Mákolaj, hidegen préselt
A Közép-Ázsiából származó növény felhasználása Magyarországon hagyományos, bár sok külföldi csodálkozik ezen,
szinte hungarikumnak tekinthető a mákos tészta és a mákos guba, mákos beigli is. :-)
A mák többhasznú növény, élelmiszer jellegű felhasználása mellett gyógyító, jótékony hatását is régen felfedezték, sőt,
manapság a gyógyszeripar is alapanyagként tartja számon.
A Nature Cookta Mákolaj
jellegzetes aromája kiválóan illik a péksüteményekhez, gyümölcslevesekhez, salátákhoz és kész ételekhez. Az öntetek készítése során érdemes kísérletezni, mivel a mákolaj mellett citrom és gránátalma is izgalmas ízvilágot hozhat a fogásokhoz.
A mákolajnak hosszú múltja van a keleti konyhában,
és kiválóan érvényesül édes ételek ízesítésekor. Ezzel az aromás olajjal elkészíthetünk ínycsiklandó lepényeket, réteseket, muffinokat, palacsintákat, kuglófokat és kalácsokat, sőt akár fagylaltra is csepegtethetjük, hogy még gazdagabbá tegyük az ízélményt.
A mákolaj íze remekül harmonizál a halakkal is, és különleges pikáns élményt nyújt, ha a citrommal ízesített halat mákolajjal is meglocsoljuk.
Fontos megjegyezni, hogy a Nature Cookta Mákolajat kizárólag alacsony alkaloid-összetételű étkezési mákból állítják elő. Ennek köszönhetően garantáltan magas minőségű és ízletes olajat kapunk. Az olaj alacsony füstpontja (~120 °C) miatt azonban nem ajánlott magas hőfokú sütésekhez használni.
Ezt érdemes figyelembe venni a konyhai kalandok során, hogy a Nature Cookta Mákolaj valóban a legjobb ízélményt nyújtsa minden ételünkben.
A Magyarországon jelenleg előforduló tizenöt mákfajtából már csupán egy (Papaver somniferum) felel majd meg annak a
jogszabálynak, ami a kábítószergyártásra alkalmas növények termesztésére vonatkozik. A 2004 óta hatályos
kormányrendelet ugyanis 2005 végéig adott haladékot azoknak a mákfajtáknak a termesztésére, aminek a tokja 4
ezrelék feletti alkaloidot tartalmaz (7 ezrelék volt a határérték).
A mákolaj hatása:
...közül leginkább a görcsoldó, fájdalomcsillapító, illetve a csontritkulást megelőző jellemzői ismertek.
Nyersen sok alkaloidot (ez felelős a nitrogén szerves vegyületekbe építéséért) és niacint (értágító, koleszterinsztint csökkentő) is tartalmaz, akárcsak a sokféle B vitamint. A rengeteg foszfor a csontok és fogak
erősítéséért felel, kedvező zsírsav összetétele pedig a szív- és érrendszerre van jó hatással, ráadásul rendszeres
fogyasztásával megelőzhető a trombózis, és a tüdőembólia kialakulása.
Az értékes ásványi anyagok közül még kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz.
Normalizálja a vér koleszterinszintjét, jótékonyan hat a sebek gyógyításában, idegerősítő, izomfájdalom-csökkentő (
pl. izomláz), nyugtató, altató hatású. Általánosan jó hatással van a szervezet ellenálló képességére.
A mákszemek nagyobb mennyiségű olajat is tartalmaznak, hidegen sajtolva kb. 33% olaj nyerhető ki, ezért is drágább
ez a fajta. Az olívaolajjal egyenértékű olaj, mely étolajnak és 1-2 mokkáskanállal, pl. salátákra csepegtetve
étkezési célra is felhasználható.
A friss mákolaj alacsony morfintartalmú, halványsárga színű, hígan folyó,
kellemes ízű és illatú. Energiatartalma: 884 kcal/100 g.
A fenti hatások a mákolaj fogyasztása esetén a nyers mákhoz képest intenzívebben jelentkeznek, hiszen az olaj
mintegy koncentráltan tartalmazza a fenti anyagokat. Mellékhatása nem ismeretes.
Javasolt mennyiség, fogyasztása: napi 1-2 kávéskanál, betegség esetén 3-4 kiskanálnyi étkezés előtt, vagy közben, lehetőeg éhgyomorra.
A mák gyorsan avasodik, és a belőle készült mákolajat is tartsuk sötét, hűvös helyen!
Származási hely: Magyarország
Tápanyagösszetétel 100 g termékben:
Energia: 3763 kJ/ 899 kcal
Zsír: 99,86 g
amelyből telített zsírok: 11 g
Szénhidrát: 0 g
amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g
további információk: terebess.hu