Halas pite fél óra alatt, Jamie Oliver ötlete alapján.
A pite hazánkban süteményként ismert, de angol nyelvterületen egytálételek is készülnek így. Persze, ezek nem feltétlenül édesek, mint itthon. Ez a halas pite tényleg időtakarékos, finom, gyorsan összeállítható, javaslom, próbáld ki, készítesd el te is.
Halas pite Jamie Oliver ötlete alapján. Fél óra alatt tényleg elkészíthető? Igen. Az angol hagyományos halas pite kissé korszerűbb változata ez.
Kevesebb tejszínel készül, és a friss citrom, valamint a póréhagyma, édeskömény és mentalevél üdeséget, tavaszias frissességet visz bele.
Bármilyen tengeri hal, felhasználható hozzá, és ízlésed szerint az összetevőkön is változtathatsz. A végeredmény: finom, nem túl nehéz, és legfőképpen, gyorsan elkészíthető ebéd, vagy vacsora.
Hozzávalók:
Egy csokor friss mentalevél
egy csokor friss kapor
Jó fél kilónyi főtt burgonya
némi reszelt szerecsendió
1 darab édeskömény gyökér
olívaolaj, vagy kevés vaj
2 szál póréhagyma
1 kisebb chili paprika
fél pohár (kb. 1 dl) fehérbor
1 kanál mustár
2 babérlevél
50 dkg lazacfilé, vagy más tengeri halfilé
1 dl tejszín, vagy bio rizs főzőkrém plusz kb. fél deci a krumplihoz
1 bio citrom
10 dkg parmezán, vagy söréleszőpehely
Elkészítése:
1. A mentaleveleket lecsípkedem. A menta szárát nem dobom ki, hanem a megpucolt és felkockázott krumplival együtt vízbe dobom és a krumplival együtt puhára főzöm.
2. A megfőtt krumplihoz adom az apróra vágott mentaleveleket és egy kevés tejszínnel összepürézem. Szerintem érdemes kicsit több folyadékkal, főzőlével is felönteni, mert sütés közben így nem keményedik meg túlságosan. Ekkor érdemes frissen belereszelni egy kis szerecsendiót.
3. Serpenyőben olívaolajat és kevés vajat hevítek és a vékonyra karikázott édesköményt valamint a felkarikázott póréhagymát kb. 10 perc alatt megpuhítom, benne. Ezután felöntöm a fehérborral és még pár percig forralom, amíg a bor elpárolog. Jöhet bele ezután a chili vagy chilipor és a mustár és babérlevél is.
3. A feldarabolt halfiléket is a serpenyőbe teszem, de csak éppen átforgatom a zöldséges-fehérboros szószban. Elkkor mehet bele az apróra vágott kapor. Nem kell az egész csokor, csak amennyi neked is tetszik.
5. Belecsurgatom a citrom levét a tejszínt és a parmezánsajtot is. Lehúzom a serpenyőt a tűzről.
4. Mindent egy hőálló tálba öntök át: vagyis a halas-zöldséges szószt. Tetejére kerül a mentás krumplipüré. Érdemes szépen elsímítani, úgy jobban néz ki.
5. Előmelegített sütőben 200 Celsiuson (gáz 6-os) sütöm nagyjából 20-25 percet, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Az utolsó öt percben mehet rá a sörélesztőpehely, de táltalás előtt is rászórhatod. Kissé ez is hasonlít a parmezánra, csak növényi eredetű.
6. Jamie az édesköménynek a tetejét, termését a pitére morzsolgatta, vagyis azt amit fűszernek is használnak és megjelenésében a kaporra hasonlít.