Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Hogyan változott az elmúlt évben a mogyoró ára

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.07.23 11:40
Hogyan változott az elmúlt évben a mogyoró ára

A mogyoró az egyik legkedveltebb olajos mag. Több fajtája, változata is létezik - és mindegyiket nagyon szeretjük! Itt, a magzsolán is sokat adunk el belőle, létezik nálunk 500 g, sőt, 1 kg-os változat is. Ezeket vesszük most egy kicsit górcső alá.

Ha azt a szót mondom: mogyoró, sokaknak a Mikulás által hozott csomag kötelező részeként a héjas földimogyoró ( Arachis hypogaea ) ugrik be elsőre. Valóban, hazánkban ez a legismertebb változat. Régiesebb neve az amerika mogyoró. Első érdekessége, hogy nem tartozik a mogyorófélék közé, közelebb áll a borsóhoz, lencséhez, vagy a babhoz - mindezek az ún. “bükköny formák”. Őshazája Dél-Amerika, innen terjedt el, Afrikán keresztül az egész világon. Jelenleg az USA-ban, Kínában, és Indiában termesztik a legnagyobb mennyiségben. Magyarországon is megterem.  

Földimogyoró ára, rendelés - magzsola.hu  

Csapjunk is bele: alapvetően a mogyoró árát egyrészt a kereslet is befolyásolja. Tudni kell, hogy a világ folyamatosan nassol, minden évben növekszik, az ún. snack termékek piaca. Ezek egy része a sós rágcsálnivaló, a másik része pedig az olajos magvak, és aszalt, kandírozott gyümölcsök, illetve ezek keverékei. Tehát, növekszik a termelés mennyisége:

USA földimogyoró termelése 200-2022

( a fenti ábra az USA földimogyoró termelését mutatja, 2000-2020 között is időszakban. )

Felezett, tisztított dió házhoz szállítva

Azt lehetne ebből egyszerűen következtetni, hogy csökken az ár, hiszem egyre többet termelnek. Mivel a kereslet/kínálat is befolyásolja ezt, ezért  a végfelhasználói árak is változnak, mégpedig felfelé:

földimogyoró ára, globális, tonnára vetítve.

globális, tonnára vetített árak, US dollárban

Látható, hogy a 2005-ös árakhoz viszonyítva a 2020-as évben szinte háromszorosára növekedett a mogyoró ára. Ennek nem csak az az oka, hogy a pandémia alatt mindenki kínjában többet (is) nassolt, hanem olyan országokban is egyre több mogyoró fogyott, ahol eddig ez nem volt,divat, vagy szokás..Tehát, az árak szépen emelkedtek. Ráadásul, a tisztított, pucolt földimogyoró az egyik legolcsóbb mag, a többi kedvenc (pisztácia, kesudió, mandula, makadámdió, paradió, tökmag), mind drágábbak. Jelenleg, 2021 júliusában ez a termékünk 1999 Ft / kg.

Pisztácia, natúr, hántolt, akár nagyobb kiszerelésben is!

Tanulságok, tendenciák

Egyáltalán nem tartom magam szakértőnek, de a tendencia világos: emelkedő élelmiszerárak vannak, ezt nap mint nap tapasztalhatjuk, nem csak ebben a kategóriában. Ezt nap mint nap tapasztalhatjuk a vásárlások során. Ráadásul, mint azt előző cikkemben is fejtegettem, olyan beszállítási nehézségek is felléptek, főleg az idei évben,.ami korábban nem volt tapasztalható, és bizonyos aszalt gyümölcsökből hiány lépett fel (aszalt szilva, körte), melyeket csak egy hónap csúszással kaptunk meg. Most, 2021. júliusának vége felé éppen a jázmin rizs beszállítása csúszik, legközelebb a közkedvelt, 5 kg-.os kiszerelésű Royal Elephant rizsből csak Augusztus közepén várható beérkezés. 

Visszatérve az eredeti gondolatmenethez, nem valószínű, hogy a következő időszakban csökken a földimogyoró ára. Mit tehetünk, Vagy kevesebbet vásárolunk egészséges magvakból (ez nekünk , mint magzsolának nem túl jó forgatókönyv), vagy más, kevésbé egészséges termékekből veszük kevesebbet. 

A földi mogyoró hatása a szervezetre - blogcikk

Törökmogyoró - az alternatíva

No, ez már igazi mogyoró! A Piros Csokoládés, klasszikus csoki összetevője. Latin nevén Corylus colurna , gyönyörű, nagy lombú fa, Magyarországon kb 150 éve ismert, díszfaként ültették. Megvan benne a diófélék minden jó tulajdonsága. Az ízletes, tápláló mogyoró szemekben nagyobb mennyiségű fehérje és a rost is található. Magas a vas-, foszfor- és kálium tartalma. A többi dióhoz hasonlóan a törökmogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben különöse fontos B vitaminok is. Előnyös a zsírsavösszetétele is. Ráadásul, a magas növényi olaj tartalom ellenére sem terheli meg a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Az összes mogyorófaj közül a török mogyoró olajtartalma a legnagyobb.

Pekándió, pekán dió ár, ára, hatása,

török mogyoró, törökmogyoró - magzsola.hu

A mogyoró, így a török mogyoró is változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga, mivel a ropogós, rostos magvak jól harmonizálnak a szájban szétolvadó étcsokoládéval. Számos hagyományos és új édességben alkalmazzák..A szakmában levantei mogyoró néven említik. 

Aszalt szilva ár, vásárlás, hatásai, megrendelés

Jó hír, hogy a törökmogyoró ára viszonylag stabil kiegyenlített, az utóbbi másfél évben nem változott - remélem, sokáig így marad ez. 

Földimogyoró - Pörkölt, sótlan, hántolt változatát vásárolhatja meg nálunk. Amerikai mogyoró, vagy földi dió néven is ismerik (?). Dél-Amerikából indult hódító útjára, manapság a trópusi és szubtrópusi területeken szinte mindenhol termesztik, legtöbbet viszont - nevével ellentétben - Ázsiában termelik belőle, sok helyen olajnövényként.

A magból préselt olajat egyenértékűnek tartják az olívaolajjal. Sütőolajként kiváló, mivel magas hőmérsékleten is stabil marad. Hazánkban az 1930-as évektől terjedt el.

"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"

Raktáron
1 249 Ft
Egységár: 2 498 Ft/kg