Gesztenyetorta liszt nélkül
Liszt nélküli torta? lehetséges, csak egy kicsit többet kell vele szöszölni. Persze, lényeges a minőségi alapanyagok kiválasztása, és ezek arányai. készítsd el te is:
Hozzávalók:
Garantált siker lehet bármilyen alkalomból ez a tuti recept, melynek elkészítése nem is annyira ördöngősség.
Kb 2 órát kell rászánni, az anyaghányad egy 16 szeletes tortához lett méretezve.
Hozzávalók:
a tésztához:
8 tojás
10 dkg nyírfacukor
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
10 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
a krémhez:
10 dkg nyírfacukor
2.5 dL tej, vagy rizsital
2 tojássárgája
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
3 evőkanál konyak, sütőrum, vagy aroma
20 dkg vaj (inkább, mint margarin)
a tetejére:
5 dkg vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor 22%-os, holland
5 dkg nyírfacukor
2 évőkanál víz
Szóval,a tésztához 6 tojássárgáját 2 egész tojással egy tálba tesszük, beleszórjuk a nyírfacukrot, és habverővel alaposan habosra keverjük. Ez elektromos habverővel kb. 3 percet jelent. A szitán áttört gesztenyemasszát és a lereszelt csokoládét hozzáadjuk, majd apránként beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
A masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és elsímítjuk. 180 C fokon 10 percig, majd 160 C fokon 35 percig sütjük. Akkor készült el, ha a belészúrt tűre nem tapad ragacsos massza. Ha megsült, kivesszük, és vágódeszkára borítjuk.
Ezek után elkészítjük a krémet. A nyírfacukrot a tojásokkal és a tejjel összekeverjük, majd kevergetve lassú tűzön krémmé főzzük. Ezt a legjobb vízgőz felett elvégezni, így biztosan nem fog leégni. Amikor már csak langyos, a szitán áttört gesztenyemasszát és a rumot, vagy konyakot adjuk hozzá, majd ezek után a szintén habosra kikevert vajat. várjuk meg, míg kihül ez is.
A kihűlt tésztát vízszintesen éles késsel három részre vágjuk (nekem ez elsőre nem sikerült), majd a geszenyés krémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalára is jusson. Ezek után tegyük hűtőben, kb fél órára.
A mázhoz valókat pár perc alatt símára főzzük, majd amikor már csak langyos, a torta tetejére kenjük (előtte azért vegyük ki a hűtőből :-))
Ezután ismét visszatesszük a hűtőbe, mert csak akkor lehet szépen felszeletelni, ha az egész kihűlt.
Ez a recept kicsit bonyolultnak tűnik, nem nem annyira az, mint első olvasára annak tűnik. Már három alkalommal sütöttük meg, és minig osztatlan sikert aratott.
Tipp: a gesztenyemasszák általában cukrozottak. Mindenki ezek tudatában mérje hozzá a nyírfacukrot, vagy esetleg az eritritet.