A zselatin legalább 5 x-ös mennyiségű víz vagy folyadék sűrítésére képes. Ez az egyik legelterjedtebb zselésítő anyag, élelmiszerekben, gyógyszerekben is széles körben alkalmazzák. Állati eredete miatt a vegetáriánus élelmiszerekben, valamint egyes vallási előirányzatok miatt, pektinnel, agar agarral, karragénnel, alginsavval, helyettesíthető. A BLOOM szám, főleg a cukrászokat érdekli, hogy éppen menyire kemény kocsonyát kívánnak készíteni. Minél magasabb ez a szám, annál keményebb. A 90, 180 és a 240 bloomos sertés a 200 és 250 –es szarvasmarha zselatin.
Az édesiparban, vagy otthoni felhasználáskor leggyakrabban fagylaltok, lekvárok zselésítésére használják. Diétás élelmiszerekben zsírok is helyettesíthetőek ezzel az anyaggal, mert a szájban zsír érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony. Gyógyszerek gyártásánál a kapszulák bevonatához használják, mert így az könnyebben lenyelhető.
Kozmetikumokban általában hidrolizált kollagén néven található meg.
Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.
Étkezési zselatin - ízületi fájdalmakra
Az étkezési zselatin állati eredetű csontot tartalmaz (ebből készítik) folyadékkal keverve emiatt kocsonyásodik be. Ízületeink akkor fájnak, ha a csontban nincs elegendő mennyiségű kalcium és ezt a csont az ízületből vonja ki, így pótolja a számára létfontosságú alkotó elemet. Figyeljen az ízületi fájdalmakra, mert ez azt jelzi, hogy az ízületeidben nincs elegendő kalcium.
Jó tudni - hasznos ismeretek!
Sokan kívülről, szájon át szedve próbálják meg a kalcium hiányt pótolni, de azt tudni kell, hogy csak az egészségesen működő szervezet képes a kívülről bevitt kalciumot maradéktalanul hasznosítani! Ha emésztési problémáid, (hasmenés, székrekedés, különböző allergiák) vannak, akkor a szervezeted nem képes sem a kalcium, sem más szájon át szedett vitamin, nyomelem hasznosítására. Ráadásul a kalcium csak magnézium jelenlétében szívódik fel hatásosan. Emiatt a legegyszerűbb módja az ízületi gyulladás/fájdalom külső helyi kezelése.Jellemzően ötven éves kor felett – bizonyos esetekben már sokkal korábban – az ízületi megbetegedések az egyik leggyakoribb népbetegségnek számítanak. Az ilyen problémákat jellemzően a porcok károsodása idézi elő, amikor ugyanis az izmok nem képesek megfelelő módon mozgatni a csontozatot, avagy testünk vázrendszerét. Ha nem vesszük figyelembe az ilyenkor jelentkező fájdalmakat, és nem kezdjük meg a megfelelő kezelést, az ízületi problémák egyre súlyosabb gondokat okozhatnak számunkra. A zselatin erre jelenthethet megoldást
Egy remek természetes recept a fájó ízületeid kezelésére
Amire szükséged lesz:
Elkészítés:
Az étkezési zselatint az előírt módon készítsd el és hagyd langyosra hűlni. Még folyós állapotban kend be vele a fájó területet pl. a csukló, csípő, térd, könyök stb. és hagyd rajta kb. 45 percig. Ezt az időt be kell tartani!
Mit fogsz tapasztalni a kezelés közben?
Azt, hogy szinte az összes zselatint felszívja a fájó terület, így láthatod majd, hogy a kezelés működik! A megmaradt vékony hártyát pedig le lehet húzni a bőrről, mint egy pakolást.. Ezzel az alkalmazással pontosan oda kerül a pótló anyag ahonnan hiányzik, meglátod a fájdalom is idővel elmúlik!
A megmaradt mennyiséget tartsd a hűtőben, felhasználás előtt melegítsd fel egy picit.
A kezelést a probléma megszűnéséig kell alkalmazni heti 2-3 alkalommal.
Ennél olcsóbb, természetesebb, hatékonyabb megoldást nem találsz az ízületi problémáid megszüntetésére!
Összetétel: 200 Bloom értékű, emberi fogyasztásra alkalmas zselatin