Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Hogyan változott az elmúlt évben a mogyoró ára

2021-07-23 15:49:05 Cimkék: táplálkozás | tartósítószer mentes | vegán | olajos mag

Ha azt a szót mondom: mogyoró, sokaknak a Mikulás által hozott csomag kötelező részeként a héjas földimogyoró ( Arachis hypogaea ) ugrik be elsőre. Valóban, hazánkban ez a legismertebb változat. Régiesebb neve az amerika mogyoró. Első érdekessége, hogy nem tartozik a mogyorófélék közé, közelebb áll a borsóhoz, lencséhez, vagy a babhoz - mindezek az ún. “bükköny formák”. Őshazája Dél-Amerika, innen terjedt el, Afrikán keresztül az egész világon. Jelenleg az USA-ban, Kínában, és Indiában termesztik a legnagyobb mennyiségben. Magyarországon is megterem.  

Földimogyoró ára, rendelés - magzsola.hu  

Csapjunk is bele: alapvetően a mogyoró árát egyrészt a kereslet is befolyásolja. Tudni kell, hogy a világ folyamatosan nassol, minden évben növekszik, az ún. snack termékek piaca. Ezek egy része a sós rágcsálnivaló, a másik része pedig az olajos magvak, és aszalt, kandírozott gyümölcsök, illetve ezek keverékei. Tehát, növekszik a termelés mennyisége:

( a fenti ábra az USA földimogyoró termelését mutatja, 2000-2020 között is időszakban. )

Azt lehetne ebből egyszerűen következtetni, hogy csökken az ár, hiszem egyre többet termelnek. Mivel a kereslet/kínálat is befolyásolja ezt, ezért  a végfelhasználói árak is változnak, mégpedig felfelé:

globális, tonnára vetített árak, US dollárban

Látható, hogy a 2005-ös árakhoz viszonyítva a 2020-as évben szinte háromszorosára növekedett a mogyoró ára. Ennek nem csak az az oka, hogy a pandémia alatt mindenki kínjában többet (is) nassolt, hanem olyan országokban is egyre több mogyoró fogyott, ahol eddig ez nem volt,divat, vagy szokás..Tehát, az árak szépen emelkedtek. Ráadásul, a tisztított, pucolt földimogyoró az egyik legolcsóbb mag, a többi kedvenc (pisztácia, kesudió, mandula, makadámdió, paradió, tökmag), mind drágábbak. Jelenleg, 2021 júliusában ez a termékünk 1999 Ft / kg.

Tanulságok, tendenciák

Egyáltalán nem tartom magam szakértőnek, de a tendencia világos: emelkedő élelmiszerárak vannak, ezt nap mint nap tapasztalhatjuk, nem csak ebben a kategóriában. Ezt nap mint nap tapasztalhatjuk a vásárlások során. Ráadásul, mint azt előző cikkemben is fejtegettem, olyan beszállítási nehézségek is felléptek, főleg az idei évben,.ami korábban nem volt tapasztalható, és bizonyos aszalt gyümölcsökből hiány lépett fel (aszalt szilva, körte), melyeket csak egy hónap csúszással kaptunk meg. Most, 2021. júliusának vége felé éppen a jázmin rizs beszállítása csúszik, legközelebb a közkedvelt, 5 kg-.os kiszerelésű Royal Elephant rizsből csak Augusztus közepén várható beérkezés. 

Visszatérve az eredeti gondolatmenethez, nem valószínű, hogy a következő időszakban csökken a földimogyoró ára. Mit tehetünk, Vagy kevesebbet vásárolunk egészséges magvakból (ez nekünk , mint magzsolának nem túl jó forgatókönyv), vagy más, kevésbé egészséges termékekből veszük kevesebbet. 

Törökmogyoró - az alternatíva

No, ez már igazi mogyoró! A Piros Csokoládés, klasszikus csoki összetevője. Latin nevén Corylus colurna , gyönyörű, nagy lombú fa, Magyarországon kb 150 éve ismert, díszfaként ültették. Megvan benne a diófélék minden jó tulajdonsága. Az ízletes, tápláló mogyoró szemekben nagyobb mennyiségű fehérje és a rost is található. Magas a vas-, foszfor- és kálium tartalma. A többi dióhoz hasonlóan a törökmogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben különöse fontos B vitaminok is. Előnyös a zsírsavösszetétele is. Ráadásul, a magas növényi olaj tartalom ellenére sem terheli meg a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Az összes mogyorófaj közül a török mogyoró olajtartalma a legnagyobb.

török mogyoró, törökmogyoró - magzsola.hu

A mogyoró, így a török mogyoró is változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga, mivel a ropogós, rostos magvak jól harmonizálnak a szájban szétolvadó étcsokoládéval. Számos hagyományos és új édességben alkalmazzák..A szakmában levantei mogyoró néven említik. 

Jó hír, hogy a törökmogyoró ára viszonylag stabil kiegyenlített, az utóbbi másfél évben nem változott - remélem, sokáig így marad ez. 

EZEKET OLVASTA MÁR?

Kell-e nyáron vitaminokat szedni?

2017-07-17 16:12:49
Kell-e nyáron vitaminokat szedni?

Bennem is felvetődött ez a kérdés korábban. Mi szükség a vitaminokra, hiszen süt a Nap, a nyár közepén vagyunk.....

Túl sok információ

2014-08-07 10:14:21
Túl sok információ

Napjainkban sokszor puffogtatott közhely, hogy információs társadalomban élünk. Minden gyors, relatíve kényelmes, és azonnali. Ez az azonnaliság azonban igencsak kétélű; a mobiltelefon, és az internet olyan mértékben pörgeti fel az életünk, munkánk sebességét, ami már nem emberi. Ráadásul, ez mellett olyan mennyiségben érnek bennünket az új információk, hogy az már szinten, csak a maga nemében egyszerűen feldolgozhatatlan. Nemrég olvastam erről egy cikket, hogy egy középkori, a kor műveltségi szintjének csúcsán lévő tudósember egész életében annyi újdonsággal találkozott, mit egy átlagember egy héten.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.