Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:000               tel:+36209278610

blog

A földi mogyoró hatása a szervezetre

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2019.10.13 12:49
A földi mogyoró hatása a szervezetre

A földimogyoró méltán népszerű mag. Szinte mindenki szereti, gyermek, felnőtt egyaránt. Olajos mag, tehár magas a zsírtartalma - ez viszont jótékony hatású szervezetünknek.

földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea) eredetileg Dél-Amerikából került kontinensünkre. Maga a növény nagyon meleg- és napfény igényes, és közelebbi rokonságban áll a borsóval és a babbal is.

Mogyoró allergia - érdemes figyelni rá!

A földimogyoró az arra érzékenyek számára súlyosan allergizáló hatású, légzészavarokat okozhat, sőt, anafilaxiás sokkot, életveszélyes állapotot is előidézhet. Az egyik leggyakoribb allergén: egy kutatás szerint Angliában a gyerekek közel 2%-a érzékeny rá. Jó tudni, hogy azok, akik már tapasztalták ezt az érzékenységet magukon, figyeljenek az egyéb, mogyorót nem tartalmazó édesipari termékekre is, mert az allergia fellobbanásához az is elég, ha ugyanazon a gyártó- vagy csomagolósoron korábban mogyorótartalmú készítmény ment át. 

Ezek csomagolásán ez a veszély fel is van tüntetve.) A mogyoróra allergiásoknak kerülniük kell a dió, a mandula illetve a szezámmag fogyasztását is, mivel ezekkel előfordulhat az ún. allergiás keresztreakció, ami mogyoróval való érintkezés nélkül is súlyos allergiás tüneteket eredményezhet. A keresztreakció során ugyanis a szervezet immunrendszere a két különböző, de hasonló szerkezetű allergént azonosként ismeri fel és egyformán reagál rá.

Soha ne fogyasszon olyan magokat, amelynek akár csak a külső héja is penészes! A rossz, szakszerűtlen feldolgozás és tárolás következtében kialakult penész ugyanis aflatoxint tartalmaz, amely daganatkeltő hatású, különösen a májra veszélyes. A túl sok mogyoró fogyasztása bizonyos esetekben fokozott bőrzsírosodást okozhat.

Földimogyoró vásárlás - magzsola.hu

Hogyan együk?

Hazánkban a leggyakrabban nyersen vagy pörkölve, natúr vagy sózott formában, rágcsálnivalónak, sörkorcsolyának fogyasztjuk, feldolgozott formában jóval kevésbé. Napi fél marék elegendő belőle, azonban nagyon nehéz abbahagyni, ha egyszer nekifogunk a ropogtatásnak....Amerikában azonban kedvelt a nálunk alig ismert mogyoróvaj is, amelyből sósan vagy édesen évente fejenként legalább másfél kilót fogyasztanak el.

A növényi étrend előnyeit hangsúlyozó Kellog ( Ld Kelloggs cornflakes)  és Joseph Lambert kísérletezte ki a mogyoróvaj receptjét a XIX. században, majd Carver fejlesztette a mai formájára a XX. század elején. Ez úgy készül, hogy a darált mogyorót saját olajával, különböző ízesítőkkel keverik, kenhető massza állagúvá alakítják. Ez a "kence" lehet teljesen krémes és darabosabb állagú, ízesítik cukorral, csokoládéval, juharsziruppal, mézzel, fahéjjal - így elkészítve sütemények krémjének is felhasználható, de kenik kenyérre is.

Ennél szokatlanabb, a magyar ízléstől kissé távolabb áll a sós szendvicskrém változata. A tengerentúlon annyira népszerű ez a  "vaj", hogy a termék több, mint 50%-ból ezt készítik..... évente 317 millió kg fogy ebből a termékből....ez az összes termés mintegy 6% -át használja fel erre!.

Ok, de miért jó a földimogyoró?

Az apró, finom pörkölt mag vitaminokban gazdag, egészséges táplálék. Összetevőinek fele az értékes olaj, ami jó hatással van a szervezetre, (benne olajsav-glicerid illetve linolsav-gliceridészter), emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is, ami különösen a vegán, vagy vegetáriánus táplálkozás híveinek nyújthat nagy segítséget, az állati eredetű fehérjéket helyettesítve.

A feldolgozóipar a magot lisztté őrölve is felhasználja, de nyersen, natúr állapotban vagy pörkölve, sózva is sok fogy belőle. Segít optimalizálni a felborult hormonháztartást, kalciumtartalma révén véd a csontritkulás ellen, illetve segíti ezek, és a fogazat egészséges állapotát. Csökkenti a leggyakoribb betegségek miatti elhalálozás veszélyét, beleérve a légzőszervi betegségeket és a cukorbetegséget, illetve a szívproblémákat.

A magokból készült, hidegen préselt olaj az olívaolaj használati értékével vetekszik.

A mogyoró élettani hatása:

Értékes összetevője a B-vitamin, az antioxidáns E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság illetve ekcémás elváltozások enyhítésére is. A telítetlen zsírsavak az emberi szervezetbe jutva hormonokat termelnek, ezáltal fokozzák a zsíranyagcserét, támogatják az idegrendszer működését. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett "jó" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívbetegségek és szélütés ellen. A telítetlen zsírsavak számtalan jótékony hatása között nem elhanyagolható a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem. 

Nem az a fontos tehát, hogy kerüljük a zsírt, hiszen arra szükség van szervezetünk működéséhez. A lényeg az, hogy a helyes zsírt, tehát telítetlen zsírsavat fogyasszuk. A mogyoró pedig éppen ezt a rendkívül fontos tápanyagot tartalmazza.

földimogyoró ár, földimogyoró ára - magzsola.hu

Érdekességek

Az amerikaiak a polgárháború idején kezdték el nagyra értékelni a mogyoró illetve a mogyoróvaj értékes tulajdonságait, mivel a katonák tápláló, energiában gazdag táplálékhoz jutottak általa. Máig nagy becsben tartják ezt a növényt, hatalmas ültetvényeken termesztik az USA-ban, és ez a tevékenység annyira köztiszteletben áll, hogy két elnök is kikerült a mogyorótermesztő farmerek közül (Jefferson és Jimmy Carter).

Nem véletlenül kezdtek el először éppen itt foglalkozni olyan kutatásokkal is, amelyeknek célja allergénmentes magvak nemesítése.

Összefoglaló cikkünk az olajos magvakról, és előnyeikről.

földimogyoró hatása a szervezetre - magzsola.hu

Néhány, meglepő információ:

Ez a világ második legnépszerűbb olajnövénye. A legnagyobb területen, és mennyiségben Kínában, Indiában és az USA-ban termelik. Nagyon magas mértékben, 40-50% növényi zsírt is tartalmaz, de 25-30% a tiszta fehérjetartalma is. Omega-3 zsírsav viszont egyáltalán nincs benne, ellentétben pl. a lenmaggal. Az ezekből a magokból préselt olaj egyenértékű az olívaolajjal, tehát fontos étkezési alapanyag. Préspogácsája és lombja kiváló állati takarmány. És ami szuper jó hír: Magyarországon is, termeszthető! 

Földimogyoró termesztése a hobbikertben:

Vetni az érett, egészséges (de nem pörkölt!) mogyorót lehet. A tokjával együtt elvetett mag egyenletesebben és biztonságosabban kel ki, de természetesen, el lehet vetni a tokból kifejtett magot is. A vetés ideális időpontja április vége, május eleje. Termesztésre a könnyű, de tápdús homoktalajok, valamint a jó vízgazdálkodású, meszes vályogtalajok alkalmasak. Kötött, nehéz agyagtalajon, vízjárta vagy magas vizű területen nem is érdemes a termesztésével próbálkozni. Fényigényes növény lévén, a kertnek csak napsütötte részén vessük!

Vetési módja megegyezik a bokorbabéval. A magot állandó helyére vetjük 40x40 cm távolságra, 5-7 cm mélyen.

Kelés után - kedvező időjárás esetén - a hajtások gyorsan fejlődnek, és rajtuk sárga színű, pillangós virágok nyílnak. Ekkor a növényeket a burgonyához hasonlóan földdel fel kell kupacolni. Ha a kupacokat a szél vagy az esővíz széthordja, akkor megismételjük a felkupacolást. 

A földimogyoró káros hatásai

Sajnos, néhány, erre érzékeny embernél, a földimogyoró súlyos, allergén reakciókat okozhat. Ennek mértéke eltérő lehet, az érzékenység fokozatától függően. Az ő esetükben tartózkodni kell nem csak ennek az olajos magnak a fogyasztásától, de olyan termékektől is távol kell magukat tartani, melyek előállítása, csomagolása során mogyoróval éritkezhetett az élelmiszer, vagy egy légtérben történt a feldolgozás. 

Török mogyoró ár, törökmogyoró vásárlás

Pörkölt, sótlan, hántolt változatát vásárolhatja meg nálunk. Amerikai mogyoró, vagy földi dió néven is ismerik (?). Dél-Amerikából indult hódító útjára, manapság a trópusi és szubtrópusi területeken szinte mindenhol termesztik, legtöbbet viszont - nevével ellentétben - Ázsiában termelik belőle, sok helyen olajnövényként.

A magból préselt olajat egyenértékűnek tartják az olívaolajjal. Sütőolajként kiváló, mivel magas hőmérsékleten is stabil marad. Hazánkban az 1930-as évektől terjedt el.

"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"

2 299 Ft
Egységár: 4 598 Ft/kg

A wasabi-ról sokaknak azonnal a 2001-es film ugrik be, Jan Reno-val a főszerepben, "Wasabi – mar, mint a mustár" (a film eredeti címe: Wasabi, la petite moutarde qui monte au nez azaz "Vaszabi, a kis mustár, ami megcsavarja az orrodat")

"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"

899 Ft
Egységár: 3 596 Ft/kg

Egy különleges dióféle, tele értékes növényi összetevőkkel, és zsírokkal.makadámdió, makadámia, Latin neve: Macadamia integrifolia, más néven: sima héjú ausztrál mogyoró, queenslandi dió;

3 999 Ft
Egységár: 15 996 Ft/kg