Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Miért nincs több magyar termék a választékunkban?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2016.08.24 09:54
Miért nincs több magyar termék a választékunkban?

A magzsola.hu kecskeméti székhelyű cég, így jó lokálpatriótaként, mi is családosul meglátogattuk a Hírös Hét helyszínét, kínálatát. Hozzátenném elöljáróban, hogy nem kedvelem én annyira az ilyen tömeges fesztiválokat és próbálom pozitívan szemlélni mindazt ami itt történt, történik.

A Hírös Hét eseménysorozata már 1934 óta egyfajta bemutatója a mezőváros és a környező települések terményeinek, termelőinek. A hosszú évek sok változást hoztak, és az idei is minden eddiginél szebb, nagyobb, stb.

Számomra nagyon szívderítő volt, hogy a kisebb falvak külön jurtában, és standon mutatták be javaikat, hozzáértő, helyikek kalauzolták el a kíváncsiskodókat, sok érdekességet, információt megosztva ezekkel.

Minden ilyen vásáron felbuzdul bennem is, hogy de jó lenne ezekből a kézműves, vegyszermentes gyümölcsökből, lekvárokból, magvakból, olajakból bővíteni a magzsola kínálatát. A termékeket nézegetve, és telefonszámokat gyűjtögetve, beszédbe is elegyedtem néhány termelővel. Tudom, hogy én csak egy "kupec" vagyok, de csak jó lenne a helyi termékeket eljuttatni azoknak akik ezt értékelik.

Lelkesedésemet azért sikerült gyorsan lehűteni. Amikor arra kerül a sor, hogy szívesen vásárolnék, de kellene nekem számla, esetleg permetezési napló, vagy a vegyszermentességről valamiféle papír, jött a fejvakarás?

Számla? Akkor plusz áfa.... vagy számlát egyáltalán nem tud adni, csak nyugtát, őstermelő, most megveszem, vagy nem?

A másik gond a mennyiség. A helyben megtermelt áruk javarészét a piacon, vagy a biopiacon adják el, ami marad, én abból válogathatok, annyit, amennyi ebből megmarad. ha elfogy, akkor nincs több.

Szóval, miért kell nekem Chiléből, Törökországból, és más külföldi országokból  vásárolnom aszalt gyümölcsöket, vagy olajos magvakat? Mert magyar termelők közül kevés az, aki megfelel minden szakhatósági, és adózási szabálynak, és nagy biztonsággal be is szállítja nekünk a megrendelt árukat.  ( És ezek szerint még nem találtam meg ezeket)

Ahogy az "Indul a bakterház" legendás mondata is szól a film elején " javulnék én, édesanyám, de nem megy az könnyen faluhelyen"....


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.