Ha nem tudsz belépni új oldalunkra, kérj JELSZÓEMLÉKEZTETŐT arra az e-mail címre, amivel eredetileg regisztráltál.

A kapott jelszót érdemes kézzel, karakterenként beírni, nem másolni. 

Kérdése van? Hívjon minket! H-P 8:00-16:00 +36209278610

Blog

Milyen vitamin kell a bőrnek? Olvasd el blogbejegyzésünket:

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.06.16 18:50
Milyen vitamin kell a bőrnek? Olvasd el blogbejegyzésünket:

Bőrünkre, ápolására, egészségének fenntartására sokszor csak akkor gondolunk, ha valami betegség lép fel. Pedig megérdemli a törödés. A szükséges, és természetes víziváson kívül, melyik vitamonokra van leginkább szüksége, szükségünk?

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik a címben felvetett kérdés. Igen, a bőrünknek is szüksége van tápanyagokra, vízre, és vitaminokra. Erre naponta láthatunk bizonyítékokat, főleg így nyáron, amikor ujjatlan ruhában járnak az emberek. Elég egy-egy pillantás a kar bőrére, és sokszor rögtön látható annak szárazságáról, hogy “tulajdonosa” nem iszik elég vizet - pedig ennél olcsóbb módszer nem létezik a bőr egészségének fenntartására. Hidratálás, hidratálás, hidratálás - mantrázzák a szakértők, és a kevésbé szakértők. És ez igaz, igyuk sok-sok vizet - persze, az sem árt, ha egy tiszta WC is van a közelben.

milyen vitaminok kellenek a bőrnek - magzsola.hu

Ok, vissza az eredeti kérdéshez: egészséges felnőtteknél változatos, vegyes táplálkozás esetén ritkán fordulhat elő vitaminhiányos állapot.  A bőr vitaminhiányhoz vezethetnek bizonyos akut betegségek, például gyomor- és bélrendszeri problémák miatt kialakuló felszívódási zavarok, valamint az egészséges bélflóra tartós antibiotikum- vagy kemoterápiás kezelés miatt bekövetkező pusztulása. Leromlott állapotú betegek, idős emberek, alkoholisták, láncdohányosok, valamint az akár drasztikusan fogyókúrázók szervezetébe a  szükséges vitamin nem jut el, ezeknél az eseteknél szintén észlelhetjük a vitaminhiányra jellemző tüneteket. Figyelmeztető jel lehet bőr szárazsága, a viszketés, de rengeteg olyan további, apró jele is akad, melyet sokan csak átmeneti, jelentéktelen problémának titulálnak.  Pl. C-vitamin hiány esetén a  bőrön kisebb bevérzések jelenhetnek meg szinte ok nélkül, mivel az érfalak meggyengülhetnek. A B2-vitamin hiánya szájszárazságot, repedezett arcbőrt valószínűsít.

De melyek ezek a szükséges vitaminok?

D3-vitamin - akár  napsütésből:

Ennek nagy része a bőrben, napfény hatására képződik. Lényeges szempont, sé sokan ezt elfelejtik megemlíteni az erről szóló írásokban is, hogy napi 20 percet éremes letölteni a napon, ami nem túl intenzív időszakban történjen, jó esetben reggel 11-ig, és délután 3 óra után. A testfelület kb 30%-át érje a napsütés - így tudunk természetes módon is feltöltekezni. Ennek a fonots anyagnak a szerepe, hogy gátolja a hámsejtek növekedését, befolyásolja differenciálódásukat. Ezt a hatását használják ki a pikkelysömör kezelésében. Túladagolása és hiánya egyaránt a mész- és foszforanyagcserére van hatással (csontképződés zavarai, kalcium lerakódás a bőrben).
Forrásai: halolaj, olajos magvak állati zsírok, tojás.

A-vitamin: a bőr sejtjeinek az osztódását, fejlődését a haj táplálását az /retinol/ segíti. Hiányában a bőr pikkelyesen hámlóvá válhat.  Mivel zsírban oldódó vitamin, megfelelő felszívódásához legalább 5 g zsiradék bevitele szükséges. Forrásai:  máj és egyéb belsőségek, a tojássárgája, a tengeri halak és a tejtermékek. Sok színes zöldségben (spenót, kelkáposzta, sárgarépa) és gyümölcsben (sárgabarack, szilva, sárgadinnye.) az A-vitaminnak csupán az előanyagai találhatóak, de ezekből szervezetünk képes A-vitamint előállítani.

B-vitaminok is jeletős szerepet játszanak a bőr egészségének fenntartásában. B2-vitamint az ember bélflórája is termel, így hiányát jelző bőrtünet – a száj szegleteinek berepedése, bőrkiütés/pörsenés  általában hosszan tartó, széles spektrumú antibiotikumos kezelést követően alakulhat ki. A B2-vitamin egyik legjobb forrásai a tej, tejtermékek. A B3-vitamin /niacin/ hiánya bőrrendellenességek kialakulásához vezet. Jellegzetes niacin-hiány okozta betegség a pellagra, ami a napfénynek kitett bőrterületek sötét színű elváltozásával jár együtt. A niacin nagyobb mennyiségben megtalálható a húsfélékben, belsőségekben, barna kenyérben, burgonyában, tojásban. Bőrünk épségének megőrzéséhez a B5-vitamin /pantoténsav/ megléte is elengedhetetlen. Vegyes táplálkozás során – húsok, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával – megfelelő mennyiség jut belőle szervezetünkbe, így önálló hiánytünetet nem vált ki. Táplálkozási elégtelenségnél, idült alkoholizmus esetén, felszívódási zavaroknál azonban más vitaminokkal együtt kialakulhat pantoténsav hiány is.  Kevés B6-vitamin /piridoxin/ esetén bőrgyulladás, valamint a bőr berepedése tapasztalható. A B8-vitamin /biotin/ hiányának jellegzetessége lehet a hajhullás és kiterjedt bőrgyulladás (pikkelyesen hámló bőr), ami viszont csak nagyon ritkán, sok nyers tojásfehérje rendszeres fogyasztásával összefüggésben alakul ki. A nyers tojásban lévő egyik vegyület (avidin) ugyanis megköti a biotint. A főzés vagy sütés semlegesíti az avidint és így a biotin képes hasznosulni. A B8-vitamin legjobb forrásai a tojássárgája, sovány húsok, tej, hüvelyesek, olajos magvak, nyers zöldségek és gyümölcsök.

A szükséges mikroelemek

A bőr számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok – a kalcium, cink, réz, vas – részt vesznek a bőr sejtjeinek építésében,  így hozzájárulnak a megfelelő enzimek működéshez is. A bőrünk színét meghatározó melanin (festékanyag) előállításához a réz, cink, vas mellett kobalt, nikkel és aminosavak (elsősorban tirozin) szükségesek. A cink mindemellett hajunk állapotát szintén befolyásolja. A köröm és haj megváltozása azonban utalhat a szelén hiányára és egyben a fehérjeszegény táplálkozásra is, mivel a szelén elsősorban fehérje gazdag élelmiszerekben (húsban, tojásban, stb.), valamint tengerből származó ételekben fordul elő.

A varázslatos kollagén

Bizonyos kor után a bőr feszességéért felelős kollagén termelés csökken, ezzel egy időben megjelennek az első ráncok és a bőr rugalmatlanabbá válik. Néhány apró életmódbeli változással szerencsére sokat tehetünk a folyamat lassításáért. Akik azonban szeretnék elejét venni a folyamatnak, már nálunk is több, kollagén termékkel találkozhatnak, ilyen például  por alapú Gal kollagén peptidek vagy a Kollagén & Hyaluronsav szépségformula tabletta, melyek eredményes gátolhatják a bőr állapotának változását.

Vitamin és ásványi anyag szükséglet:

Mindenki tudja, hogy vitaminokra szükségünk van, egészséges működésünkhöz. Személyes véleményem egy érdekes megfigyelés: sok helyen olvashatunk a vitaminok túladagolásáról, és ezek hatásairól. Azt gondolom, hogy általános táplálkozással nem vihető be túlzott vitamin, hiszen az egészséges zöldségekből, gyümölcsökből kilószámra kellene enni, hogy a fenti eset előfordulhasson. Valószínűbb a táplálék kiegészítőkkel bevitt többlet vitamin - a magzsolán azért is forgalmazzuk a magyar GAL termékeit, mert ezek szerves alapanyagból készülnek. Bár felszívódásuk lassabb, mégis, hatékonyabb, mint a mesterséges alapanyagokból készülő, hasonló termékek. Így kevesebb mg-tartalom is hatásosabb lehet - de ez szubjektív megfigyelés. A nemzetközi standard-ként használatos, RDA értékekről pl. mindenki tudja, hogy nagyon minimálisak. Ezek talán csak annyira elegendőek, ha egy 21 Celsius fokos szobában, teljes nyugalomban feküdnénk, stressz, és fizikai igénybevétel nélkül, egész nap. Elég laboratórium-jellegű állapot..... Azt gondolom, valamiféle kiegészítő vitamin mindenkinek kell, akár bőre egészségének fenntartására. Felnőtt emberként ki-ki meghozhatja saját döntését, hogy ezeket honnan, milyen forrásból szerzi be, és ezekből milyen mennyiséget fogyaszt naponta. Én személy szerint jó egészséget, és jó döntéseket kívánok Önnek is.

Hol találhatom meg a magzsolát?

Amennyiben elérhetőségünkre kíváncsi, ezzel kapcsolatban a fenti címre kattintva megtalálhat minden szükséges adatot. Fizikai üzletet nem tartunk fent, mivel ennek költségei rárakódnának jelenlegi kedvező árainkra, ezért egy futárcéggel juttatjuk el a megrendeléseket akár egy napon belül is vásárlóink részére. Amennyiben bármilyen kérdése lenne, keressen bennünket telefonon, H-P: 8:00 - 16:00 - 06209278610 - Szívesen várjuk hívását.