Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

tudatos táplálkozás és a karácsonyi töltött káposzta

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2017.01.15 10:09
tudatos táplálkozás és a karácsonyi töltött káposzta

A tudatos táplálkozás elkezdése nem igényel nagy erőfeszítést- csak el kell kezdeni. 

Ez a legnehezebb az egészben.  És a legbiztatóbb: nem kell azonnal mindent felégetni, drasztikusan megváltoztatni. Persze, lehet így is, én kisebb lépésekkel kezdtem.

A tudatos táplálkozás elkezdése nem igényel nagy erőfeszítést - csak el kell kezdeni.  Ez a legnehezebb az egészben.  

És a legbiztatóbb: nem kell azonnal mindent felégetni, drasztikusan megváltoztatni. Persze, lehet így is, én kisebb lépésekkel kezdtem. Ugyanis, ez csakis így működik. Szinte kizárt, hogy egy nagy változást keresztül tudjunk vinni, a a hagyományos életvitelünk mellett. Mert hogy ez mellett továbbra is éljük az életünket, tesszük a mindennapi rituáléinkat, szokásainkat. Minden nap egy kicsit változtatni, tudod, mint a Kis Hercegben is. :-) 

Saját szokásaim megváltoztatása - egy kis (élet)filozófia.

Így több a sikerélmény, és nincs rajtam a saját elvárásommal kapcsolatos nyomás, és ez - önző módon - jobb nekem. 

Lehet, hogy ez lustaságnak tűnik, de nekem működik, és ez a lényeg. Különben azt vettem észre, hogy az önzés szó , kicsit új értelmet nyer, kell nekem is valami, a mi csak nekem jó - de legalább másnak ezzel nem okozok rosszat, vagy rossz érzéseket - ugye, érted? Érdekes megfigyelés az is - legalábbis a részmről - hogy a táplálkozás és a gondolkodás szorosan összefüggenek, és ha bármin változatsz, másként csinálod, másként eszel, az hatással van a másikra is. Így működünk mi, emberek is. Ha először adunk, akkor sokkal többet kapunk, mint ha az elején elvásásaink lennének a másikkal szemben. De ez már egy másik tészta, aki érti, az érti, aki nem, annak kár magyarázni, bár én ezt sokáig tettem.....(hozzáteszem, teljesen feleslegesen).

Amikor teljesen húsmentes, vegán életmódot folytatókkal beszélgetek, azért mégis kicsit lemaradottnak érzem magam. Persze, mindenkinek megvan a maga sztorija, és mindenkinek végig kell menni egy úton, ez nem hagyható ki. Ilyenkor végignézek az eddigi eredményeimen, azt mondom magamban: ez az én életem, az én ritmusom. A cél már megvan, és a helyes úton járok. Csak csinálni kell, minden nap - mert tagadhatatalanul, nekem is vannak visszaeséseim, roszabb napjaim. Lényeg, hogy ezt képes legyek felismerni, és kicsit nevetni magamon (is). 

Ünnepi nagyevések, töltött káposzta és társai:

Töltött káposzta - magzsola.hu

forrás.printerest.com

Amiről igazán írni akartam, szorosan kapcsolódik ehhez: az Ünnepek. És az ezekhez kapcsolódó, mérhetetlen evések, etetések, családilag. Ilyenkor hogyan viselkedjek, mi a helyes módszer? 

Persze, az lenne a legklasszabb, ha mint Odüsszeiusz, a szirének énekét hallva, én is az oszlophoz kötözném magam, és kitartanék az elképzelésemnek megfelelően. Nem, én néha vétkezem, és ezt nemcsak meg akarom magyarázni, hanem fel is vállalom.

Miről is van itt szó? Ha rokonokhoz megyünk enni, és megy a trakta, már akkor is elég kínosan érzem magam, ha csak megemlítem, hogy mostanában másképpen eszem. “Ja, diétázol, fogyni akarsz?" Általában ezt gondolják/kérdezik. Nem is akarom elmagyarázni, hogy egy életmód váltásban vagyok éppen, tettem ezt éppen eleget korábban, minden eredmény nélkül, pedig lelkesen tudtam magyarázni. Ha nincs rá fül, felesleges, ezt te is tudhatod.  Kicsit, és kevesebbet enni, kerülni a nagydarab húsokat - nekem ez működik. 

Fogyással kapcsolatos termékeink:

Fogyással kapcsolatos termékeink - magzsola.hu

Tanulság, konklúzió:

Egyébként nem tudom, hogy miért kell nekem megindokolnom, hogy miért eszek, vagy nem eszek meg valamit? Ha valaki nagyon bele akar ebbe menni, miért kell nekem indokokat felsorolni ezzel kapcsolatban? És miért védik sokan annyira önromboló táplálkozási szokásaikat körömszakadtáig? Talán, tudják, hogy ez azért hosszútávon nem annyira kifizetődő? 

Pl. mindenki tudja, hogy a karácsonyi töltött káposzta vacsorára… hmm. nem túl jó, ahogy viccesen mondják: 10 belgyógyászból 9 nem ezt ajánlja - mégis, gyakori volt ez az ünnepek kapcsán. Sokat esszük, aztán hosszútávon, lehet, hogy  megbetegszünk. Persze, nem feltétlenül szoros ez az összefüggés, de a túl sok étel, hosszútávon biztosan nincs jó hatással az emberi szervezetre. Ha ezt az érvet hozom fel ilyen táplálkozási megmagyarázások során, csak hümmögés a válasz, meg az, hogy ez aztán igazán finom, főleg, nagy szelet fehér kenyérrel…. erre meg én hümmögök….

Nemrég írtam egy cikket, pont az olcsó pékségek termékeiről, melyeket örömmel vásárolunk meg, mert nem túl drágák ezek a sütemények.....

És te hogy látod ezt? Kíváncsian várom véleményed:


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.