A mák élelmiszer-, takarmány- (főként madáreleség), ipari- (festék) és gyógyszeripari növény: Nyugaton főleg élelmiszer, olaj és kozmetikai cikkek előállítása termesztési cél.
A mák az egyik legsokoldalúbban felhasználható növény, amely nemcsak ételeink, hanem egészségünk szempontjából is fontos szerepet játszik. Európában főleg olaj, pékáru, péksütemény, valamint kozmetikai cikkek előállításához termesztik.
A kétszikűek osztályába tartozik. A Papaver nemzetség mintegy 70 fajból áll, több ezer éve termesztett faja a kerti változata (Papaver somniferum L.).
Az érett tok több mint 30 alkaloidot tartalmaz (főbb alkaliodok: kb. 0,4-1,5 % morfin, 0,3-1 % narkotin, továbbá a kodein, narcein, tebain, papaverin). A mák magja kb. 50 % olajat (65-75 % linolsav, 15-16 % olajsav), és 20 % nyersfehérjét tartalmaz.
A mák származása, tulajdonságai:
A mák kiváló forrása:
- Esszenciális zsírsavaknak (50% olajtartalom, 65–75% linolsav, 15–16% olajsav)
- Fehérjének (20% fehérjetartalom)
- Ásványi anyagoknak: foszfor (segíti a kalcium felszívódását), magnézium, kalcium, vas, cink, mangán, réz, kálium, nátrium, biotin, pantoténsav
- B-vitaminok közül: B1, B2, B6, niacin
Kiemelkedő tápértéke miatt ideális választás egészséges táplálkozáshoz, különösen csontok védelmére, változókorban lévő nőknek (csontritkulás ellen), sportolóknak és növényi alapú étrenden élőknek is.
Kialakulását Turkesztán hegyvidékének völgyeihez kötik a harmadkorban, mások Kis-Ázsiát, és a mediterrán , tengerparti vidéket tekintik valószínűsíthető keletkezési helynek, első géncentruma feltehetőleg az Égei-tenger környéke. Elterjedése keletre Kínán, Indián keresztül, nyugaton az Európai kontinensre tehető.
Fejlődéséhez mérsékelten meleg, csapadékos időjárást, a későbbiekben fokozatos felmelegedést és egyenletes csapadékot, virágképződés idején meleget és nagy fényintenzitást (>20 000 lux) igényel. Az időjárási elemek közül a mák érzékeny az erős szélre.
Étkezési célra a nagy szemű (0,5-0,6 g ezermagtömegű), sötétkék színű termést adó fajtákat termesztik.
Megkülönböztetünk őszi és tavaszi fajtákat. Az őszi fajták (Kozmosz) szeptemberben kerülnek elvetésre, tőrózsás állapotban telelnek át, termőképességük nagyobb, a kártevők kevésbé károsítják. A tavaszi fajtákat február-márciusban lehet vetni, termőképességük nem éri el az őszi fajtákét.
Igen magas tápértékű, értékes ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét, és esszenciális zsírsavakat tartalmaz.
ELŐNYÖS TULAJDONSÁGOK:
Az ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot és vasat, cinket, mangánt, rezet, biotint és pantoténsavat találunk benne. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás.
Fontos tudni, hogy a magok teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer. Egy-egy mákkal dúsított ételből alkalmanként nem nagy mennyiséget eszünk, ennek ellenére értékes tápanyagtartalmú élelmiszer.
A foszfor ebben az összetételében segíti a kalcium hatékony felszívódását, ezért ajánlják, illetve a belőle készült mákolajat a változó korban lévőknek csontritkulás ellen.
A Magyrország Tortája 2024 verseny győztes tortájának a "mákvirág" tortának is egyik kiemelt alapanyaga.
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott ebből, különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.
Maga a gubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Az orvostudomány széles körben alkalmazza gyógyszerek alkotórészeként, így köhögéscsillapításra, görcsoldásra, vagy súlyos betegségekben a végső fájdalom csillapítására. A máktok házszerként történő alkalmazása a szervezetre veszélyes. Magyarországon csak a lilás, rózsaszínes változat termeszthető szabadon, illetve a házi kertekben. A zöld termés (mákgubó) megvágása után képződő megszilárduló "tejnedv" mely mintegy 25-féle alkaloidot tartalmaz. A száraz máktokból is kinyerhetők az alkaloidák, ennek az eljárásnak a kidolgozása Kabay János magyar kutató nevéhez fűződik. ( forrás: terebess.hu)
Magyar különlegesség a beigli , vagy a guba, ezek legfőképpen nagyobb ünnepek alkalmával kerülnek az asztalra. Ezen kívül rétes, fagylalt, palacsinta töltelék, tészta és számos más étel alkotóeleme. A darált mák töltelékként akkor a legjobb ízű és állagú, ha felhasználás előtt összeforraljuk kevés tejjel és mézzel, vagy cukorral (cukorbetegek édesítőporral). Ízesíthető reszelt, kicsavart almával, mazsolával, sárgabarack dzsemmel, reszel citromhéjjal is. Ha sokáig nem használjuk, mélyhűtőben sokáig friss maradhat.
Darált és egész étkezési mák, kedvező áron oldalunkon.

Tudtad?
A mák magjában található foszfor és kalcium kombinációja hozzájárul a csontok és a fogak erősségéhez, miközben a magnézium, valamint a B-vitaminok támogatják az idegrendszer és az anyagcsere normális működését.
Egészségügyi hatásai – Tudományosan alátámasztott tények
- Koleszterinszint-csökkentő: A mákolaj és a mák rendszeres fogyasztása segíthet a szív– és érrendszer egészségének megőrzésében az esszenciális zsírsavaknak köszönhetően.
- Antioxidáns-forrás: A mákban található vegyületek semlegesíthetik a káros szabadgyököket, ezáltal védenek a sejtkárosodás ellen.
- Rosttartalma elősegítheti az egészséges emésztést, és hozzájárulhat a teltségérzet kialakulásához, ezzel csökkentve a túlevés esélyét.
Fontos: Étkezési mákmag teljesen ártalmatlan, mivel nem tartalmaz pszichoaktív anyagokat, ezért bátran fogyasztható gyermekek és felnőttek számára egyaránt! (Ezzel kapcsolatos szakmai összefoglaló: healthline.com)
Mák a szépségápolásban
A mákolaj gazdag omega zsírsavakban és antioxidánsokban, amelyek hidratálják és regenerálják a bőrt. Kozmetikai termékekhez adva segítheti a bőr megújulását, csökkenti a gyulladást és támogatja az egészséges hajszerkezetet.
Használat a mindennapokban – Receptek, tippek
A mák sokoldalúan felhasználható:
- Darált mák: rétesek, bejgli, guba, palacsinta töltelék, sütemények, tészták, mártások, fagylalt.
- Egész mákszem: házi granola, saláta, péksütemény tetejére szórva, smoothie-khoz.
- Mákolaj: salátadressingként, hideg ételek ízesítésére vagy bőr- és hajápolásra.
Kreatív tipp:
Próbáld ki a klasszikus mákos gubat, a mákos nudlit vagy készíts „superfood” reggelit: görög joghurtba keverj mákot, mézet, diót és friss gyümölcsöt!
Tápanyagtartalom 100 g-ra vetítve (dr Lindner-dr Bíró tápanyagtáblázat)
energiaérték: 2250 kj/537 kcal
fehérje: 20,5 g
szénhidrát: 23,9 g
zsír: 38,2 g