Pisztácia, natúr, hántolt (Pistacia vera), pistachio, pistazien. Ez a mag maga a csoda! Minden értékes tápanyagot tartalmaz, ami egy egészséges növény tökéletes kifejlődéséhez szükséges. Ára az átlagos magvakhoz képest magasabb, azonban élvezeti értéke, és hatásai kárpótolnak ezért.
Előnyös tulajdonságai közül figyelmet érdemel, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, védi a szemet, valamint antioxidáns és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Nem mindegy azonban, hogy mennyit fogyasztunk belőle, magas a kalóriatartalma, illetve bizonyos esetekben allergiás reakciókat is kiválthat.
Remek, biztató előnyök:
Mint általában az olajos, csonthéjas magvak, így ez is is bővelkedik egyszeresen telítetlen zsírsavakban, a pisztácia csökkenti a vér LDL koleszterinszintjét. Fogyasztása mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, valamint hozzájárul tüneteik enyhítéséhez. Vitaminjai, mint az A-, vagy a többféle B-, C-, E- és K-vitamin− segítségével táplálják és ápolják a bőrünket.
Ezen kívül, bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, ezek közül a fontosabb a kalcium, foszfor, kálium, vas, cink, magnézium, mangán, szelén, fluor és a réz. A réz elősegíti a vas felszívódását, tehát fokozza a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal a vérszegénység egyik leghatékonyabb ellenszere.
Antioxidánsai megkötik a káros szabad gyököket, ennek köszönhetően akadályozza a bőr idő előtti öregedését, a gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek esetében. Antibakteriális, gombaellenes és sejtmegújító tulajdonságai révén részt vesz az irritált bélrendszer állapotának helyreállításában.
Nem tartalmaz nátriumot, ezért frissen a magas vérnyomásban szenvedők is bátran fogyaszthatják. Ismered a finom, sózott, héjas változatát is? :-) Egy maréknyi pisztácia fogyasztása fedezi a napi ásvány anyag, vitamin, protein és a fenolos antioxidáns szükségletet.
Allergén reakciók, fogyás:
Mint minden csonthéjas gyümölcs, a natúr pisztácia is allergiás reakciókat válthat ki. Fogyókúrák, diéták esetén, szintén bánjunk csínján a fogyasztásával, mivel 100 g mennyiség nagyjából 600 kalóriát tartalmaz, amelynek nagy részét (56%) zsírok teszik ki. Ez a natúr változat éppen sótlan csomagolásban készül nálunk, hogy ne tegye tönkre a magasabb sófogyasztás által kiváltott vérnyomás-emelkedés általa elért érvédő hatását.
Tippek:
Akár finom salátákat is gazdagíthatunk vele: Süteményeknek is jó ízt adhat, krémlevesekbe szórva pedig levesbetétként, őrölve hús, hal panírozásához is ajánlják az ínyencek. hatékonyan tisztító bőrradírként távolítható el az arcbőrről.
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
Energia: 650 KJ/kcal
Fehérje:20,2 g
Zsír:56 g, ebből
Telített
|
5.9 g
|
Egyszeresen telítettlen
|
23.3 g
|
Többszörösen telítettlen
|
14.4 g
|
Szénhidrát:16,6 g, ebből cukor: 7,7 g
Rost:10,6 g
Nátrium: 1 g
Koleszterin: 5,9 mg
Glikémiás index: 30
Származási hely: USA
Ismeri további, egészséges olajos magvainkat?