Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Hasi zsír - amit nem szívesen látunk

étrend
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2023.02.12 19:16
Hasi zsír - amit nem szívesen látunk

A hastájékon felhalmozódott zsírnak számos oka van. Ez lehet genetika, hormonális vagy az életmódban keresendő ok, mint az alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, stressz, rossz étkezési szokások. 

Ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit a testünk eléget, akkor a felesleges energia a zsírrá alakul át. Mi ennek a kockázata, hatása?

A hasi zsír kialakulása egy nagyon fontos téma, amelyet sok ember foglalkoztat. A hasi zsír nem csak esztétikailag lehet zavaró, hanem jó néhány, komolyabb egészségügyi kockázattal is jár.

Az alábbiakban részletesen fogunk bemutatni a hasi zsír kialakulásának okait, valamint a lehetséges megoldásokat annak megszüntetésére. 

Ez a makacs terület a testen gyakran gondot okoz, önértékelési problémákat is okoz. A legtöbben azt szeretnék, hogy minél előbb megszabaduljanak tőle. A hasi zsír egy olyan réteg, amely a has körül halmozódik fel, és befolyásolja az alakot és az egészséget. De miért olyan nehéz megszabadulni tőle? Miért veszélyes az egészségre? És mik a hatékony módszerek a hasi zsír csökkentésére?

A hasi zsír kialakulásának fő oka az energiabevitel és a testmozgás hiánya.

Ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit a testünk eléget, akkor a felesleges energia a zsírrá alakul át, és ez sajnos, különösen a has körüli részeken raktározódik. A helytelen étrend, amely magas szénhidrát- és zsírtartalmú élelmiszereket tartalmaz, valamint az alacsony rosttartalmú étrend is hozzájárulhat a hasi zsír kialakulásához. 

A has mellett a fenék, és a combok felső része is hajlamos a felhalmozódó zsír raktározására. 

a hasi zsír kialakulása, és megoldásai

A túlzott kalóriabevitel és a kevés testmozgás okozta hasi zsírlerakódás számos egészségügyi kockázattal járhat. Az alábbiakban felsoroljuk néhányat ezek közül:

  1. Szívbetegség kialakulása: Fokozza a szívbetegségek kockázatát, mivel a hasi zsír hozzájárul a vér trigliceridszintjének emelkedéséhez, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.

  2. Cukorbetegség: kockázatot jelent a cukorbetegség kialakulására, mivel a hasi zsír növeli az inzulinérzékenységet, ami cukorbetegséghez vezethet.

  3. Daganatos megbetegedések: Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a zsírréteg tartós növekedése összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések, például a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának kockázatával.

  4. Magas vérnyomás: növekedése összefüggésbe hozható a vérnyomás növekedésével, ami szívinfarktushoz és stroke-hoz vezethet.

  5. Alvási zavarok: hozzájárulhat az alvászavarok kialakulásához, például az alvás apnoe kialakulásához.

Ezen kockázatok megértése fontos a hasi zsír megszüntetésének szempontjából, mert ez motivációt adhat a helyes táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.

Az egészséges életmód kialakítása, beleértve a helyes étkezést és a testmozgást, segíthet a hasi zsír csökkentésében és a kockázatok csökkentésében.

Az első lépés a hasi zsír csökkentésében az egészséges étkezés és az életmód megváltoztatása.

A megfelelő táplálkozás az egyik legfontosabb tényező a hasi zsír csökkentésében. Az egészséges étrend magában foglalja az egészséges zsírok, a rostok és a fehérjék megfelelő mennyiségű fogyasztását. Az egészséges zsírok, például az olívaolaj, az avokádó és a diófélék, segítenek a telített zsírok csökkentésében és az anyagcserének serkentésében.

A rostok gazdag forrásai, mint például a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák, segítenek az emésztés javításában és a teltségérzet fenntartásában. A magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása elősegíti az izomtömeg növelését, ami az anyagcsere felgyorsulásához vezet.

Az egészséges étrend mellett rendszeres testmozgásra is szükség van a hasi zsír csökkentése érdekében. A kardioedzés és a zsírégető gyakorlatok kombinációja hatékony módszer lehet a kalóriák égetés

Ezen túlmenően, a stressz is hozzájárulhat a hasi zsír kialakulásához.

A stressz hormonális válaszként kortizolt termel, amely fokozza a zsírraktározást, különösen a has területén. Az alváshiány is hasonló hatást fejthet ki, mivel az alváshiány megzavarhatja a hormonális egyensúlyt és fokozza a zsírraktározást.

Ennek megszüntetése érdekében fontos megérteni, hogy a zsír csak akkor fog eltűnni, ha a testsúlyunk csökken. Ennek eléréséhez a testmozgás és a helyes táplálkozás kombinációjára van szükség. A rendszeres testmozgás segít elégetni a felesleges kalóriákat és fenntartani a testsúlyt, míg a helyes táplálkozás segít a zsírraktározás csökkentésében.

mitől alakul ki a hasi zsír?

A zsigeri zsír fajtái, és veszélyei:

A hasi zsír, más néven a zsigeri vagy vaszkuláris zsír egészen másképp viselkedik, mint a a bőr alatti zsírréteg. Ez utóbbi az ember testzsír százalékának körülbelül 90%-át adja, és elsődleges célja a test "szigetelése", addig a zsigeri zsír, ami alapvetően, a hasi üregben helyezkedik el, és eredeti funkciója, hogy védje a létfontosságú szerveket.

A túlzott hasi zsírlerakódás egyéb káros hatásokat is okozhat a testre nézve, többek között:

  1. Emelkedett inzulinérzékenység: növekedése fokozza az inzulinérzékenység csökkenését, ami cukorbetegséghez vezethet.

  2. Emelkedett vérnyomás: A zsigeri zsír hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez, ami szívinfarktushoz és stroke-hoz vezethet.

  3. Alacsonyabb HDL koleszterinszint: csökkenti a HDL (jó koleszterin) szintjét, ami szívbetegséghez vezethet.

  4. Gyulladásos folyamatok: A zsigeri zsír hozzájárulhat a testgyulladás folyamatának fokozódásához, ami komolyabb betegségek kialakulásához vezethet.

Mindezek alapján fontos, hogy figyeljünk a testtömegünkre, és a rendszeres testmozgással és az egészséges étkezéssel megelőzzük a túlzott hasi zsírlerakódást.

Az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrend, valamint a rendszeres testmozgás segíthet a hasi zsír csökkentésében, és az egészségünk megőrzésében.

A zsigeri zsír az a zsír, amely az emberi test belsejében, a belső szervek körül található.

Ez a zsír a hasüregben helyezkedik el, és meglehetősen nehéz tőle megszabadulni. Alapvetően, az étrend vagy a testmozgás sem feltétlenül befolyásolja.

Az emberek gyakran nem veszik figyelembe jelenlétét, mert nem látható vagy érezhető. Azonban ez a zsírféle jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet. Az egészségügyi szakemberek szerint a ennek csökkentése a kardiovaszkuláris betegségek, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez vezethet.

Az első lépés a zsír elleni küzdelemben a megfelelő diagnózis.

Az orvosok általában ultrahangot vagy CT-vizsgálatot használnak a zsírok mennyiségének meghatározására. Ha megerősítették ennek jelenlétét, akkor a következő lépés az életmódváltás.

Az egészséges étkezési szokások és a testmozgás kombinációja a legfontosabb megoldás. Az egészséges étkezési szokások magukban foglalják az egészséges ételek fogyasztását, amelyek magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek.

Az alacsony glikémiás indexű ételek, az egészséges zsírok és az élelmi rostok is segíthetnek csökkenteni ennek mennyiségét.

A testmozgás fontos szerepet játszik a hasi zsír elleni küzdelemben. A kardio edzések és az erősítő gyakorlatok egyaránt segíthetnek csökkenteni ennek mennyiségét. Az aerob edzések magukban foglalják a futást, az úszást, a kerékpározást és az aerobikot.

Az erősítő gyakorlatok magukban foglalják a súlyzós edzéseket, a guggolásokat, a kitöréseket és a hasizom gyakorlatokat.

a női sörhas kialakulása, alkohol, cukros üdítők

A női "sörhas"

Az "női sörhas" megjelenése sok tényező összetevőjének kombinációjának eredménye. Az alkoholfogyasztás biztosan hozzájárul a kialakulásához, mivel a máj elsődlegesen az alkoholt próbálja meg lebontani a zsír helyett, ami pedig a hasi tájékra rakódik le.

Az édesített üdítők fogyasztása is hozzájárul a  kialakulásához, mivel ezek magas cukortartalmuk miatt növelik a vércukorszintet, és a felesleges cukrot raktározzák el zsírként.

Az életmód, a genetika és a stressz szintje is befolyásolhatják, hogy milyen mértékben alakul ki a hasi zsír. Az egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiány és a stressz jelentősen növelheti a hasi zsír kockázatát. Azoknak a nőknek, akiknek a családjukban előfordul a zsigeri zsír kialakulása, nagyobb esélyük van rá, hogy ők is szenvednek ettől a problémától.

A a telített zsírsavak és az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételek, mint például a fehér kenyér vagy a tészta is hozzájárul a kerek, puffadt jellegú has kialakulásához.

Pontosan mi okozza a ezt a sörhasat? A jelenség akkor alakul ki, amikor a zsigeri zsír egyre nagyobb mértékben felhalmozódik a hasfalban. Ez a zsír réteg a szervek körül jön létre, nem pedig közvetlenül a bőr alatt. „Amint felhalmozódik, kifelé nyomja a hasfalat, és létrehozza azt a pocakot, amelyet sörhasnak nevezünk” – mondja Megan Wroe dietetikus.

Mi a megoldás? 

Alapvető, hogy elhagyd az alkoholt, és mellőzd a cukros üdítők fogyasztását. Érdemes növelni étrendedben az összetett szénhidrátokat, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, zabpehely és a telítetlen zsírsavak mennyiségét. 

Ezeknek hosszú távon, szívvédő hatásuk van, egyúttal pedig csökkentik a szervezetre káros LDL-koleszterin szintjét: no, és fogyassz olajos magvakat, például, makadámdiót - halat, sok gyümölcsöt és zöldséget.

Érdemes több rostot is bevinni, például, az útifű maghéjat is. Miért? mert csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az anyagcserét, hosszú távon, hozzájárul a testsúly csökkentéséhez.  

Mozgásszegény életmód:

igen, mozogni kell, és tudom, hogy ez kényelmetlen, fárasztó, izzasztó is lehet, de ebben a kényelmetlenségben lehet fejlődni, és leadni  hasi zsírt (is). A fokozatosság elve itt is működik, ne kezd nagy tervekbe, apránként, a távot növelve, egy jó sétával érdemes kezdeni, ami neked is teljesíthető. Sajnos, a képernyő előtt ülve, ez egyszerűen nem működik. 

a hormonok és a hasi zsír

Hormonok és a hasi zsír:

A hormonális egyensúly, és ennek megbillenése bizony hatással van ennek kialakulására. Az ösztrogén, a kortizol és az inzulin hormonok egyensúlya szabályozza a zsír raktározását a testben, különösen a hasi tájékon.

Az alacsony ösztrogén szint például növeli a zsírraktározást, különösen a has tájékán, ami a menopauza utáni nőknél gyakori. Az életmódi változások, mint például a stressz, a rendszertelen alvás és a túl sok szénhidrát, befolyásolhatják a kortizolszintet, ami a zsírraktározást is növelheti.

Például, a pajzsmirigybetegség is megzavarhatja az anyagcserét, de klimax időszak bekövetkeztével még azok a nők is, akik eleve karcsúbbak, hirtelen azt veszik észre, hogy elkezdenek hasra, illetve a derékvonalra is hízni.

Az inzulinrezisztencia, amikor a test nem képes hatékonyan kezelni az inzulint, ami a vércukorszint szabályozásának egyik hormonja, túl magas inzulinszintet eredményezhet, ami a zsírraktározást növeli, különösen a has tájékán. A testmozgás és a megfelelő étrend segíthet a hormonális egyensúly helyreállításában és a hasi zsír kialakulásának megelőzésében.

Megoldási lehetőségek, javaslatok:

Tudom, hogy könnyű ezt kijelenteni, de mégis próbáld meg jelentősen csökkenteni a stresszt az életedben. Igen, de hogyan? Te is meg tudod ezeket tenni:

Meditációval vagy jógával, futással is elérheted, ezen kívül étkezz változatosabban: készíts zöldség- és gyümölcs turmixokat, esetleg, ha elég erős vagy hagyd el a hús fogyasztását, mielőtt ezt egy belgyógyász javasolja. 

45-50 éves kor felett érdemes olyan tornagyakorlatokat végezni, melyek erősítik, fenntartják az izmokat.

Táplálkozás szempontjából pedig érdemes finomítatlan, rostban gazdag táplálékokat enni.

Ha más tüneteket is tapasztalsz, például hajhullást, álmosságot, akkor egy kivizsgálás nem árthat.

mit tehetünk a hasi zsír ellen?

No, és  stressz, és a hasi zsír:

A stressz egyik fő okozója lehet a hasi zsír kialakulásának. Az érzelmi stressz fokozza a testben a kortizol nevű stresszhormon szintjét, amelynek egyik fő funkciója az, hogy elősegítse a szervezet energiaellátását az extrém helyzetekhez.

Azonban, ha a stressz folyamatos és tartós, akkor a kortizolszint magas marad, ami a zsigeri zsírraktárak kialakulását okozhatja, különösen a has tájékán.

A stressz által kiváltott hormonális válasz ugyanis a szervezetnek azt a jelzését adja, hogy tároljon el több energiát, és ha ez a folyamat tartós, akkor a felesleges energia a zsírrétegbe alakul át.

Emellett a stressz fokozza az édességek és a telített zsírsavak iránti vágyat, ami szintén hozzájárulhat a hasi zsír kialakulásához. Ezenkívül a stressz miatt gyakran alváshiány is kialakul, ami pedig negatívan befolyásolhatja a hormonális egyensúlyt, és a testsúly szabályozásában betöltött szerepét is.

Összességében tehát, a stressz fokozza a hasi zsír kialakulásának esélyét, ezért fontos, hogy az életmódunkban a stresszkezelést ne hagyjuk figyelmen kívül, és igyekezzünk minél kevésbé stresszes helyzetekbe kerülni.

Persze, de ez ellen van megoldás? 

Az egyetlen módja, hogy megszabadulhass ettől a zsírfeleslegtől, ha tényleg megpróbálod redukálni a stresszt. Közhely, de működik - mondj néha nemet, ne vállaj el mindent!

Próbálj aludni nyolc órát naponta, fogd vissza a kávéfogyasztást. Eggyel kevesebb is pont elég.

A stressz levezetéséhez válassz jógát, vagy meditálj, de a boksz is remek megoldás arra, hogy levezesd a feszültséget.

Segíthet, ha abbahagyod a rendszertelen evést, és ötször eszel egy nap, közel azonos időben, ez már önmagában segíthet keretet adni a napnak.

terhesség utáni hasi zsír

Terheség után megmaradt hasi zsír

A terhesség során a has és a bőr is sokat tágul, ami gyakran nem húzódik vissza rögtön szülés után.
Ez természetes, de nem is biztos, hogy feleslegről van szó. Kellemetlen, de igaz, hogy minél később szül valaki, annál nagyobb az esélye, hogy tartósan megmarad a hasi zsír. 
Gyakori probléma a szülés után a szétnyílt hasizom, amely a középen futó egyenes hasizmot érinti, és a teljes hasi rész megereszkedéséhez vezet, ezért ilyenkor jobb minél előbb orvossal konzultálni.

A terhesség után maradt hasi zsír eltávolítása sok nőt érintő probléma. Az ilyen zsírréteg kezelése személyre szabott megközelítést igényel, de a következő néhány dolog segíthet a megszüntetésében:

  1. Mozgás: A rendszeres testedzés, például a cardio és az erősítő edzések segíthetnek a zsírréteg eltávolításában, valamint javíthatják az általános egészségi állapotot is.

  2. Egészséges étrend: Az egészséges étrend, amely alacsony szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú és magas rosttartalmú ételeket tartalmaz, segíthet a fogyásban, és elősegítheti a hasi zsír eltávolítását.

  3. Stressz kezelés: A stressz kezelése, például a meditáció, a légzőgyakorlatok vagy a relaxációs technikák segíthetnek a cortisol hormon szintjének csökkentésében, ami kapcsolatban áll a hasi zsír kialakulásával.

  4. Alvás: Az alvás kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartásában. A megfelelő alvás segíthet a zsír anyagcseréjének javításában, valamint segíthet a stressz csökkentésében is.

  5. Orvosi beavatkozás: Ha az előző megoldások nem eredményezik a kívánt eredményt, orvosi beavatkozás, például a zsírbontó kezelések lehetnek szükségesek.

Fontos megjegyezni, hogy a terhesség utáni hasi zsír megszüntetése hosszú folyamat, amely időt, kitartást és személyre szabott megközelítést igényel. Az orvosi szakvélemény és a dietetikus javaslatai szintén segíthetnek a megoldásban.

Fontos megjegyezni, hogy a hasi zsír csökkentése nem csak az esztétikai megjelenést javítja, hanem jelentős egészségügyi előnyökkel is járhat. A hasi zsír csökkentése csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és más krónikus betegségek kockázatát. Az elhízás és a hasi zsír ugyanis összefüggésben állnak ezekkel az egészségügyi problémákkal.

Összességében a hasi zsír csökkentése nem egyszerű feladat,

de megvalósítható, ha az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a stresszkezelést és az életmódváltást összehangoljuk. Az eredmények nem mindig azonnal láthatóak, ezért türelmesnek kell lennünk és kitartóan dolgoznunk azért, hogy elértük célunkat. A megfelelő étrend és a testmozgás nem csak a hasi zsír csökkentésében segít, hanem az egész test egészségének javításában is. Tehát fogadjuk el a kihívást és tegyük meg az első lépéseket a hasi zsír csökkentése felé, hogy egészségesebb és boldogabb életet élhessünk.