Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Milyen vitamin kell a bőrnek? Olvasd el blogbejegyzésünket:

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.06.16 18:50
Milyen vitamin kell a bőrnek? Olvasd el blogbejegyzésünket:

Bőrünkre, ápolására, egészségének fenntartására sokszor csak akkor gondolunk, ha valami betegség lép fel. Pedig megérdemli a törödés. A szükséges, és természetes víziváson kívül, melyik vitaminokra van leginkább szüksége, szükségünk?

A bőr vitaminjai - Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik a címben felvetett kérdés. Igen, a bőrünknek is szüksége van tápanyagokra, vízre, és vitaminokra. Erre naponta láthatunk bizonyítékokat, főleg így nyáron, amikor ujjatlan ruhában járnak az emberek. Elég egy-egy pillantás a kar bőrére, és sokszor rögtön látható annak szárazságáról, hogy “tulajdonosa” nem iszik elég vizet - pedig ennél olcsóbb módszer nem létezik a bőr egészségének fenntartására. 

Hidratálás, hidratálás, hidratálás - mantrázzák a szakértők, és a kevésbé szakértők. És ez igaz, igyuk sok-sok vizet - persze, az sem árt, ha egy tiszta WC is van a közelben.

milyen vitaminok kellenek a bőrnek - magzsola.hu

Ok, vissza az eredeti kérdéshez: egészséges felnőtteknél változatos, vegyes táplálkozás esetén ritkán fordulhat elő vitaminhiányos állapot.  A bőr vitaminhiányhoz vezethetnek bizonyos akut betegségek, például gyomor- és bélrendszeri problémák miatt kialakuló felszívódási zavarok, valamint az egészséges bélflóra tartós antibiotikum- vagy kemoterápiás kezelés miatt bekövetkező pusztulása.

Az aszalt szilva hatása a szervezetre.

Leromlott állapotú betegek, idős emberek, alkoholisták, láncdohányosok, valamint az akár drasztikusan fogyókúrázók szervezetébe a  szükséges vitamin nem jut el, ezeknél az eseteknél szintén észlelhetjük a vitaminhiányra jellemző tüneteket. Figyelmeztető jel lehet bőr szárazsága, a viszketés, de rengeteg olyan további, apró jele is akad, melyet sokan csak átmeneti, jelentéktelen problémának titulálnak.  Pl. C-vitamin hiány esetén a  bőrön kisebb bevérzések jelenhetnek meg szinte ok nélkül, mivel az érfalak meggyengülhetnek. A B2-vitamin hiánya szájszárazságot, repedezett arcbőrt valószínűsít.

De melyek ezek a szükséges vitaminok?

D3-vitamin - akár  napsütésből:

A D vitamin nagy része a bőrben, napfény hatására képződik. Lényeges szempont, és sokan ezt elfelejtik megemlíteni az erről szóló írásokban is, hogy napi 20 percet érdemes letölteni a napon, ami nem túl intenzív időszakban történjen, jó esetben reggel 11-ig, és délután 3 óra után. A testfelület kb 30%-át érje a napsütés - így tudunk természetes módon is feltöltekezni.

Ennek a fontos anyagnak a szerepe, hogy gátolja a hámsejtek növekedését, befolyásolja differenciálódásukat. Ezt a hatását használják ki a pikkelysömör kezelésében. Túladagolása és hiánya egyaránt a mész- és foszforanyagcserére van hatással (csontképződés zavarai, kalcium lerakódás a bőrben).
Forrásai: halolajolajos magvak állati zsírok, tojás.

Kapcsolódó cikkünk: A D-vitamin az új C-vitamin ? Mi a jelentősége, szerepe, előnyei,

D-vitamin, napsütésből.

A-vitamin, vagy, még több sárgarépát!

a bőr sejtjeinek az osztódását, fejlődését a haj táplálását az /retinol/ segíti. Hiányában a bőr pikkelyesen hámlóvá válhat.  Mivel zsírban oldódó vitamin, megfelelő felszívódásához legalább 5 g zsiradék bevitele szükséges. Forrásai:  máj és egyéb belsőségek, a tojássárgája, a tengeri halak és a tejtermékek. Sok színes zöldségben (spenót, kelkáposzta, sárgarépa) és gyümölcsben (sárgabarack, szilva, sárgadinnye.) az A-vitaminnak csupán az előanyagai találhatóak, de ezekből szervezetünk képes A-vitamint előállítani. 

A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen vagy a hidegebb hónapokban elsősorban a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe. Jót tesz a bőrnek is, ráadásul, számos betegséget megelőzhetünk.

A zsírban oldódó A-vitamin ugyanis az egészséges nyálkahártyák és a jó látás letéteményese, de mivel túladagolása veszélyes lehet, sokkal biztonságosabb, ha természetes béta-karotinnal pótoljuk.

B-vitaminok is jelentős szerepet játszanak a bőr egészségének fenntartásában.

B2-vitamint az ember bélflórája is termel, így hiányát jelző bőrtünet – a száj szegleteinek berepedése, bőrkiütés/pörsenés  általában hosszan tartó, széles spektrumú antibiotikumos kezelést követően alakulhat ki. A B2-vitamin egyik legjobb forrásai a tej, tejtermékek. A B3-vitamin /niacin/ hiánya bőrrendellenességek kialakulásához vezet. Jellegzetes niacin-hiány okozta betegség a pellagra, ami a napfénynek kitett bőrterületek sötét színű elváltozásával jár együtt.

A niacin nagyobb mennyiségben megtalálható a húsfélékben, belsőségekben, barna kenyérben, burgonyában, tojásban. Bőrünk épségének megőrzéséhez a B5-vitamin /pantoténsav/ megléte is elengedhetetlen. Vegyes táplálkozás során – húsok, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával – megfelelő mennyiség jut belőle szervezetünkbe, így önálló hiánytünetet nem vált ki. Táplálkozási elégtelenségnél, idült alkoholizmus esetén, felszívódási zavaroknál azonban más vitaminokkal együtt kialakulhat pantoténsav hiány is.  Kevés B6-vitamin /piridoxin/ esetén bőrgyulladás, valamint a bőr berepedése tapasztalható.

B8-vitamin /biotin/ hiányának jellegzetessége lehet a hajhullás és kiterjedt bőrgyulladás (pikkelyesen hámló bőr), ami viszont csak nagyon ritkán, sok nyers tojásfehérje rendszeres fogyasztásával összefüggésben alakul ki. A nyers tojásban lévő egyik vegyület (avidin) ugyanis megköti a biotint. A főzés vagy sütés semlegesíti az avidint és így a biotin képes hasznosulni. A B8-vitamin legjobb forrásai a tojássárgája, sovány húsok, tej, hüvelyesek, olajos magvak, nyers zöldségek és gyümölcsök.

b-vitamin szerepe, bőr.

A kihagyhatatlan C-vitamin

Azt ma már szinte mindenki tudja, hogy már a betegségek megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy a szervezetünk megfelelő vitaminkészlettel rendelkezzen. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a bőrünk is fokozottan igényli a C-vitamint, mert a C-vitamin hatása a bőrre felülmúlhatatlan. Pótlásáról különösen a változékony tavaszi időjárásban kell megfelelően gondoskodni.

A C-vitamin hatására a bőrnél csökkenti az öregségi, vagy más néven, pigment foltokat, ruganyosabbá teszi a bőrt, ráadásul természetesen üdévé, ragyogóvá varázsolja az arc bőrét is. Ha valaki túl sok időt tölt a napon és jelentősen károsodott az arcbőre, akkor kifejezetten ajánlott számára a C-vitamin, magas koncentrátumban.

Természetes formájában megtalálható citrusfélék gyümölcseiben, mint például a

  • citrom,

  • narancs,

  • grapefruit, 

  • áfonya,

  • szeder.

Ezen kívül, persze, a zöldség és főzelékfélékben, ilyen a

  • paradicsom,

  • paprika,

  • kelvirág,

  • burgonya

és még sok egyéb növény termése.

Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése, ezért hasznos, ha megfázás esetén csipkebogyó teát iszunk. A napi minimális C-vitamin-szükséglet 60 milligramm, de ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut.

Az aszkorbinsavnak nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre, például a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz.

c-vitamin és a szép bőr

A szükséges mikroelemek

A bőr számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok – a kalcium, cink, réz, vas – részt vesznek a bőr sejtjeinek építésében,  így hozzájárulnak a megfelelő enzimek működéshez is. A bőrünk színét meghatározó melanin (festékanyag) előállításához a réz, cink, vas mellett kobalt, nikkel és aminosavak (elsősorban tirozin) szükségesek.

cink mindemellett hajunk állapotát szintén befolyásolja. A köröm és haj megváltozása azonban utalhat a szelén hiányára és egyben a fehérjeszegény táplálkozásra is, mivel a szelén elsősorban fehérje gazdag élelmiszerekben (húsban, tojásban, stb.), valamint tengerből származó ételekben fordul elő.

E-vitamin: ÖREGEDÉSGÁTLÓ ÉS KIVÁLÓ ANTIOXIDÁNS-FORRÁS

Az E-vitamin ma már szinte minden bőrápoló termékben megtalálható, így szinte természetessé vált, hogy az összetevők listáját nézve gyakran találkozunk ezzel a "tocopherol" névvel. Előnyös tulajdonságai közül talán a legfontosabb, hogy nagyon erős antioxidáns, így hatékonyan veszi fel a versenyt a káros szabad gyökökkel szemben. Erre szükség is van, hiszen utóbbiak olyan, mindenütt jelen lévő környezeti molekulák, melyek tönkreteszik a bőrt, és gyengítik annak rugalmasságát. 

Akinek különösen száraz a bőre, gyakran ajánlanak valamilyen koncentrált E-vitaminos készítményt, a gyors, látványos javulás érdekében. Mivel ez egy zsírban oldódó vitamin, így képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe is, ahol védi és táplálja a hidratálásért felelős lipideket. Segít megtartani a bőr nedvességtartalmát, mivel hosszú ideig képes a zsírszövetekben elraktározódni. Tehát nagyon jó hidratáló, bőrpuhító, serkenti a kollagén termelését, így a ráncok kialakulását is lelassítja.

Nagyon jól kombinálható C-vitaminnal, együtt szinte csodákra képesek a szép bőrkép elérésében. Érdemes a bőrápoló rutinba olyan készítményeket beépíteni, melyek tartalmazzák mindkét összetevőt, de úgy is hatásos, ha a különböző termékeket egymásra építjük.

e-vitamin tartalmazó ételek: avokádó, olajos magvak, brokkoli

Forrás: Getty Images.

A bőrápoló készítményeken kívül jó minőségű vitamincseppekből és különböző ételekből is felvehető. Például:

kifejezetten jó források, de a zöld színű, leveles zöldségek, mint a spenót, brokkoli, kelkáposzta fogyasztása is ajánlott. Ezen kívül a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojás, a fenyőmag és az avokádó is kitűnő források.

A varázslatos kollagén

Bizonyos kor után a bőr feszességéért felelős kollagén termelés csökken, ezzel egy időben megjelennek az első ráncok és a bőr rugalmatlanabbá válik. Néhány apró életmódbeli változással szerencsére sokat tehetünk a folyamat lassításáért. Akik azonban szeretnék elejét venni a folyamatnak, már nálunk is több, kollagén termékkel találkozhatnak, ilyen például  por alapú Gal kollagén peptidek vagy a Kollagén & Hyaluronsav szépségformula tabletta is, melyek eredményes gátolhatják a bőr állapotának változását.

Vitamin és ásványi anyag szükséglet:

Mindenki tudja, hogy vitaminokra szükségünk van, egészséges működésünkhöz. Személyes véleményem egy érdekes megfigyelés: sok helyen olvashatunk a vitaminok túladagolásáról, és ezek hatásairól. Azt gondolom, hogy általános táplálkozással nem vihető be túlzott vitamin, hiszen az egészséges zöldségekből, gyümölcsökből kilószámra kellene enni, hogy a fenti eset előfordulhasson. Valószínűbb a táplálék kiegészítőkkel bevitt többlet vitamin - a magzsolán azért is forgalmazzuk a magyar GAL termékeit, mert ezek szerves alapanyagból készülnek. 

Bár felszívódásuk lassabb, mégis, hatékonyabb, mint a mesterséges alapanyagokból készülő, hasonló termékek. Így kevesebb mg-tartalom is hatásosabb lehet - de ez szubjektív megfigyelés. A nemzetközi standard-ként használatos, RDA értékekről pl. mindenki tudja, hogy nagyon minimálisak. Ezek talán csak annyira elegendőek, ha egy 21 Celsius fokos szobában, teljes nyugalomban feküdnénk, stressz, és fizikai igénybevétel nélkül, egész nap.

Elég laboratórium-jellegű állapot..... Azt gondolom, valamiféle kiegészítő vitamin mindenkinek kell, akár bőre egészségének fenntartására. Felnőtt emberként ki-ki meghozhatja saját döntését, hogy ezeket honnan, milyen forrásból szerzi be, és ezekből milyen mennyiséget fogyaszt naponta. Én személy szerint jó egészséget, és jó döntéseket kívánok Önnek is.

Hol találhatom meg a magzsolát?

Amennyiben elérhetőségünkre kíváncsi, ezzel kapcsolatban a fenti címre kattintva megtalálhat minden szükséges adatot. Fizikai üzletet nem tartunk fent, mivel ennek költségei rárakódnának jelenlegi kedvező árainkra, ezért egy futárcéggel juttatjuk el a megrendeléseket akár egy napon belül is vásárlóink részére. Amennyiben bármilyen kérdése lenne, keressen bennünket telefonon, H-P: 8:00 - 16:00 - 06209278610 - Szívesen várjuk hívását.