Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Sienna-i fűszeres sütemény

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2013.12.14 18:45
Sienna-i fűszeres sütemény

A fűszeres sütemények igazi különlegességek, kicsit csiklandozzák érzékszerveinket. Különösen jól passzolnak a kávéhoz, vagy akár a teához is, érdemes ezekkel is megkóstolni, kényeztetni magunkat vele. 

Ez az egyik legismertebb és legrégebbi olasz karácsonyi sütemény, eredete a kora középkorig nyúlik vissza, amikor az egzotikus összetevők (például a gyömbér és a fahéj) még nemesi kiváltságnak számítottak. Szerencsére most már minden egyszerűen és olcsón beszerezhető. Az aszalt gyümölcsöket és magvakat kedved és éléskamrád szerint nyugodtan variálhatod.

Hozzávalók:

10 dkg gyalult mandula
10 dkg dióbél
10 dkg török mogyoró
15 dkg szárított sárgabarack
15 dkg kandírozott narancshéj és citromhéj
15 dkg porcukor

10 dkg kakaópor
10 dkg méz
1-2 evőkanál liszt
1 teáskanál fahéj

½ teáskanál őrölt szegfűszeg

fél teáskanál őrölt koriander

½ teáskanál őrölt gyömbér 

½ teáskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Piritsuk meg kicsit a gyalult mandulát és a diót majd vágjuk fel apró darabokra. Keverjük össze a liszttel, a magvakkal, kakaóval és az aszalt gyümölcsökkel egy tálba. Olvasszuk meg a cukrot és keverjük össze a mézzel, majd pedig a lisztes alappal. Nyugodtan formázzuk kézzel. Sütőpapírral kibélelt formába tegyük a tésztát és süssük 30 percig. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Elkészítési idő:  45 perc