Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Mákolaj
Mákolaj 100 mL
1 759 Ft

Mákolaj 100 mL

Mákolaj
Mákolaj
Összetétel
100% hidegen préselt mákolaj

Mákolaj - A Közép-Ázsiából származó növény felhasználása Magyarországon hagyományos, bár sok külföldi csodálkozik ezen, szinte hungarikumnak tekinthető a mákos tészta és a mákos guba, mákos beigli is. :-) Többhasznú növény, élelmiszer jellegű felhasználása mellett gyógyító, jótékony hatását is régen felfedezték, sőt, manapság a gyógyszeripar is alapanyagként tartja számon.


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Várható kiszállítás
2024.04.25
Gyártó
Nature Cookta
Raktáron
1 759 Ft
Egységár: 17 590 Ft/L
A vásárlás után járó pontok: 18 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
3+  db
-5 %
1 671 Ft/db
5+  db
-7 %
1 636 Ft/db
Részletek

Mákolaj, hidegen préselt

A Közép-Ázsiából származó növény felhasználása Magyarországon hagyományos, bár sok külföldi csodálkozik ezen, 
szinte hungarikumnak tekinthető a mákos tészta és a mákos guba, mákos beigli is. :-) 

A mák többhasznú növény, élelmiszer jellegű felhasználása mellett gyógyító, jótékony hatását is régen felfedezték, sőt, 
manapság a gyógyszeripar is alapanyagként tartja számon.

A Nature Cookta Mákolaj

jellegzetes aromája kiválóan illik a péksüteményekhez, gyümölcslevesekhez, salátákhoz és kész ételekhez. Az öntetek készítése során érdemes kísérletezni, mivel a mákolaj mellett citrom és gránátalma is izgalmas ízvilágot hozhat a fogásokhoz.

A mákolajnak hosszú múltja van a keleti konyhában,

és kiválóan érvényesül édes ételek ízesítésekor. Ezzel az aromás olajjal elkészíthetünk ínycsiklandó lepényeket, réteseket, muffinokat, palacsintákat, kuglófokat és kalácsokat, sőt akár fagylaltra is csepegtethetjük, hogy még gazdagabbá tegyük az ízélményt.

A mákolaj íze remekül harmonizál a halakkal is, és különleges pikáns élményt nyújt, ha a citrommal ízesített halat mákolajjal is meglocsoljuk.

Fontos megjegyezni, hogy a Nature Cookta Mákolajat kizárólag alacsony alkaloid-összetételű étkezési mákból állítják elő. Ennek köszönhetően garantáltan magas minőségű és ízletes olajat kapunk. Az olaj alacsony füstpontja (~120 °C) miatt azonban nem ajánlott magas hőfokú sütésekhez használni.

Ezt érdemes figyelembe venni a konyhai kalandok során, hogy a Nature Cookta Mákolaj valóban a legjobb ízélményt nyújtsa minden ételünkben.

 
A Magyarországon jelenleg előforduló tizenöt mákfajtából már csupán egy (Papaver somniferum) felel majd meg annak a 
jogszabálynak, ami a kábítószergyártásra alkalmas növények termesztésére vonatkozik. A 2004 óta hatályos 
kormányrendelet ugyanis 2005 végéig adott haladékot azoknak a mákfajtáknak a termesztésére, aminek a tokja 4 
ezrelék feletti alkaloidot tartalmaz (7 ezrelék volt a határérték).


A mákolaj hatása:

...közül leginkább a görcsoldó, fájdalomcsillapító, illetve a csontritkulást megelőző jellemzői ismertek.

Nyersen sok alkaloidot (ez felelős a nitrogén szerves vegyületekbe építéséért) és niacint (értágító, koleszterinsztint csökkentő) is tartalmaz, akárcsak a sokféle B vitamint. A rengeteg foszfor a csontok és fogak 
erősítéséért felel, kedvező zsírsav összetétele pedig a szív- és érrendszerre van jó hatással, ráadásul rendszeres 
fogyasztásával megelőzhető a trombózis, és a tüdőembólia kialakulása.

Az értékes ásványi anyagok közül még kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz.
 
Normalizálja a vér koleszterinszintjét, jótékonyan hat a sebek gyógyításában, idegerősítő, izomfájdalom-csökkentő
pl.  izomláz), nyugtató, altató hatású. Általánosan jó hatással van a szervezet ellenálló képességére.
 
A mákszemek nagyobb mennyiségű olajat is tartalmaznak, hidegen sajtolva kb. 33% olaj nyerhető ki, ezért is drágább 
ez a fajta. Az olívaolajjal egyenértékű olaj, mely étolajnak és 1-2 mokkáskanállal, pl. salátákra csepegtetve 
étkezési célra is felhasználható.

A friss mákolaj alacsony morfintartalmú, halványsárga színű, hígan folyó, 
kellemes ízű és illatú. Energiatartalma: 884 kcal/100 g.
 
A fenti hatások a mákolaj fogyasztása esetén a nyers mákhoz képest intenzívebben jelentkeznek, hiszen az olaj 
mintegy koncentráltan tartalmazza a fenti anyagokat. Mellékhatása nem ismeretes.
 
Javasolt mennyiség, fogyasztása: napi 1-2 kávéskanál, betegség esetén 3-4 kiskanálnyi étkezés előtt, vagy közben, lehetőeg éhgyomorra.  
 
A mák gyorsan avasodik, és a belőle készült mákolajat is tartsuk sötét, hűvös helyen!   

Mákolaj, magzsola.hu
 
Származási hely: Magyarország

Tápanyagösszetétel 100 g termékben:

Energia: 3763 kJ/ 899 kcal
Zsír: 99,86 g
amelyből telített zsírok: 11 g
Szénhidrát: 0 g
amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g
 
további információk: terebess.hu

Tápanyagtartalom / 100g
energia: 3763 kJ/ 899 kcal zsír: 99,86 g, amelyből telített zsírok: 11 g szénhidrát: 0 g, amelyből cukrok: 0 g fehérje: 0 g só: 0 g
Vélemények
Átlagos értékelés:
5 (9 vélemény)
(9)
(0)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Virág Józsefné
2016.02.28
Mákolajat hetente 1-2 alkalommal reggelikhez...zabpehelybe kavarva...vagy csak úgy... ízületi bántalmakra egy kiskanállal..
Benéné Nyiri Katalin
2016.02.28
Mindennap szezámaggal fogyasztva a csontokra kiváló!
Nyilas Istvánné
2016.02.29
Régebben is fogyasztottam mákolajat, éreztem a jótékony hatását, azért rendeltem meg most is. Megkóstoltam, kifogástalan az íze is.
Kissimon László
2017.02.19
A mákolajat feleségemmel együtt , több, mint három éve fogyasztjuk D vitaminnal együtt minden nap. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a csontritkulásunk nagyon sokat javult. Itt vásárolt mákolajat nagyon jó minőségű , csak ajánlani tudom másoknak is jó szívvel.
Anonymous
2018.01.10
Még magába sem rossz, annak aki szerei a mákot. Egy kanállal naponta simán lehet hörpinteni belőle, amiért a csontjaink valóban hálásak lehetnek. :)
Hasonló termékek