Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

A chia mag jótékony hatása

2018-03-09 09:28:34 Cimkék: glikémiás index | antioxidáns | reggeli | gluténmentes | vegán

A chia magról néhány évvel ezelőttig csak néhányan tudtak, vagy hallottak kis hazánkban. Nálunk, ezt a magzsolánál ez az olajos magok termékcsoporban találja meg. A szintén  felkapott,  gluténmentes amaránttal és a quinoával együtt, ez is egy ősi, dél-amerikai növény magja. Főleg, az aztékoknál volt nagy kultusza, egyes kutatások szerint még a kukoricánál is értékesebb növénynek tartották.Innen az „azték zsályamag” magyarított kifejezés is, ami a chia szinonimája.

Gyors karrierje onnan is származhat, hogy a divatos “superfood” kategóriába sorolták sokan, hiszen számos, előnyös élettani hatása van - és néhány hátrányos is - erről kicsit később.

Webáruházunkban további finomságok várják.

Mit is “tud” a chia mag? 

  1. Alacsony a glikémiás indexe, lassan emeli meg a vércukorszintet, 

   2. Nagyon jó antioxidáns forrás, segít megkötni a szabad gyököket 

   3. Nagy mennyiségű vizet képes megkötni, 

   4. Növényi fehérjékben gazdag,

   5. Ugyanakkor szénhidrátban szegény

   6. Magas a rosttartalma is - szóval, abszolút ideális egy diétás étrendhez. Ráadásul a spenótnál is több vasat, a tejnél is több kalciumot, a banánnál is több káliumot tartalmaz.És az aduász: növény létére, natív omega 3 tartalma is magas, zsírtartalmának felét ez teszi ki.

Amire figyelni kell, fogyasztásával kapcsolatban: 

Áztassuk be! Feltétlenül! Mivel extra folyadékfelszívó képessége van, nyersen ne együk, mert akkor a gyomorban dagad meg….. ennél fogva, mivel jóllakottság érzetet is ad, semmiképpen ne étkezés után fogyasszuk. Még egy tipp: aki teheti esetleg le is őrölheti, vagy mozsárban is összetörheti - így még jobban hasznosulnak a chia magok hatóanyagi.

A fentiek miatt, egy évvel korábban a NÉBIH rendelete szerint, a napi maximális  chia mennyiség 15 g lehet, pontosan a magas folyadék felszívó hatás miatt.  Nem árusítható nagyobb mennyiségben, lédigben, ömlesztve.Pudingba vagy joghurtba keverve, a napi maximális ajánlott beviteli mennyiség felett pedig emésztési problémákat okozhat. (itt felhívom a nyájas olvasó figyelmét a feltételes módra). A chia magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Nem árusítható tehát például a chia-puding vagy a chia-joghurt. Szóval, a hatóság jóindulatúan megvédi a lakosságot, saját  maga ellen, ha jól fordítom le a fenti mondatok lényegét. Én azt gondolom, hogy a 15 g éppen elegendő mennyiség, ennél több nem is kell - és főleg, reggelihez ajánlott. 

Leírom, nekem mi jött be: Ha van rá időm (=eszembe jut), még előző este növényi tejbe beleöntök egy púpozott kávéskanálnyit, és beteszem a hűtőbe. Az édesszájúak tehetnek bele (reggel) egy kis mézet, vagy agave szirupot is, csak pár cseppnyit. Friss gyümölccsel, vagy fél marék kesudióval, esetleg goji bogyóval meghintve még jobb napindító. És lényeges, hogy ALAPOSAN keverjük fel, mielőtt a hűtőbe kerül, ez fontos. És persze, reggel is fel kell keverni, fogyasztás előtt, ettől lesz egységes az egész, és így nem lesz belőle kulimász..:-)

a chia mag jótékony hatása ‹=a chia mag jótékony hatása


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.

EZEKET OLVASTA MÁR?

Öt módszer az anyagcsere felgyorsítására

2019-02-10 14:52:51
Öt módszer az anyagcsere felgyorsítására

De jó lenne, ha csak rágondolnék, hogy ma gyorsabbra kapcsolnám az ételek feldolgozási sebességét szervezetemben, és jó nagyot ennék - büntetlenül. Sajnos, az anyagcsere sebeesége nem működik gondolati úton.

Apró ajándék a csomagban - csak úgy

2016-11-08 09:47:00
Apró ajándék a csomagban - csak úgy

Időszakonként kisebb ajándékokat is beleteszünk megrendelőink csomagjába. Ez nem rendszeres, és nem is kap mindenki, ezért aztán nem is hirdetjük meg kampányszerűen, így nagyszerűen működik a meglepetés elve is! :-)

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.