Brassói némi extrákkal
Brassói aprópecsenye némileg felturbózva. Gyermekkorunk klasszikus "magyaros" fogása. Nevének nem sok köze van Brassóhoz, de ez több elnevezésre is igaz. Lássuk a receptet:
A brassóit mindenki jól ismeri. Számtalan vállfaja megtalálható ennek a burgonyás-húsos ételnek. A brassói - nem Brassóból való, ahogy a párizsinak sincs köze a francia fővároshoz, és a székelyeknek sincs sok köze a székelykáposztához. Maga az alaprecept a XIX. században született, több változatban is ismertté vált. Állítólag azért "aprópecsenye", mert túl apróra vágták a húst... Persze, lehet, hogy ez is csak egy városi legenda. A sok változat közül ez most egy kipróbált, gombás-cukkinis variáció, mi ezt szeretjük.
HOZZÁVALÓK:
500 g sertés, vagy csirkehús
1 kg sütni való burgonya
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, vagy fokhagyma granulátum
2 dL kókuszzsír, vagy extra szűz olívaolaj
só, bors
2 kisebb cukkini
20 dkg friss gomba
1 db nagyobb, megtisztított édesburgonya, felkarikázva (elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS:
A húst kockára vágjuk, megmossuk, majd a felaprított hagymán, és a zsiradékon fehéredésig pirítjuk. sózzuk, borsozzuk, mehet hozzá a kinyomott fokhagyma, majd hozzáadjuk a kockára vágott, megtisztított burgonyát. kb. 45 percig együtt sütjük.
Eközben a gombát és az édesburgonyát (batátát) feldarabolva serpenyőbe öntjük, némi olajon megfuttatjuk, ezt is lehet sózni, borsozni, és kakukkfüvet is tehetünk hozzá, ez nagyon jól harmonizál a gomba ízével. Néhány perc múlva mehet hozzá a darabolt cukkini is. Amikor kész, kiszedjük ezeket egy tányérra, és az elkészült brassóival összeforgatjuk. Tálalásnál frissen vágott petrezselyemmel, vagy friss bébispenóttal díszíthetjük.