Pepperkakor különleges karácsonyi fűszeres svéd sütemény
Érdekes a sütemények világa. Mikor azt hisz az ember, hogy minden megkóstolt már ebből a kategóriából, mindig érhetik újabb meglepetések. Ez egy 20 éves recept, kipróbált, többször is elkészített, én jó szívvel ajánlom:
Karácsonyi svéd sütemény különlegesség: Pepperkakor:
HOZZÁVALÓK:
55 dkg liszt, átszitálva
30 dkg puha vaj, vagy margarin
2 db tojássárgája
10 dkg porcukor, vagy darált barna nádcukor
10 dkg méz
1/2 evőkanál szegfűszeg
1/2 evőkanál őrölt fahéj
1/2 kiskanál szerecsendió
1/2 evőkanál őrölt gyömbér
1 kiskanál sütőpor
4 dkg extra holland kakaópor
ELKÉSZÍTÉS:
az átszitált lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal.
A többi őrölt alapanyagot is hozzáadjuk, és határozottan összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük, legalább 3 órát, de max. 1 napot. Pihentetés után, a tésztát kinyújtjuk 2,3 mm vékonyságúra, és tetszés szerinti kiszúróformákkal kiszaggatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben max. 5-6 perc(!) alatt el is készül, kihülés után tálalhatjuk.
TIPP: fémdobozba zárva sokáig megtartja frissességét, ideális kis ajándék is lehet!