Gyümölcskenyér olasz módra
A sütemények szorosan hozzátartoznak az ünnepekhez. Ez inkább karácsonyi recept, és az átlagosnál kissé munkaigényesebb, de megéri a fáradozást. Illata és íze is mennyei.
Hozzávalók:
Érezd a karácsony illatát - panettone, avagy gyümölcskenyér olasz módra.
Hozzávalók:
500 dkg finomliszt
1 dl tej
30 g élesztő
4 db tojássárgája
25 dkg vaj (olvasztott)
25 dkg cukor
1 citrom héja (reszelt)
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
10 dkg mazsola
10 dkg kandírozott áfonya
10 dkg mandula
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben oldjuk fel, majd öntsük a liszt közepébe és pihentessük 30 percig. Ezalatt áztassuk be az aszalt gyümölcsöket.
A tojássárgáját a vajjal és cukorral keverjük ki majd dolgozzuk össze a liszttel. Adagoljunk hozzá 2 dl vizet és jól gyúrjuk össze. Hagyjuk kelni 2 órát, utána dagasszuk meg újra, és közben adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket, mandulát és citromhéjat.
Tegyük sütőpapírral kibélelt formába, és újra pihentessük 30 percig. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig, majd 180 fokon még 45 percig süssük a tésztát.
Ha elkészült, csorgassunk vajat a tetejére.
Elkészítési idő: 3 óra