Pikáns padlizsánkrém medvehagymával

A padlizsánkrém egy egészséges, finom, növényi alapú, kenhető krém. Reggelire, vacsorára is ideális finomság, és persze, rendkívül egyszerűen elkészíthető.
Padlizsánkrém, kicsit másképp, mint ahogy eddig ismerted a receptet.
Padlizsánkrém, tavaszi frissességgel
Sokan paradicsomos változatot készítenek ebből a finom krémből, de most engedve a közelgő tavasz frissességének, kicsit másképp készítettük el. A trükk két részből áll: egyrészt, a friss padlizsánt megszurkálva, forró grill felett, vagy egyszerűen forrós sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben a héjával együtt megsütjük. Én egy kis vízzel is meglocsoltam, mielőtt a sütőbe került. A másik rész a joghurt és a majonéz, lásd lejjebb.
Miután megsült a padlizsán, takarjuk le konyharuhával, vagy alufóliával, kb. 5-10 percre. Ez a pihentetés segít abban, hogy a héja sokkal könnyebben leváljon, mivel a gőz felpuhítja azt.
Hozzávalók:
- 2 db közepes méretű friss padlizsán (kb. 500-600g összesen)
- 1 csokor medvehagyma (kb. 30-40g, ízlés szerint változhat)
- 2 csokor petrezselyemzöld (friss, alaposan megmosva)
- 1 evőkanál natúr joghurt (lehetőleg sűrűbb görög joghurt vagy krémesebb típus)
- 2 evőkanál majonéz (házilag készített vagy jó minőségű bolti)
- 1 gerezd fokhagyma, finomra zúzva vagy reszelve (ha nincs friss, ½ teáskanál fokhagyma granulátum is megteszi)
- Só ízlés szerint (lehetőleg tengeri só vagy Himalája só)
- Frissen őrölt színes bors ízlés szerint
- Olívaolaj a tálaláshoz (opcionális, de ajánlott)
Elkészítés:
- Padlizsán sütése: Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütőben 180°C). A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra, majd villával szurkáljuk meg alaposan több helyen. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljunk alájuk egy kevés vizet, ez segít, hogy puhábbak legyenek. Süssük 30-45 percig, vagy amíg teljesen megpuhulnak és a héjuk ráncos lesz, néha fordítva őket. A grillen sütés esetén addig süssük, amíg minden oldalról megfeketedik és megpuhul.
- Hűtés és hámozás: Amikor a padlizsánok megsültek, vegyük ki a sütőből, és azonnal takarjuk le egy tiszta konyharuhával vagy alufóliával. Hagyjuk így pihenni 5-10 percig. Ezután óvatosan húzzuk le a héjukat, és dobjuk ki.
- Előkészítés: A meghámozott padlizsán húsát vágjuk durvára egy vágódeszkán. Fontos, hogy ne vágjuk túl apróra, mert turmixoláskor pépes lesz. A medvehagymát és a petrezselymet alaposan mossuk meg, szárítsuk le, majd vágjuk apróra. A fokhagymát zúzzuk vagy reszeljük finomra.
- Turmixolás: Tegyük a feldarabolt padlizsánhúst egy aprítógépbe vagy turmixgépbe. Adjuk hozzá a friss medvehagymát, petrezselymet, a zúzott fokhagymát, a sót és a frissen őrölt borsot. Turmixoljuk le az egészet pulzáló mozdulatokkal, amíg krémes, de mégis kissé rusztikus állagot kapunk – ne turmixoljuk túl sokáig, hogy ne legyen teljesen sima pép. Ha nincs turmixgéped, egy villával is alaposan szétnyomkodhatod a padlizsánt, és utána apríthatod késsel a zöldfűszereket.
- Összekeverés: Adjuk hozzá a joghurtot és a majonézt a padlizsános keverékhez. Alaposan keverjük össze egy fakanállal vagy spatulával, amíg minden hozzávaló egyenletesen eloszlik. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, korrigáljuk a só és bors mennyiségét.
- Hűtés és ízek összeérése: Fedjük le a krémet folpackkal, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre, de ideális esetben 5-6 órára, vagy akár egy éjszakára. Ez idő alatt az ízek összeérnek, és a krém sokkal finomabb lesz.
Tálalás és tálalási javaslatok:
A padlizsánkrémet tálalás előtt vegyük ki a hűtőből 10-15 perccel korábban, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, így jobban érvényesülnek az ízek.
- Friss kenyérrel vagy pirítóssal: Klasszikus választás, különösen friss, ropogós kenyérrel vagy házi pirítóssal.
- Zöldségekkel: Tálalhatjuk friss zöldséghasábokkal, például sárgarépával, uborkával, paprikával vagy zellerszárral.
- Grillezett ételek mellé: Kiváló kísérő grillezett húsokhoz vagy halakhoz.
- Tortilla chips-szel: Egy gyors és ízletes mártogatós, különösen filmnézéshez.
- Előételként: Kis tálkákban, olívaolajjal meglocsolva, díszítve friss petrezselyemmel vagy medvehagymával, akár egy csepp balzsamecettel.
További tippek és variációk:
- Citromlé: Egy-két teáskanál frissen facsart citromlé hozzáadása kiemeli az ízeket és frissességet ad a krémnek.
- Füstös íz: Ha füstös ízt szeretnél, a padlizsánt sütheted faszenes grillen, vagy sütés után adhatsz hozzá egy csipetnyi füstölt paprikát.
- Tésztafeltét: Vékonyan felmelegítve tésztához is adható, egy könnyű, tavaszi tésztaétel alapja lehet.
- Magvak: Tálalás előtt szórhatsz rá pirított szezámmagot, tökmagot vagy fenyőmagot, ez plusz textúrát és ízt ad.
- Évszaknak megfelelően: Tavasszal medvehagyma, nyáron bazsalikom vagy menta is mehet bele. Ősszel egy csipetnyi füstölt pirospaprika adhat neki egy melegebb tónust.
- Olívaolaj: Tálalás előtt locsold meg egy kevés jó minőségű extra szűz olívaolajjal, ez gazdagítja az ízét és szép fényt ad neki.
Jó étvágyat hozzá!