Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A földi mogyoró hatása a szervezetre

tartósítószer mentes
étrend
egészség
hasznos
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2019.10.13 12:49
A földi mogyoró hatása a szervezetre

A  pörkölt földimogyoró hatása sokakat érdekelhet. Ez valóban egy méltán népszerű magocska. Szinte mindenki szereti, gyermek, felnőtt egyaránt. Olajos mag, tehát magas a zsírtartalma - ez viszont jótékony hatású szervezetünknek.

földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea) eredetileg Dél-Amerikából került kontinensünkre. Maga a növény nagyon meleg- és napfény igényes, és közelebbi rokonságban áll a borsóval és a babbal is. Szervezetünk a mogyoróval tápláló energiában gazdag táplálékhoz juthat, de érdemes vele csínján bánni! 

A földimogyoró hatása, vitamin tartalma:

Értékes összetevője a B-vitamin, az antioxidáns E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság illetve ekcémás elváltozások enyhítésére is. 

A telítetlen zsírsavak az emberi szervezetbe jutva hormonokat termelnek, ezáltal fokozzák a zsíranyagcserét, támogatják az idegrendszer működését. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívbetegségek és szélütés ellen.

A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem. 

földi mogyoró, sótan, pörkölt mogyró

Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk működéséhez.A lényeg az, hogy a helyes zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszuk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza.

Összefoglalóan, B vitamin forrásként is kiváló. A mogyoró B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitamin-tartalma figyelemre méltó, de nagy mennyiségben van benne jelen kálium, kalcium, magnézium, cink, foszfor, réz, mangán, szelén, pantoténsav, niacin, fitoszterinek és lutein.

Földimogyoró allergia - érdemes figyelni rá!

A földimogyoró az arra érzékenyek számára súlyosan allergizáló hatású, légzészavarokat okozhat, sőt, anafilaxiás sokkot, életveszélyes állapotot is előidézhet. Az egyik leggyakoribb allergén: egy kutatás szerint Angliában a gyerekek közel 2%-a érzékeny rá.

Jó tudni, hogy azok, akik már tapasztalták ezt az érzékenységet magukon, figyeljenek az egyéb, mogyorót nem tartalmazó édesipari termékekre is, mert az allergia fellobbanásához az is elég, ha ugyanazon a gyártó- vagy csomagolósoron korábban mogyorótartalmú készítmény ment át. 

Milyen allergén tünetek fordulhanak elő?

  • Csalánszerű kiütések a bőrön: 
  • A dióallergia tünetei közé tartozik a bőrön feltűnő vörös dudorok ( csalánkiütés ), orrfolyás, görcsök, hányinger vagy hányás.
  • Bizsergő, vagy viszkető érzés a szájban.
  • Légzési nehézség
  • Torokszorulás, vagy szorító érzés a szájban.
  • Duzzadt ajkak

GAL omega 3, tokoferol

Ezek csomagolásán ez a veszély fel is van tüntetve. A mogyoróra allergiásoknak kerülniük kell a dió, a mandula illetve a szezámmag fogyasztását is, mivel ezekkel előfordulhat az ún. allergiás keresztreakció, ami mogyoróval való érintkezés nélkül is súlyos allergiás tüneteket eredményezhet. A keresztreakció során ugyanis a szervezet immunrendszere a két különböző, de hasonló szerkezetű allergént azonosként ismeri fel és egyformán reagál rá.

Soha ne fogyasszon olyan magokat, amelynek akár csak a külső héja is penészes! A rossz, szakszerűtlen feldolgozás és tárolás következtében kialakult penész ugyanis aflatoxint tartalmaz, amely daganatkeltő hatású, különösen a májra veszélyes. A túl sok mogyoró fogyasztása bizonyos esetekben fokozott bőrzsírosodást okozhat.

Földimogyoró vásárlás - magzsola.hu

Hogyan együk a földimogyorót?

Hazánkban a leggyakrabban nyersen vagy pörkölve, natúr vagy sózott formában, rágcsálnivalónak, sörkorcsolyának fogyasztjuk, feldolgozott formában jóval kevésbé. Napi fél marék elegendő belőle, azonban nagyon nehéz abbahagyni, ha egyszer nekifogunk a ropogtatásnak....Amerikában azonban kedvelt a nálunk alig ismert mogyoróvaj is, amelyből sósan vagy édesen évente fejenként legalább másfél kilót fogyasztanak el (USA).

A növényi étrend előnyeit hangsúlyozó Kellog ( Ld. Kelloggs cornflakes)  és Joseph Lambert kísérletezte ki a mogyoróvaj receptjét a XIX. században, majd Carver fejlesztette a mai formájára a XX. század elején. Ez úgy készül, hogy a darált mogyorót saját olajával, különböző ízesítőkkel keverik, kenhető massza állagúvá alakítják.

Ez a "kence" lehet teljesen krémes és darabosabb állagú, ízesítik cukorral, csokoládéval, juharsziruppal, mézzel, fahéjjal - így elkészítve sütemények krémjének is felhasználható, de kenik kenyérre is.

Ennél szokatlanabb, a magyar ízléstől kissé távolabb áll a sós szendvicskrém változata. A tengerentúlon annyira népszerű ez a  "vaj", hogy a termék több, mint 50%-ból ezt készítik..... évente 317 millió kg fogy ebből a termékből....ez az összes termés mintegy 6% -át használja fel erre!.

Pekándió, pekán dió ár, ára, hatása, rendelés

Ok, de miért is jó a földimogyoró?

Az apró, finom pörkölt mag vitaminokban gazdag, egészséges táplálék. Összetevőinek fele az értékes olaj, ami jó hatással van a szervezetre, (benne olajsav-glicerid illetve linolsav-gliceridészter), emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is, ami különösen a vegán, vagy vegetáriánus táplálkozás híveinek nyújthat nagy segítséget, az állati eredetű fehérjéket helyettesítve.

A feldolgozóipar a magot lisztté őrölve is felhasználja, de nyersen, natúr állapotban vagy pörkölve, sózva is sok fogy belőle. Segít optimalizálni a felborult hormonháztartást, kalciumtartalma révén véd a csontritkulás ellen, illetve segíti ezek, és a fogazat egészséges állapotát. 

Csökkenti a leggyakoribb betegségek miatti elhalálozás veszélyét, beleérve a légzőszervi betegségeket és a cukorbetegséget, illetve a szívproblémákat.

A magokból készült, hidegen préselt olaj az olívaolaj használati értékével vetekszik.

A földimogyoró számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, többek között magas fehérje-, zsír- és rosttartalommal, valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint a magnézium, a foszfor, a vas és a B-vitaminok. Emellett a földimogyoró étvágycsökkentő hatású, javítja az érrendszer egészségét és a vércukorszintet, és csökkentheti a rák és a szívbetegségek kockázatát.

Hogyan változott a földimogyoró ára az elmúlt években? 

földimogyoró ár, földimogyoró ára - magzsola.hu

A sótlan földmogyoró remek lehetőség azoknak, akik szeretnének egészségesebben táplálkozni, vagy akik különböző egészségügyi problémákkal küzdenek, például magas vérnyomással vagy szívbetegséggel. Ezenkívül a földmogyoró sokféle módja van, hogy felhasználjuk az étkezéseinkben, így könnyen beilleszthető az egészséges életmódba.

Az egészségügyi előnyök

A földimogyorók gazdagok olyan egészséges zsírokban, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint csökkenthetik a koleszterinszintet. Emellett a földimogyoró magas fehérje- és rosttartalma segíthet a telítettségérzet fenntartásában, amely hozzájárulhat a súlycsökkentéshez.

A földimogyorók nagyon gazdagok olyan antioxidánsokban, mint a polifenolok, amelyek segíthetnek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, az érelmeszesedést és a cukorbetegséget. Ezek az antioxidánsok segítenek a szabadgyökök eltávolításában, amelyek sejtkárosodást okozhatnak.

A földimogyorók magas réz- és mangántartalma hozzájárulhat a normális idegrendszeri működéshez, valamint segíthetnek az immunrendszer erősítésében és a sejtek egészségének fenntartásában. Ezenkívül a földimogyorók magas B-vitamin tartalma szintén előnyös az egészség szempontjából.

A földimogyoró hatás a szervezetre.

Felhasználási módok:

A földimogyoró kiváló alapanyag lehet az ételekhez és rágcsálnivalókhoz. Meg lehet enni önmagában, vagy hozzáadható salátákhoz, tésztákhoz, süteményekhez, vagy akár fűszerekkel ízesíthető. Akár házi mogyoróvaj vagy mogyorótej alapanyaga is lehet.

Ha szeretndé fokozni a földimogyorók ízét, akkor a legjobb, ha frissen sütött mogyorókat használsz, amelyek nagyon finomak és illatosak. A sótlan földimogyorók számos egészséges édesség alapanyaga lehet, például brownie-k, csokoládé- és karamell.

A földimogyoró tehát  nem csak egy finom falat, de tele van tápanyagokkal is, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak.

A szív és érrendszer egészsége:

A földimogyoró fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A magokban található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok csökkenthetik az LDL (rossz) koleszterinszintet és növelhetik a HDL (jó) koleszterinszintet.

A földimogyoró antioxidánsokat is tartalmaz, például a rezveratrolt, amelyről kimutatták, hogy véd a szívbetegségek ellen.

Csökkentheti a vércukorszintet is:


A földimogyorónak alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem okoz gyors vércukorszint-emelkedést. A földimogyoró magas fehérje- és rosttartalma segít szabályozni a vércukorszintet is, így kiváló nassolnivaló lehet a cukorbetegek számára.

Érdekességek a mogyoróval kapcsolatban:

Az amerikaiak a polgárháború idején kezdték el nagyra értékelni a mogyoró illetve a mogyoróvaj értékes tulajdonságait, mivel a katonák tápláló, energiában gazdag táplálékhoz jutottak általa. Máig nagy becsben tartják ezt a növényt, hatalmas ültetvényeken termesztik az USA-ban, és ez a tevékenység annyira köztiszteletben áll, hogy két elnök is kikerült a mogyorótermesztő farmerek közül (Jefferson és Jimmy Carter).

Nem véletlenül kezdtek el először éppen itt foglalkozni olyan kutatásokkal is, amelyeknek célja allergénmentes magvak nemesítése.

Összefoglaló cikkünk az olajos magvakról, és előnyeikről.

földimogyoró hatása a szervezetre - magzsola.hu

Néhány, meglepő információ a mogyoróról:

Ez a világ második legnépszerűbb olajnövénye. A legnagyobb területen, és mennyiségben Kínában, Indiában és az USA-ban termelik. Nagyon magas mértékben, 40-50% növényi zsírt is tartalmaz, de 25-30% a tiszta fehérjetartalma is. Omega-3 zsírsav viszont egyáltalán nincs benne, ellentétben pl. a lenmaggal. Az ezekből a magokból préselt olaj egyenértékű az olívaolajjal, tehát fontos étkezési alapanyag. Préspogácsája és lombja kiváló állati takarmány. És ami szuper jó hír: Magyarországon is, termeszthető! 

A fenyőmag 10 legjobb helyettesítője.

Földimogyoró termesztése a hobbikertben:

Vetni az érett, egészséges (de nem pörkölt!) mogyorót lehet. A tokjával együtt elvetett mag egyenletesebben és biztonságosabban kel ki, de természetesen, el lehet vetni a tokból kifejtett magot is. A vetés ideális időpontja április vége, május eleje. Termesztésre a könnyű, de tápdús homoktalajok, valamint a jó vízgazdálkodású, meszes vályogtalajok alkalmasak. Kötött, nehéz agyagtalajon, vízjárta vagy magas vizű területen nem is érdemes a termesztésével próbálkozni. Fényigényes növény lévén, a kertnek csak napsütötte részén vessük!

Vetési módja megegyezik a bokorbabéval. A magot állandó helyére vetjük 40x40 cm távolságra, 5-7 cm mélyen.

Kelés után - kedvező időjárás esetén - a hajtások gyorsan fejlődnek, és rajtuk sárga színű, pillangós virágok nyílnak. Ekkor a növényeket a burgonyához hasonlóan földdel fel kell kupacolni. Ha a kupacokat a szél vagy az esővíz széthordja, akkor megismételjük a felkupacolást. 

A földimogyoró káros hatásai

Sajnos, néhány, erre érzékeny embernél, a földimogyoró súlyosan allergizáló hatású légzészavarokat okozhat. Ennek mértéke eltérő lehet, az érzékenység fokozatától függően. Esetükben tartózkodni kell nem csak ennek az olajos magnak a fogyasztásától, de olyan termékektől is távol kell magukat tartani, melyek előállítása, csomagolása során mogyoróval éritkezhetett az élelmiszer, vagy egy légtérben történt a feldolgozás. 

A földimogyoróra adott legsúlyosabb allergiás reakció  az anafilaxia  – életveszélyes, az egész testet érintő reakció az allergénre. Tünetei lehetnek légzési zavar, torokduzzanat, hirtelen vérnyomásesés, sápadt bőr vagy kék ajkak, ájulás és szédülés. Az anafilaxiát azonnal kezelni kell epinefrinnel  (  adrenalin), amelyet jellemzően autoinjektorban kell beadni.

A földimogyoró-allergia esetleges tünetei a következők lehetnek:

  • Hányás
  • Gyomorgörcsök
  • Emésztési zavar
  • Hasmenés
  • zihálás
  • Légszomj, légzési nehézség
  • Ismétlődő köhögés
  • Torokszorulás, rekedtes hang
  • Gyenge pulzus
  • A bőr halvány vagy kék elszíneződése
  • Csalánkiütés
  • Duzzanat, érintheti a nyelvet és/vagy az ajkakat
  • Szédülés

(Forrás: https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/peanut/)

Milyen gyakori a földimogyoró-allergia világszerte? A földimogyoró-allergia előfordulása világszerte változó. A legmagasabb arány a nyugati országokban, például az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában figyelhető meg, ahol a lakosság körülbelül 1-2 százaléka allergiás olajosa magvakra.

Mire érdemes figyelni a földimogyoró fogyasztásánál?

  1. Allergia: Az földimogyoró gyakori allergén, így fontos tudni, hogy ha valaki allergiás rá, kerülnie kell a fogyasztását. Az allergiás reakció súlyos lehet, akár életveszélyes is.

  2. Kalóriatartalom: Az földimogyoró magas kalóriatartalommal rendelkezik, ezért mértékletesen kell fogyasztani, különösen azoknak, akik figyelnek az energiabevitelükre vagy súlyukra.

  3. Mikotoxinok: Az földimogyoróban természetes módon előfordulhatnak mikotoxinok, amelyeket gombák termelnek. Ezek toxikus hatással lehetnek az emberi szervezetre, ezért fontos, hogy az földimogyoró minősége megfelelő legyen, és kerüljük azokat a termékeket, amelyek magas mikotoxin tartalmúak lehetnek.

  4. Javasolt tárolás: Az földimogyorót száraz és hűvös helyen kell tárolni, hogy megőrizze frissességét és elkerüljük a penész vagy gombák kialakulását.

  5. Javasolt fogyasztási módok: Az földimogyorót lehet nyersen vagy pirítva fogyasztani, és sokféleképpen felhasználható ételkészítés során. Fontos azonban figyelni a hozzáadott cukor, só vagy egyéb adalékanyagok mennyiségére, különösen az előre csomagolt, feldolgozott földimogyorótermékek esetében.

  6. Tápanyagtartalom: Az földimogyoró jó forrása fehérjének, egészséges zsíroknak, rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint például a B-vitaminok, E-vitamin, magnézium és vas. Ezért mértékletes fogyasztása része lehet egy kiegyensúlyozott étrendnek.

Mindenképpen fontos az egyéni tolerancia és az egészségügyi állapot figyelembe vétele, és amennyiben bármilyen kétség merül fel az földimogyoró fogyasztásával kapcsolatban, érdemes konzultálni egy orvossal vagy dietetikussal.

 

Török mogyoró ár, törökmogyoró vásárlás

Földimogyoró - Pörkölt, sótlan, hántolt változatát vásárolhatja meg nálunk. Amerikai mogyoró, vagy földi dió néven is ismerik (?). Dél-Amerikából indult hódító útjára, manapság a trópusi és szubtrópusi területeken szinte mindenhol termesztik, legtöbbet viszont - nevével ellentétben - Ázsiában termelik belőle, sok helyen olajnövényként.

A magból préselt olajat egyenértékűnek tartják az olívaolajjal. Sütőolajként kiváló, mivel magas hőmérsékleten is stabil marad. Hazánkban az 1930-as évektől terjedt el.

"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"

Raktáron
1 249 Ft
Egységár: 2 498 Ft/kg