Latin neve: Physalis peruviana, inka /inca bogyó, spanyol cseresznye Mint oly sok, értékes növény, ez is Dél-Amerikából származik. Ott is inkább a kissé hűvösebb éghajlatot biztosító, magasabb hegyekben, az Andok fennsíkjain őshonos, egynyári növény, ami akár 2 m-esre is megnőhet.
Az európai kertekben dísznövényként is népszerű, lampionra emlékeztető, kehelyszerű külső burkának köszönhetően, amely a narancssárgás, cseresznye alakú bogyót rejti. Magas alkaloid szintje miatt a növény zöld részei mérgezők, csak az érett gyümölcs ehető, egyszerre édes és savanykás ízű, és jól illik a goji bogyóhoz.
A gyümölcs igen magas protein (azaz fehérje)tartalmú (14%), tartalmaz bioflavonoidokat (P- vitaminként is ismert) és pektint, csersavat, almasavat, citromsavat és foszfort is. Fitoszterol tartalma gátolja a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterin szintjét. A bogyó apró, összerágható magvai emésztést könnyítő, enyhén hashajtó hatásúak, főleg nagyobb mennyiség fogyasztásakor. Erre jó esély van, mert olyan finom, alig lehet abbahagyni...:-)
Nevezik még arany bogyónak, földi cseresznyének, fokföldi egresnek, ananászcseresznyének is.
Így néz ki leszedés után, szárítás előtt:
A bogyó igen gazdag rostforrás, teljes tömegének több, mint 20 %-át ez teszik ki.
Egy maréknyi szárított bogyó (50 g) több rostot tartalmaz, mint egy csésze kukoricapehely, vagy mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér! Kiemelkedő C-vitamin forrás. Ez hozzájárul a normál energiatermelő folyamatokhoz, antioxidáns hatása révén védelmezi a sejteket, szerepet játszik a normális idegrendszeri és pszichés működésben, enyhíti a fáradtság és kimerültség tüneteit, segíti a kollagén képződését, elősegítve ezzel a csontok, a porcok, a bőr, az íny, a fogak megújulását, egészséges állapotának fenntartását is.
Fokozza, aktivizálja az immunrendszer működését. A-vitaminban is gazdag, ami támogatja a látást, és a megelőzi a bőr, illetve a nyálkahártyák kiszáradását, támogatja az immunrendszer helyes működését, és részt vesz a sejtdifferenciálódás folyamatában. Antioxidáns tartalmának köszönhetően sejtvédő hatású.
A szerves vas jelenléte is rendkívül előnyös, főleg az előbb említett két vitaminnal összefüggésben. Az A-vitamin ugyanis hozzájárul a normál vas anyagcseréhez, míg a C-vitamin növeli a vas felszívódását. A vas részt vesz a vörösvérsejt és a hemoglobin képzésben, támogatja az immunrendszer helyes működését, enyhíti a fáradtság és kimerültség tüneteit, javítja az összpontosítást.
Szerepet játszik a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban, a sejtosztódás folyamatában, valamint az oxigén és széndioxid szállításában.
További hatásai, összefoglalóan:
• Jó hatással van a tüdő, a lép, a hasnyálmirigy működésére;
• vizelethajtó és izzadásfokozó, vagyis segíti az anyagcsere káros melléktermékeinek (albumin, húgysav) kiürülését;
• a máj és a vesék működését szabályozza, ezért vértisztító;
• akadályozza a vesekövek képződését;
• nyugtató hatású, csökkenti a belső szervek túlműködését, felfrissíti a szervezetet;
• prosztata problémák esetén is hatásos lehet;
• antioxidáns hatása közepes mértékű;
• látóideg erősítő hatással bír;
• enyhítheti a torokfájást;
• cukorbetegek is fogyaszthatják.
Felhasználási javaslat: Étkezések között fogyasszon belőle egy maroknyit, vagy keverje turmixhoz, gabonapehelyhez, mogyoróhoz. Finom kásákba, gyümölccsel vagy zöldségsalátákba, lekvárokba, gyümölcsszószokba, befőttekbe keverve; márthatja csokoládéba, illetve felhasználhatja hideg vagy sütnivaló desszertek elkészítéséhez.
Átlagos tápérték 100 g termékben*
Energia 1551 kJ/ 370 kcal
Zsír 5,9 g
Telített zsírsavak 0 g
Szénhidrát 61 g
Cukor 5,9 g
Élelmi rost 11 g
Fehérje 11 g
Só 0,04 g
*A tápérték táblázatban feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek, ingadozásuk
előfordulhat.
Származási hely: Kolumbia