Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Vitamin és ásványi anyag szükséglet

Cseh Zoltán
Cseh Zoltán
2018.04.23 17:11
Vitamin és ásványi anyag szükséglet

Kevés, sok, elég, túlzott - ezek a jelzők gyakran olvashatók vitaminokkal, mikroelemekkel kapcsolatban. Ahányan mondják, értelmezik, annyi a vélemény. Mi az igazság? Mennyi az elegendő? Erről szól mai írásunk.

A mai blog címét kérdőjellel is kezdődhetne. Ez egy népszerű, felkapott téma, és alapvetően kétféle vélemény van ezzel kapcsolatban. Az első szerint (nevezhetjük ezt tudományos álláspontnak) van egy naponta szükséges mennyiség vitaminokból és mikroelemekből (RDA/Reccommended Dietary Allowance/ Javasolt napi mennyiség ). Unos-untalan ismételt közhely, és igaz, hogy ezeket főleg zöldség- és gyümölcsfélékből érdemes és javallott elfogyasztani, és ha ez megvan - leegyszerűsítve, egészségesek maradunk. A második vélemény szerint az élelmiszerek silány beltartalmi értéke miatt nem tudunk ezekből annyit enni napi szinten, hogy fedezve legyen vitaminszükségletünk. Ezért lehetőleg organikus forrásból származó, szerves kiegészítőkkel pótoljuk ezeket, jóval nagyobb mennyiségben, mint az a hivatalos ajánlás szerinti.

Mindkét tábornak megvannak az indokai, álláspontjai, ezt most nem is taglalnánk részletesen. A magzsola.hu a második vélemény mellett van, ezért is kínálunk az egészség megőrzése, fenntartása   érdekében számos terméket, szerves vitaminokat és minőségi táplálékkiegészítőket is. Természetesen, ez mögött van üzleti megfontolás is. De van erre indoklásunk: mennyivel jobb, hogy hozzájárulunk az egészség fenntartásához Magyarországon, mintha például puskagolyót árulnánk. És egy másik gondolat, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, itt is igaz: igyunk vizet, sok-sok vizet. Ez a legolcsóbb, és legjobb dolog, amit szervezetünknek adhatunk, az aktív fizikai mozgáson kívül, áradásul, bizonyos vitaminok felszívódásához ez elengedhetetlen. 

Az RDA fogalma az 1950-es évekből származik, amikor az Amerikai Táplálkozástani Intézet meghatározta és standardizálta az egyes vitaminok és ásványi anyagok optimálisnak vélt mennyiségét. Az alábbiakban itt egy rövidített, összefoglaló táblázat ezeből az ajánlott értékekből:

MEGNEVEZÉS EU-ban javasolt érték
A-vitamin
0,8 mg
B1-vitamin
  1,4 mg
B2-vitamin
1,6 mg
Niacin
18 mg
B6-vitamin
 2 mg
B12-vitamin
 0,001 mg
C-vitamin
60 mg
D-vitamin
 0,005 mg
E-vitamin
10 mg
Folsav
0,2 mg
Biotin
0,15 mg
Kalcium
800 mg
Foszfor
800 mg
Jód
0,15 mg
Vas
14 mg
Magnézium
300 mg
Réz
Nincs javasolt érték
Cink
15 mg
Mangán
Nincs javasolt érték
Kálium
Nincs javasolt érték
Klór
Nincs javasolt érték
Króm
Nincs javasolt érték
Molibdén
Nincs javasolt érték
Szelén
Nincs javasolt érték
Fluor
Nincs javasolt érték


A vitaminok közül talán a legismertebb a C-vitamin, többek között  Dr. Szentgyörgyi Albert munkásságának is köszönhetően.( Ő maga egyébként igyekezett napi 1000 mg-ot fogyasztani.) Ez a vízben oldódó vitaminféleség számos anyagcsere-folyamatában nélkülözhetetlen, többek között a szabad gyökök semlegesítésében, az egészséges bőr megőrzésében, illetve az inak és csontok fejlődésében játszik kiemelt szerepet. Mivel  c-vitaminra, és ennek mega/extra dózisban való fogyasztására egy egész iparág épült, nem akarunk ezzel kiemelten foglalkozni.A fentieket átfutva, azért elég kis mennyiséget ítéltek az RDA megalkotói napi adagoknak. Városi legenda, de lehet, hogy igaz: a meghatározásnál egy 20-30 közötti, felnőtt férfit vettek alapul, 21 celsius fokos szobában tartózkodva. Itt nem esik szó stresszől, és fizikai megterhetésről sem.....

B-vitamin, a “csodafegyver”:

A “második vitamin” amit mindenki ismer - a B-vitamin. A B-vitaminokat sokszor csak B-komplexként szoktuk emlegetni. A különböző B-vitaminok hatásai között gyakran találunk átfedést, valamint sok esetben érdemes őket együtt szedni, hogy jobban hasznosuljon.  Melyek a B-komplex összetevői, részei: THIAMIN (B1-VITAMIN) feladata leginkább a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzimek működésének segítése, ezen kívül támogatja az idegrendszer működését is. RIBOFLAVIN (B2-VITAMIN)Leginkább az anyagcsere folyamatban segít, valamint a pajzsmirigy működésében, Sérülések és égési sebek gyógyulásakor a szervezetnek nagyobb mennyiségben van rá szüksége, továbbá hasznos lehet a szürkehályog megelőzésében vagy késleltetésében.PANTOTÉNSAV (B5-VITAMIN) Segítség az idegrendszer védelmére, elősegíti a szénhidrátok, zsírok és fehérjék jobb hasznosulását. Stresszoldó, de fáradékonyság ellen is segíthet.  PIRIDOXIN (B6-VITAMIN) A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, az fehérjeszintézisben és ingerületátvivő anyagok - pl. a szerotonin - szintézisében, tovább segít felszabadítani az elraktározott energiát.BIOTIN (B7-VITAMIN) Jó haj- és körömerősítő, hasznos lehet cukorbetegségben is. És akkor még a legnagyobb mennyiségben megtalálható sárgabarackmagban lévő B17-ről nem is ejtettünk szót.

A chia mag jótékony hatása:

Nem szeretnénk felsorolni minden vitamin, és ásványi anyag főbb tulajdonságát. Inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy néhány természetes beviteli forrás, mint pl. a chia magok, optimális arányban tartalmaznak mikroelemeket, és esszenciális zsírsavakat. Ugyanis, egyáltalán nem mindegy, milyen arányban van pl. az Omega 3, és az Omega 6 egymáshoz képest, hiszen ezek hasznosulása éppen ettől függ. Itt is fellelhető a természetes egyensúly. Szervezetünk számára az arányosság az egyik legmeghatározóbb alapelv. Például, nem érdemes egyik, vagy másik vitaminól nagy mennyiséget bevinni, ha az nem párosul megfelelő kiegészítéssel.     

Paleolit táplálkozás és korunk betegségei:

A paleolit táplálkozás nagy hangsúlyt fektet a fent említett arányosságra. A finomliszt és a finomított kristálycukor elhagyása már önmagában is “gyógyszer” lehet az emberi szervezet számára. Ha ehhez még megfelelő mennyiségű növényi rost is társul, bizonyos, a táplálkozással összefüggő  betegségek szinte automatikusan megszűnnek, vagy meggyógyulnak.

Régi mondás, de igaz: (a munka mellett) törődjön többet egészségével.