből. A cél - ehető pogácsa, egészségesen. Mivel ez egy alapvetően egy könnyebb tésztájú valami, teljesen glutén (sikér)mentesen nehezen elképzelhető/elkészíthető. Ezért a szitába fele BL-55 finomlisztet, lenmaglisztet, és amarántlisztet öntöttem, és szitáltam át, kb. 50-10-40% arányban. ( a lenmagliszt elég barna, emmiatt úgy néz ki, mintha tepertős lenne, de nem :-))

Nekiugrottam egy kis hétvégi sütinek, saját alapanyagokból. Nem vagyok az a nagyon nagy sütőmester, de inkább érzésből csinálom, mint receptből. Kicsit próbáltam újítani, kísérletezni, mert a gluténmentes lisztek - kicsit tükkösek. :-)

A cél - ehető pogácsa, egészségesen. 

Mivel ez egy alapvetően egy könnyebb tésztájú valami, teljesen glutén (sikér)mentesen nehezen elképzelhető/elkészíthető, ezért a szitába fele BL-55 finomlisztet, lenmaglisztet, és amarántlisztet öntöttem, és szitáltam át, kb. 50-10-40% arányban. ( a lenmagliszt elég barna, emmiatt úgy néz ki, mintha tepertős lenne, de nem :-)) 

Szintén unortodox módon, élesztőt is futtattam fel némi langyos tejben.

Három tojással (héj nélkül) összegyúrtam a tésztát (megfigyelés: a gluténmentes lisztek több tojással, esetleg vízzel kevert chia maggal "működnek jól), került bele Himalája só, vaj, libazsír, és negyed kiló, piacon vásárolt házi túró. Az élesztős cuccal összekeverve, egy órát pihentettem. Gyúrás, nyújtás, szaggatás, két kézzel való "söndörgetés" után sütőpapírt tettem a tepsibe, ide kerültek a kis pogácsafélék, majd megszórtam lenmaggal (tompa késhegyről), és reszelt sajttal.

15-20 perc légkeveréses sütőbe, ráfigyelve. Az illata alapján nem volt gond - és végül is ehetőre sikerült. Na jó, mind el is fogyott :-). 

Miből készült?

25 dkg finomliszt

15 dkg amaránt liszt

10 dkg lenmagiszt

2,5 dkg élesztő

2 dL langyos tej

3 db tojás

érzés szerint vaj, libazsír, só

25 dkg házi túró

némi egész lenmag

reszelt sajt