Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Török mogyoró, az ideális ropogtatnivaló.

olajos mag
tartósítószer mentes
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2022.02.13 09:36
Török mogyoró, az ideális ropogtatnivaló.

Törökmogyoró. Már a "mogyoró" szó is török eredetű, akárcsak az alma, alma, gyümölcs, kuvasz, komondor stb. Szóval, elég réven velünk van ez a finom magocska. A Fekete-tenger környékén már időszámításunk előtt ismerték; a legfontosabb termőhelye ma is Törökország, de a magyar talajon is jól megél. Előző blogbejegyzésünkben az édes és a keserű manduláról írtam, olvastad már?

Corylus colurna, azaz törökmogyoró. Már a "mogyoró" szó is török eredetű, akár csak az alma, alma, gyümölcs, kuvasz, komondor stb. Szóval, elég réven velünk van ez a finom magocska. A Fekete-tenger környékén már időszámításunk előtt ismerték; a legfontosabb termőhelye ma is Törökország, de a magyar talajon is jól megél. Előző blogbejegyzésünkben az édes és a keserű manduláról írtam, olvastad már?

Mielőtt belemélyednénk a részletekbe, érdemes azt tisztázni, hogy a törökmogyoróról esik szó ebben az írásban, ami nem tévesztendő ösze a közönséges mogyoróval, sem a földimogyoróval. Egy közös tulajdonságuk van - mindhármat szeretjük, indegyik ideális ropogtatnivaló.

A földimogyoró még csak nem is rokona a török mogyorónak, míg a közönséges mogyoró és a török mogyoró közösen, a mogyoró nemzetségbe tartozik. További azonos vonásuk, hogy gyakorlati rendszertani besorolásuk alapján a (csont)héjas gyümölcsűek közé tartoznak, vagyis a viszonylag kemény maghéj alatt rejtőző, apróbb magvakat fogyasztjuk.

Török mogyoró, törökmogyoró

Forrás: https://hazelnuts.com/

Corylus colurna, mit díszfa?

A fa maga szabályos, kúp alakú, koronája díszes, éppen ezért ültetik parkfaként is. Magyarországon néhány terebélyes koronával (mely hűsítő árnyékot ad) és vastag törzzsel rendelkező példánya kielemten védett, a legöregebb, legnagyobb és egyben leghíresebb fák többek között Abonyban, Gyöngyösön, Miskolcon, Kajdacson, Kétegyházán, Pécsett találhatók, de Budapesten is van egy 600 centiméter törzskerületű egyed.

Néhány szó a fáról:

A török mogyoró optimális esetben akár 15-20 méter magas is lehet, és már fiatalon, néhány éves korában is igen szabályos, kúpos, tojásdad koronájú, értékes díszfa. A szárazságot is jól tűri. Ha szabadon állóként neveljük, akkor idős korára hatalmas, mutatós koronát fejleszt. Többnyire húszéves korától terem. Törzse csak nagyon ritkán reped meg a hirtelen napsütés vagy a fagy okozta feszültség miatt.

Tulajdonságok, előnyök

Forrás: https://www.istockphoto.com/

Előnyös tulajdonságok, hasznos jellemzők

Ez a mogyoróféle az olajos magvak közé tartozik, olaj tartalma magas, kalóriaértéke szintén. Nem kell azonban megijedni, ugyanis a mogyoró fontos telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így nem terheli a szívet és az érrendszert sőt, fogyasztása kifejezetten jótékony hatású!

A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a mogyorónak rák- és infarktus megelőző hatása van, emellett nem emelik a koleszterin szintet, így a mogyoró egészséges nassolnivalónak minősíthető! Naponta 5-6 szemet fogyasztva belőle, tényleg jótékony hatású csemege.

A sor azonban itt még nem ér véget. A törökmogyoró élelmi rost tartalma is kiemelten magas, így hiába a kalóriaértéke, a mogyoró rostjai a bélrendszerben megduzzadnak, így teltségérzetet adnak, vagyis diétázóknak, fogyókúrázóknak is remek választás lehet pár szem. Ezáltal, ráadásul serkentik a bélműködést, ami segíthet a roppant elterjedt és súlyos betegségnek számító vastagbélrák megelőzésében!

Tudtad, hogy van étcsokoládéval bevont változata is webshopunkban?

  • gazdag rostokbanvitaminokbanásványi anyagokban

  • Folsav tartalma az egyik legmagasabb az olajos magvak közül

  • kiváló E-vitamin forrás

  • antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik.

  • mangán, kálium, kalcium, réz, vas, magnézium, cink és szelén-forrás 

török mogyi,  acsokoládék alapja

Forrás: https://www.istockphoto.com/

Olvasd el a vásárlók véleményét!

Roppanóssága is a török mogyoró egyik fő előnye.

Azonban, hogy ez hosszú távon megőrizhető legyen, ehhez pár dolgot be kell tartani feldolgozása során. Elsősorban azt, hogy a kemény csonthéjtól megszabadítva a mogyorószemeket ki kell szárítani, és arról is érdemes gondoskodni, hogy a csomagolás is csontszáraz helységben történjen.

Miért? A levegő nedvességtartalma  ellenség ebben a tekintetben! A legkevesebb párát is a légmentes csomagolás bezárja, és az az idők során megpuhítja a mogyorószemeket. A nedvesség azonban hosszú távon nem csak a roppanósság elvesztését okozza, hanem avasodás kiindulópontja is lehet.

Szóval, ezekre érdemes vigyázni. Gyermekkorunk Piros Mogyorós csokijának az alapja is ez a termék, a török mogyoró. Íze jól harmonizál az étcsoki enyhén kesernyésebb ízvilágával. Ez miatt száraz vörös borok mellé is kitűnő rágcsálnivaló. És szerencsére, nekünk is van étcsokis török mogyorónk! :-)

Hogyan változott a török mogyoró ára az elmúlt években? Erről is írtam egy cikket, kérlek, olvasd el!   

Erősen allergén hatású is lehet.

A mogyorófélék az egyik leggyakrabban allergiát okozó élelmiszerek közé tartoznak. Különösen kisgyermekek esetében lehet ez gyakori. Ezek az allergiás tünetek a kisebb mértékű irritációtól egészen az életveszélyes reakcióig terjedhetnek. A panaszokat már közvetlenül a mogyoró fogyasztása után pár perccel tapasztalhatjuk, akár kis mennyiség is súlyos irritációt okozhat.Ez egy olyan érzékenység, ami gyakran egész életen át tart.

Akik érzékenyek ezekre a magvakra, kerüljék fogyasztásukat, és tanulmányozzák az "apró betúűs részeket" élelmiszerek vásárlása előtt. Jellemzően az előállító, és feldolgozó üzemek nem végeznek rendszeres vizsgálato termkeikkel kapcsolatban, így csak azok vásárólhatóak meg nagy biztosnággal, melyeken ez a felirat van feltünteve: "garantáltan mogyoró mentes." 

Anafilaxia leggyakrabban bizonyos ételek (pl. földimogyoró, búza, dió, hal és kagylófélék, tej, tojás) vagy gyógyszerek (pl. béta-laktám antibiotikumok, nem-szteroid gyulladásgátlók) bevitele, illetve rovar (darázs, méh) csípése kapcsán jelentkezik. Szóval, aki érzékeny - csak óvatosan a török  mogyoróval! 

Köszönöm, hogy elolvastad írásomat, amennyiben bármilyen kérdés vetődött volna fel benned, keress bennünket elérhetőségeinken:

Kalocsai Sándor - magzsola.hu