Mákolaj, hidegen préselt
A Közép-Ázsiából származó növény felhasználása Magyarországon hagyományos, bár sok külföldi csodálkozik ezen,
szinte hungarikumnak tekinthető a mákos tészta és a mákos guba, mákos beigli is. :-)
Többhasznú növény, élelmiszer jellegű felhasználása mellett gyógyító, jótékony hatását is régen felfedezték, sőt,
manapság a gyógyszeripar is alapanyagként tartja számon.
A Magyarországon jelenleg előforduló tizenöt mákfajtából már csupán egy (Papaver somniferum) felel majd meg annak a
jogszabálynak, ami a kábítószergyártásra alkalmas növények termesztésére vonatkozik. A 2004 óta hatályos
kormányrendelet ugyanis 2005 végéig adott haladékot azoknak a mákfajtáknak a termesztésére, aminek a tokja 4
ezrelék feletti alkaloidot tartalmaz (7 ezrelék volt a határérték).
Jótékony hatásai
...közül leginkább a görcsoldó, fájdalomcsillapító, illetve a csontritkulást megelőző jellemzői ismertek.
Nyersen sok alkaloidot (ez felelős a nitrogén szerves vegyületekbe építéséért) és niacint (értágító, koleszterinsztint csökkentő) is tartalmaz, akárcsak a sokféle B vitamint. A rengeteg foszfor a csontok és fogak
erősítéséért felel, kedvező zsírsav összetétele pedig a szív- és érrendszerre van jó hatással, ráadásul rendszeres
fogyasztásával megelőzhető a trombózis, és a tüdőembólia kialakulása.
Az értékes ásványi anyagok közül még kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz.
Normalizálja a vér koleszterinszintjét, jótékonyan hat a sebek gyógyításában, idegerősítő, izomfájdalom-csökkentő (
pl. izomláz), nyugtató, altató hatású. Általánosan jó hatással van a szervezet ellenálló képességére.
A mákszemek nagyobb mennyiségű olajat is tartalmaznak, hidegen sajtolva kb. 33% olaj nyerhető ki, ezért is drágább
ez a fajta. Az olívaolajjal egyenértékű olaj, mely étolajnak és 1-2 mokkáskanállal, pl. salátákra csepegtetve
étkezési célra is felhasználható. A friss mákolaj alacsony morfintartalmú, halványsárga színű, hígan folyó,
kellemes ízű és illatú. Energiatartalma: 884 kcal/100 g.
A fenti hatások a mákolaj fogyasztása esetén a nyers mákhoz képest intenzívebben jelentkeznek, hiszen az olaj
mintegy koncentráltan tartalmazza a fenti anyagokat. Mellékhatása nem ismeretes.
Javasolt mennyiség, fogyasztása: napi 1-2 kávéskanál, betegség esetén 3-4 kiskanálnyi étkezés előtt, vagy közben, lehetőeg éhgyomorra.
A mák gyorsan avasodik, és a belőle készült mákolajat is tartsuk sötét, hűvös helyen!
Származási hely: Magyarország
Tápanyagösszetétel 100 g termékben:
Energia: 3763 kJ/ 899 kcal
Zsír: 99,86 g
amelyből telített zsírok: 11 g
Szénhidrát: 0 g
amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g
további információk: terebess.hu