Kérdése van? Hívjon minket! H-P 8:00-16:00 +36209278610

Szerecsendió, egész - 50 g
Szerecsendió, egész - 50 g
799 Ft

Szerecsendió, egész - 50 g

Szerecsendió, egész - 50 g
Szerecsendió, egész - 50 g

Dél-Kelet Ázsiában őshonos fa virágának magva  a szerecsendió. Különleges fűszer, nagyon kevés is 

aromás, egyedi ízt ad ételeinknek.

Gyártó
Mix Fűszerek
799 Ft
Részletek

Talán kevesen tudják, de jelentős antioxidáns tartalma van ennek a szuper fűszerfélének.

A magot és ennek a magköpenyét, vagyis a szerecsendió-virágot (macidis flos, angolul mace) használjuk fűszerként. A szerecsendió egy indonéz szigetről, Bandáról származik. Bár úgy tudjuk, hogy Európát a középkorban fertőzte meg a szerecsendió ellenállhatatlan íze, az idősebb Plinius írásai azt bizonyítják, hogy már az i.e. 1. században is eljutott errefelé ez az indonéz fűszer. A római utcákat bizonyos alkalmakkor szerecsendió-füsttel illatosították az ókorban, s Indiában a mai napig előfordul, hogy a füstölőkbe szerecsendió kerül. 

Manapság már Nyugat-Indiában, Malajziában, Új-Guineán és Srí Lankán is termesztenek szerecsendiót. A nagy kínálat miatt visszaesett az ára, pedig egykor egy kevés szerecsendió-virág is felhőtlen, gazdag létet biztosíthatott a tulajdonosának.

A szerecsendiófa örökzöld, ültetés után 7 évvel hozza az első termését, és nagyjából 20 évesen éri a teljes hozamot. Közel egy évszázadig termő.

A szerecsendiót fás, csípős aromájú illatos fűszer, burgonyához, tojásos ételekhez, spenóthoz, padlizsánhoz, sütőtökhöz és húsokhoz is jól illik, a besamelmártás egyik elengedhetetlen ízesítője, túladagolva viszont nagyon el tudja rontani az ételt.

A diós, gyümölcsös édességekhez és a tojáslikőrhöz,forralt borhoz is illik. Egészben érdemes vásárolni, úgy sokkal erősebb az aromája és kevesebb is elég belőle, kis üvegben tárolva évekig is eláll. Indiában a garam masala keverék egyik összetevője, és az arab ras el hanout fűszerkeveréknek is szerves részét képezi. Az indiaiak egyébként főleg édességekhez használják a szerecsendiót. Az európai konyhában általában a krumplis ételek ízesítésére használják, (ezért kicsit megbolondítja még az egyszerű krumplipürét is) de gazdagítanak vele kolbászt és gyakorta fűszereznek vele húst, amik közül legjobban talán a bárányhoz illik. Zöldséges ételeknek is remek kiegészítője, egészen varázslatos összhang van közte és a spenót között, de nagyon jó káposztás ételekhez, padlizsánhoz, babhoz, sütőtökhöz vagy a paradicsomos dolgokhoz,és úgy általában a főzelékekhez - de csak módjával!. Többek között a bolognai raguba is lehet csempészni egy kevés szerecsendiót. És persze megkerülhetetlen fűszere a besamelmártásnak. Bizonyos fűszeres süteményekben is használhatjuk, pl. ebben a Siennai sütiben, vagy a skandináv peperkakor-ban is érdekes ízt ad az édességnek. Jól harmonizál a fahéjjal, és a gyömbérrel is.

TIPP: érdemes az egész "diókat" jól záródó üvegben tartani, és ha kell, csak kicsit, frissen reszeljünk rá az ételre.


Felbontás után száraz, hűvös helyen tartandó!

Ismeri további, értékes fűszereinket?

Adatok
Származási hely
Indonézia
Vélemények
Átlagos értékelés:
5 (11 vélemény)
(11)
(0)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Anonymous
2017.10.28
Szerecsen diót én még a húsleves ízesítésére is használom.Sajt reszelővel reszelem a szükséges mennyiséget az ételbe. Csak ajánlani tudom az egészben való tárolását,így fris és kellemes marad az aromája. Samu Bp
Nyilas Istvánné
2018.01.05
Az egész szerecsendiót szeretem használni, mert így illatosabb, aromásabb, mint a pór alakban vásárolt. Többféle étel ízesítésnél, finom reszelővel annyit reszelek, amennyire szükség van. A különböző krémekbe, például padlizsánkrémbe nagyon szeretem. A többi vásárlónak is tudom ajánlani ezt a jó minőségű terméket.
Anonymous
2018.03.06
Azt hiszem egy életre sikerült bevásárolnom belőle, jutott az egész családnak :) sokkal jobb mint a por alakú verzió
Dobosi Péterné
2018.04.24
Én frissen őrlöm, nagyon jó ízt ad, - én burgonya batátára őrlőm rá, - mind a tíz ujjunkat megnyalhatnánk utána. Egész más ízű - mint az őrölt bolti:)
Parázs István
2018.10.20
Eddig csak por alakban vásároltam a boltban. Most van összehasonlítási alapom: az egész szerecsendió frissen őrölve sokkal-de sokkal aromásabb, finomabb.