A vörös áfonya törpecserjés növény, ami max. 30cm-re nő meg. Fürtös termése éretten gyönyörű kárminvörös. A kevés bogyós gyümölcshús piros, és lédús.
Jellegzetes Kárpát-medencei faj. Magyarországon leginkább a Bükk és a Zemplén fenyveseiben, valamint a Mecsekben és a Kőszegi-hegységben, illetve az Őrségben fellelhető.
Kedveli a fényt, ezért leginkább erdőszéleken, irtásokon találkozhatunk vele.
Fanyar ízét a benne található nagy mennyiségű szerves savaknak és cserzőanyagok okozzák. Ezen kívül ásványi anyagokat, A, B, és C-vitaminokat, valamint pektint tartalmaz. Termőhelyétől függően, augusztustól október végéig érik.
Legfinomabb akkor, ha már a dér egy kicsit megcsípte, ekkor is szedik, majd aszalják. Az aszalt vörös áfonya különösen pikáns jelleget ad a szárnyasoknak, illetve a különféle vadhúsoknak, ezért a Chef-ek előszeretettel használják az áfonyából készített lekvárt.
A kandírozott vörös áfonya tartós fogyasztása jótékonyan hat a látóidegekre, flaviod-tartalma pedig általános immunerősítő. Kisebb adagokban, főleg aszalt formájában segítenek az enyhe hasmenéses megbetegedések esetén.
összetétel: áfonya, cukor, citromsav, növényi olaj
Tápanyag- és energiatartalom 100g (tájékoztató adat):
Energia: 1230 kJ/ 294 kcal
Zsír: 1,3 g
amelyből telített zsírsavak 0,4 g
Szénhidrát: 65 g
amelyből cukrok 47 g
Rost 5,7 g
Fehérje <0,5 g
Só <0,01 g
Származási hely: Kanada/USA
Ismeri további, kandírozott gyümölcseinket?