Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Albán és más pékségek - fizetünk, hogy betegek legyünk?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2016.09.23 11:26
Albán és más pékségek - fizetünk, hogy betegek legyünk?

Reggelente, ahogy munkába járok, több, különböző pékség előtt haladok el. Látom, hogy iskola, munka előtt, sokat megveszik a pékárukat, kakaót, tejet reggelire, tízóraira, esetleg ebédre. Látom, a sok fehér lisztből készült kiflit, kenyert, zsemlét a műanyag zacskókban....

Önmagába semmi baj nincs ezzel, sokszor én is vásároltam ilyen helyeken. Mégis, maga a jelenség több sebből is vérzik.

Egyre többen ismerik fel az olcsó péktermékekben rejlő, időzített bombát. Ugyanakkor, ez ellen két dolog is dolgozik, írok is két, jellemző válaszreakciót:: 

1. Megszokás. "Régen is ezt vettük, most is, mi a baj ezzel?"

2. Olcsó. "Mert mégis, mit egyek reggelire, madáreledelt? Azzal nem lakok jól...."

Egyik legfonotsabb ételünk a kenyér

A lisztből készült, sütött kenyér az emberiség alapétele. Minden kultúrában megvan a megfelelője, hol pitának, hol cibattának hívják - világszerte fogyasztjuk. A gond a megváltozott feldolgozásban, az életmódunkban bekövetkezett változásokban rejlik.

Egyre olcsóbb alapanyagból, sütés-kiegészítőkkel, adalékokkal készülnek ezek, és igen jó illatúak, sütés közben. Az üzlet alapvető célja a profit maximalizálása, senki se higgye azt, hogy főleg a töltött termékekben a legfinomabb holland kakaópor, dió, mák található, a húsos dolgokról már ne is ejtsünk szót..... Aztán - jóval kevesebbet mozgunk, és a fehérliszt glikémiás indexe sem a legalacsonyabb, és elfogyasztása gyorsan teltségérzetet ad, szóval, finom. 

És persze, az emésztőrendszeri betegségek,  a szennyezett bélnyálka hártya miatti legyengült immunrendszer sem azonnal reagál, nem a kenyérevés után jelentkezik azonnal, csak később. Jó ki van találva az emberi szervezet, sokáig akár a legsilányabb táplálékkal is beéri, aztán törvényszerűen, ha telítődik, reagál, " visszarúg" ahogy tud. Akkor aztán jó lenne gyorsan kitisztítani... perui kovaföld, lenmag, szezámmag - ezek mind klasszak, de nem csodaszerek.

És az "Í"-re a pont: nagyszüleink is ezt ették, mégsem volt közöttük glutén érzékeny. Ez meg nettó önbecsapás. Dehogynem, volt, maximum akkor ezt még nem diagnosztizálták - és persze, a szegényebb társadalom, ha a Maslow piramis alján van, elsődlegesen annak is örül, ha jól tudott lakni, ami nem volt mindennapos, tehát nem ettek elejeink annyit, mint most, amikor minden élelmiszer elérhető, választható, megvehető.

Igen, választható, az meg gondolkodást feltételez, nem azt, hogy a legolcsóbb vackot vegyük meg, mert abban - kevés kivételtől eltekintve - nincs meg az, vagy csökkentett mértékben, amiért tulajdonképpen megvesszük.

Ok, visszaértem kedvenc vesszőparipámhoz: a gondolkodás és a táplálkozás összefügg. Változtatni kell, és érdemes is, hiszen minden, jó minőségű háztáji termék, zöldség elérhető a piacokon, és azt is be kell látni, hogy a fehér, foszlós kenyéren túl is van élet, mosolygás, jóllakottság. És persze, nem kell olyan sokat sem enni, hiszen az indiaiak is hirdetik: "nap ötször egyél annyit, amennyi a tenyeredben elfér." Ezt persze, nem könnyű betartani, mert mindenki fut-szalad, de ha párat betartunk ezekből az egyébként általános szabályokból, jobb lesz az életminőségünk.


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.