Sienna-i fűszeres sütemény
A fűszeres sütemények igazi különlegességek, kicsit csiklandozzák érzékszerveinket. Különösen jól passzolnak a kávéhoz, vagy akár a teához is, érdemes ezekkel is megkóstolni, kényeztetni magunkat vele.
Ez az egyik legismertebb és legrégebbi olasz karácsonyi sütemény, eredete a kora középkorig nyúlik vissza, amikor az egzotikus összetevők (például a gyömbér és a fahéj) még nemesi kiváltságnak számítottak. Szerencsére most már minden egyszerűen és olcsón beszerezhető. Az aszalt gyümölcsöket és magvakat kedved és éléskamrád szerint nyugodtan variálhatod.
Hozzávalók:
10 dkg gyalult mandula
10 dkg dióbél
10 dkg török mogyoró
15 dkg szárított sárgabarack
15 dkg kandírozott narancshéj és citromhéj
15 dkg porcukor
10 dkg kakaópor
10 dkg méz
1-2 evőkanál liszt
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
fél teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Piritsuk meg kicsit a gyalult mandulát és a diót majd vágjuk fel apró darabokra. Keverjük össze a liszttel, a magvakkal, kakaóval és az aszalt gyümölcsökkel egy tálba. Olvasszuk meg a cukrot és keverjük össze a mézzel, majd pedig a lisztes alappal. Nyugodtan formázzuk kézzel. Sütőpapírral kibélelt formába tegyük a tésztát és süssük 30 percig. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Elkészítési idő: 45 perc