Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Vietnami Pho leves

tartósítószer mentes
étrend
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2020.08.01 12:47
Vietnami Pho leves

Nem ördöngösség más népek receptjeit elkészíteni itthon. Manapság nagyon felkapott ez az eredtileg vitenami recept, így én is megpróbálkoztam vele.

A vietnami gasztronómia igazi kincseit bőven érdemes felfedezni, azonban a legismertebb és legkedveltebb specialitásuk talán a Pho leves.

A szó szerint "leves"-t jelentő Pho egyszerre jellemző betűkombináció és kifejezés a vietnami kultúrára, és többféle hozzávalókból készült változatát ismerhetjük. A leves alapját jellemzően marhahús, hagyma, fokhagyma, zsálya és egyéb fűszerek adják, majd a hozzáadott tésztára, babcsírára, újhagymára és csípős paprikára épül fel az ízélmény.

A Pho leves melegítő, frissítő, gazdag és ízletes, így bármely évszakban tökéletes fogásnak bizonyul.

Pho (ejtsd:fő) leves. Kicsit egzotikusan hangzik, de annyit lehet vele találkozni, gondoltam, nem olyan nagy ördöngösség lehet. Először is, tanulmányútra indulta, Pesten megkóstoltam két vietnami étteremben, ezután a google-t hívtam segítségül. Egészen ehető lett a végeredmény, itt a pho leves recet, és a hozzávalók, készítsd el te is:

A pho leves hozzávalói:

fél szerecsendió lereszelve,

1 db csillagánizs, összetörve alaposan

5 dkg őrölt gyömbér,

4 dkg őrölt fahéj

fél vöröshagyma tisztítva, feldarabolva

25 dkg csirkemell, vagy tofu

1-2 gerezd megtisztított fokhagyma

1 evőkanál halszósz

15 dkg Pho rizstészta

csipetnyi babcsíra

1-2 evőkanál sötét szójaszósz

friss koriander zöldje

1-2 újhagyma

chili paprika

1 db lime 4 részre vágva

Így készísd el a Pho levest:

1. Egy nagyobb lábasba felteszünk 0.75 L vizet. Egy serpenyőben olaj nélkül lepirítjuk a fűszereket (szerecsendió, csillagánizs, gyömbér, fahéj), de ne égessük meg. Hozzáadjuk a feldarabolt vöröshagymát.

2. Mikor a fűszerek és a hagyma jól lepirultak, átdobjuk őket a forrásban lévő vízbe. Hozzáadjuk a a csirkemellet, és a tisztított fokhagymagerezdeket, Jó egy órán át főzzük, nagyon alacsony lángon.

3. Ezután leszedegetjük a keletkezett habot a leves tetejéről, majd sózzuk, és hozzáadjuk a halszószt. A levesből kiszedegetjük a főtt csirkét és evőpálcika (vagy villa) segítségével kisebb darabokra szedjük szét a húst.

4. Egy kisebb lábasban vizet forralunk és belerakjuk főni a rizstésztát. Felaprítjuk a koriander zöldet, az újhagymát és pár szelet lime-ot vágunk. Leszűrjük a tésztánkat, majd előkapunk egy nagy, mély tányért és belerakunk egy adagot a tésztából és a húsból.

5. Erre kerül először egy nagy csipetnyi babcsíra, vágott koriander, újhagyma, karikákra vágott chili paprika, majd egy nagy adag a levesből. Pár csepp chili szószt adunk hozzá és a lime szeletekkel díszítjük.

Szóval, így készült az én pho leves változatom. Természetesen, ez variálható. Főzd meg te is, jó étvágyat hozzá!

Nem ördöngösség más népek receptjeit elkészíteni itthon. Manapság nagyon felkapott ez az eredtileg vitenami recept, így én is megpróbálkoztam vele.

A vietnami gasztronómia igazi kincseit bőven érdemes felfedezni, azonban a legismertebb és legkedveltebb specialitásuk talán a Pho leves.

A szó szerint "leves"-t jelentő Pho egyszerre jellemző betűkombináció és kifejezés a vietnami kultúrára, és többféle hozzávalókból készült változatát ismerhetjük. A leves alapját jellemzően marhahús, hagyma, fokhagyma, zsálya és egyéb fűszerek adják, majd a hozzáadott tésztára, babcsírára, újhagymára és csípős paprikára épül fel az ízélmény.

A Pho leves melegítő, frissítő, gazdag és ízletes, így bármely évszakban tökéletes fogásnak bizonyul.

További alapanyagok ázsiai ételekhez:

Szalai Mátyás marhahússal így készítette el:

A Pho leves története:

Eredete Vietnámban keresendő, és az ország nemzeti ételeként tartják számon. A pho leves először az 1800-as években jelent meg Hanoiban, és azóta az egész országban szívesen fogyasztják.

Ez egy hosszú főzési folyamat eredménye, amelyben marhahús vagy csirkehús, valamint fűszerek és zöldségek kerülnek együtt egy nagy fazékba. Az összetevők hosszú ideig forralódnak, így az ízek és az aromák összekeverednek, és a leves gazdag és ízletes ízt kap. A pho levest általában rizstésztával szolgálják fel, és hagyma, babcsíra, thai bazsalikom és chili paprika adja hozzá a kívánt ízeket és textúrákat.

Pho leves recept, Budapest

Európai története nem teljesen ismert.

Azonban azt tudjuk, hogy a vietnami menekültek számos országba menekültek a vietnami háború után, köztük Franciaországba és Németországba is. A vietnami menekültek az új hazáikban főzték és fogyasztották a pho levest, amely hamar népszerűvé vált a helyiek körében. A pho leves népszerűsége azóta is növekszik Európában és az egész világon, és számos vietnami étteremben és étkezdében kapható.

Így került hazánkba is. Budapest, és számos vármegyeszékhely városábak kapható a vietnami ételeket kínáló éttermek kínálatában.

Gyakran street food-ként is elérhető, igen jó minőségben is.  

Vietnami Pho leves – A hagyományos és ízletes Vietnami ételek egyike

A vietnami konyha évezredes hagyományokra épül. Dél-Kelet Ázsiában ételek gazdag ízekkel és fűszerekkel tarkítottak. Talán az egyik legnépszerűbb vietnami étel a pho leves, amelyet ma már az egész világon is ismernek és szeretnek.

A pho leves egy hosszú főzési folyamat eredménye,

amely során marhahús vagy csirkehús, valamint fűszerek és zöldségek kerülnek együtt egy nagy fazékba. Az összetevők hosszú ideig forralódnak, így az ízek és az aromák összekeverednek, és a leves gazdag és ízletes ízt kap. A pho levest általában rizstésztával szolgálják fel, és hagyma, babcsíra, thai bazsalikom és chili paprika adja hozzá a kívánt ízeket és textúrákat.

A pho leves készítése a vietnami konyha alapját képezi, és sok család által készítik otthon. A pho leves íze és aromája különleges, és annak titka az idő és az alaposság.

Elkészítése nem egyszerű folyamat,

de megéri az időt és a fáradságot. A leves alapját húsleves és fűszerek adják, amelyeket hosszú ideig főznek, hogy az ízek és az aromák összekeveredjenek. A húslevesnek gazdagnak és ízletesnek kell lennie, és általában marhahúsból vagy csirkehúsból készül. A pho leves ízét és textúráját a rizstészta és a hozzáadott zöldségek adják, mint például a hagyma, a babcsíra, a thai bazsalikom és a chili paprika. Ezek a hozzávalók különleges ízeket és textúrákat adnak a pho levesnek, amely így egy gazdag és kielégítő étel lesz.

Sok vietnami család alapvető étele, és gyakran bőséges reggeliként vagy ebédként is fogyasztják. A pho leves finom íze mellett egészséges étel is, hiszen alacsony a zsír- és kalóriatartalma, valamint magas a fehérje- és vitamintartalma.

pho leves marhahúsból is elkészíthető

Az egyik legjobb dolog a pho levesben a sokoldalúsága.

Az alaprecept adaptálható, hogy különféle húsokat és zöldségeket tartalmazzon, így remek étel a konyhában való kísérletezéshez. A vegetáriánusok még a pho leves ízletes vegetáriánus változatát is élvezhetik, amelyet zöldséglevesből és tofuból vagy más húspótlóból készítenek.

A Pho leves világszerte népszerűvé vált, és számos országban megtalálható a vietnami éttermekben. Néhány városban még népszerű utcai étel is lett, az élelmiszer-kamionokban és a standokon gőzölgő tál pho levest kínálnak az éhes vásárlóknak. A pho leves valóban globális ételré vált, amelyet minden korosztály és hátterű ember szeret.

Összefoglalva, a vietnami pho leves egy igazán finom étel,

amely megéri az elkészítéséhez szükséges időt és erőfeszítést. Gazdag ízei és textúrái a vietnami családok és az ételek szerelmeseinek kedvencévé teszik a világ minden tájáról. Akár étteremben, akár otthon készíti, a pho leves mosolyt csal az arcára.