A fenyőmag az őskortól, vagy még régebben ismert magféle, a kezdetek óta fogyasztják. A kényszer vitte rá ősíeinket, talán nem is tudták, mennyi minden előnyös tulajdonsága van ezeknek az apró kis magvacskáknak.
A fenyőmag 10 legjobb helyettesítője
Kétségtelen, hogy a fenyőmag a lehető legjobb a krémes, finom olasz pesto elkészítéséhez, de a makadámdió mögött a második legdrágább dió a világon. Érdemes figyelni a Ft kg arányra, nálunk az 500 g-os kivitel ebből a szempontból a leginkább gazdaságos. Alapvetően, felhasználása Olaszországból terjedt el, de mivel egyre nagyobb az igény világszerte, így napjainkban ma már az egyik legnagyobb exportőr már Kína.
Fenyőmag - Milyen alternatívái vannak ennek a magocskának, vajon, mivel helyettesíthetjük legjobban? Más magvakat is megvizsgáltunk, és 10 alternatívát mutatunk meg a következőkben.
Persze, a helyettesítés nagyban függ attól, hogy mit készítenénk belőle. Mindenképpen érdemes azt az alapszabályt betartani, hogy minden magas zsírtartalmú olajos magot érdemes száraz, hűvös helyen tartani!
100 g termékben 68,4 g növényi zsír található, amelyből telített 5 g. Az energia tartalma pedig 673 kcal.
Legyen szó a sima pestóhoz kívánt krémességről, vagy az enyhe diós, édesebb ízről, melyet a desszertekhez adhat, attól függ, mit készítesz a fenyőmagból, azért helyettesíthető, vagy kiegészíthető más egészséges, olajos magvakkal. Lényeges, hogy mint minden magot, ezt is, és az alábbiakat is érdemes száraz, hűvös helyen tartani, hogy megóvjuk az avasodástól.
KESUDIÓ, vagy FENYŐMAG
forrás:mashed.com
A kesudió nem csak színében, de állagában is hasonló, és ugyanazt a finom, kellemes édességet adja az ételeknek, mint a fenyőmag. Ez egy egészséges alternatíva, mivel remek rost- és fehérjeforrás, valamint egyéb mikro tápanyagokat is tartalmaz, mint például réz és mangán, melyek javíthatják az agy és a csontok állapotát, egészségét. Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozd a kesudióból, javasoljuk hogy vágd fel apró darabokra, majd egy száraz serpenyőben pirítsd néhány percig, amíg enyhén megbarnul, mivel így remekül érvényesül az enyhén diós íz.
Ha ilyen pirított kesudiót szórunk a saláták vagy tészta tetejére, mint ahogyan a fenyőmagot, a kesudiót is vághatjuk még apróbb darabokra.
Drágább lesz a kesudió - mi ennek az oka?
MANDULA - tartsuk száraz, hűvös helyen!
Forrás: Baibaz - gettyimagas.com
Míg a fenyőmag drága, és viszonylag nehezebb beszerezni nagyobb kiszerelésben (bár webáruházunkban ezt megteheted, hiszen akár 500 g-os kiszerelésben is kínáljuk), addig a mandulabél remek helyettesítője lehet. Bár a mandula ízét tekintve nem olyan intenzív, mint a fenyőmag, a kesudióhoz hasonlóan, a pirítás itt is jót tesz a diósság kiemelésében. Ha több mandulát fogyasztunk napi szinten, az fokozott egészségügyi előnyt jelent, hiszen ez a mag segíthet a például a vércukorszint szabályozásában és a rossz koleszterinszint csökkentésében is.
A fenyőmag jótékony hatásai és felhasználása a konyhában - blogcikk
Ha a mandulát egy éjszakán át áztatod, és lehúzod a héját, mielőtt felhasználnád, ez egy jó ötlet, mivel a blansírozott mandula lágyabb lesz. Ráadásul, könnyebben emészthető, és vajasabb ízű, mint a nyers változat. Finom ropogós kiegészítő is lehet salátákhoz és tésztaételekhez.
PISZTÁCIA
Forrás: shutterstock.com
A fenyőmagot önálló összetevőként használják húsok és zöldségek tetejére, serpenyős szószokhoz, töltelékhez, vagy tésztákba hajtva desszertek készítéséhez. Egy másik dió, amely gyakran megjelenik a főzés során a mandula mellett, a pisztácia.
Ez a dió természetesen zöld árnyalata hozzájárul a szósz színének intenzitásához is. Emellett, a pisztácia enyhén finom édessége miatt a desszertekben is jól használható. Ha azonban ha desszertekhez használod, ügyelj arra, hogy persze, sótlan pisztáciát használj. Íze észrevehetően egyedi, így az ezzel készített étel ugyanolyan finom lehet, de a pisztácia íze sokkal intenzívebb, így kevesebb is elegendő belőle.
Azt javasoljuk, hogy egy evőkanálnyi fenyő magot 1 ½ evőkanál pisztáciával helyettesítsünk.
TÖRÖK MOGYORÓ
Forrás: shuttershock.com
Ezt a mogyorófélét gyakran használják olasz és mediterrán receptekben, így ezzel is kiválóan helyettesítheted, vagy kiegészítheted. Édesebb íze miatt inkább azt javasoljuk, hogy édességek esetén inkább ezt a mogyorót használjunk, különösen, ha csokoládéval dolgozunk. Hiszen ez az a mogyoró, amiből a Nutella is készül.
Noha a mogyorót pirítás nélkül is használhatjuk, ha többet szeretnél kihozni a dió ízéből és aromájából, először enyhén pirítsd meg. Azonban ez a mogyoróféle nem mindenkinek való, mivel a mogyoró héja megkeseríti az ezzel készült ételeket. Így először blansírozd ezt is, forró vízben dobod, majd húzd le a héját.
A török mogyoró íze sokkal erősebb, intenzívebb mint a fenyőmag finom íze, ezért kisebb mennyiség használatát javasoljuk.
DIÓBÉL
Forrás: shuttershock.com
A dió nemcsak jóval olcsóbb, mint a fenyőmag, hanem hihetetlenül sokoldalú, ráadásul, az általunk forgalmazott hazai származású. A diót szinte bármilyen receptben használhatod, beleértve a salátákat, tésztákat és desszerteket.
A dió telis-tele van értékes tápanyagokkal, beleértve az omega-3-at, az E-vitamint és az antioxidánsokat.
Itt is javasoljuk, hogy a diót először pirítsd meg, majd szabadítsd meg a héjtól. Ez után, egy éjszakán át áztasd a diót, hogy lágy és krémes pesto legyen belőle.
PEKÁNDIÓ
Forrás: shuttershock.com
Egy másik dió, amely mindenféle receptben használható, ahol a fenyőmag. A pekándiónak kifejezetten édes és vajszerű íze van, így különösen jól teljesítenek olyan desszertekben, mint a sütemények, kenyerek, sütemények és fagylalt. Akkor különösen jól “működik”, ha mézben megpirítjuk, feldaráljuk, majd a keveréket fagylalttá forgatjuk.
A pekándió több természetes olajat tartalmaz, mint a többi dió, ezért általában olajosabb, mint a fenyőmag. Amikor a pekándiót sima péppé őröljük, és pesztóhoz használjuk, készüljünk fel arra, hogy a vártnál jóval több olaj lesz benne, és ügyelj arra, hogy ennek megfelelően figyelj a hozzáadott, olívaolaj mennyiségére.
FÖLDIMOGYORÓ
Forrás: shuttershock.com
Ha a fenyőmag legolcsóbb és legkönnyebben elérhető alternatívájáról, helyettesítőjéről van szó, a földimogyoró a tuti befutó. A nyers földimogyoró íze a nyers, sima és vajas ízű, friss cukorborsóéhoz hasonló, és bár önmagában is nagyon finom, igazán nem javasoljuk a földimogyoró használatát a pestóban, Emellett ezekben a receptekben sokkal jobb alternatívák is vannak a fenyőmag helyett, amelyek ugyanolyan dióssá teszik az ételt. Ehelyett a földimogyoró jobban működik sült ételekben, például sütikben és süteményekben, valamint a rántott ételekben és salátákban. Ügyelj arra, hogy sótlan földimogyorót használj a sózott változat helyett.
A földimogyoró nagyszerű növényi fehérjeforrás, tele van esszenciális vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és tele van egészséges zsírokkal, miközben meglehetősen alacsony szénhidráttartalmú.
földimogyoró hatása - blogcikk
TÖKMAG:
Forrás: shuttershock.com
A magvak – például a hántolt tökmag – használatának megvan az az előnye, hogy ételét minden dióallergiában szenvedő személy számára megengedhető.
A tökmag gyakorlatilag bármilyen receptben használható, bármilyen formában – sima, sózott, pörkölt vagy nyersen (a helyettesítő főzésen keresztül). Ha tökmagot használsz fenyőmag alternatívájaként, ügyelj a pesto állagára. A pekándióhoz hasonlóan a tökmagban is több az olaj. Így, ha tökmagot használsz, ügyelj arra, hogy az olívaolajból kevesebb is elég lesz.
NAPRAFORGÓMAG
Forrás: shuttershock.com
A tökmaghoz hasonlóan a napraforgómag diómentes alternatívát kínál a fenyőmaggal szemben a dióallergiában szenvedők számára. A napraforgó gyümölcsei, ezek a magok eredendően finom dióízűek. Igen jó E-vitamin és antioxidáns forrás. Ha felhasználod ezt a napi étrendhez, segíthet a vérnyomás szabályozásában, csökkentheti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, és kiegészíti a nagyon szükséges, növényi alapú fehérjét.
A magvak kiválóak kenyerekben és salátákban, de nem a legjobb alternatíva, ha pestoról van szó. A magok szürke színe könnyen elszürkíti a pestót is, így az nem lesz aza tipikus, élénkzöld, amilyennek szeretnéd. Ha pestoról van szó, valószínűleg a legjobb, ha ragaszkodunk más megfelelőbb, a fentiekben részletezett fenyőmag-helyettesítőkhöz.
SZEZÁMMAG
Forrás: shuttershock.com
Íme egy olyan helyettesítő, amelyet valószínűleg nem gondoltál volna – igen, a szezámmag. A közel-keleti és mediterrán konyhák főszereplőjeként régóta használt tahini készítésének kulcsfontosságú összetevőjeként az apró magvak a humusz alapanyagaként szolgálnak. A szezámmag őrölve gyönyörű péppé válik.
Inkább azt javasoljuk, hogy minden olyan ételben használj szezámmagot, ahol a fenyő magot ízfokozóként használják más merész összetevők mellett. Gondolj a salátákra, szószokra és desszertekre. Először megpiríthatod a szezámmagot, hogy a hőközlés még jobban kiemelje az ízét.
Különleges diófélék, Pekándió, makadámdió,
ÖSSZEFOGLALÓ:
A fentiekben 10, különböző, egészséges, tartósítószer mentes olajos magot ismertettünk, amivel bizonyos ételeknél helyettesítheted a fenyő magját. remélem, találtál benne hasznos tartalmat, köszönöm figyelmedet, hogy elolvastad írásomat:
Kalocsai Sándor
Forrás: https://www.mashed.com/680816/best-substitutes-for-pine-nuts/
Mandula, mandulabél, natúr, sótlan. Három fajtáját különböztetünk meg: ezek a keserű- édes-, és papírhéjú, vagy jordán mandula. Őshazája Elő- és Közép Ázsia, innen jutott el a Földközi-tenger mediterrán vidékeire, ami manapság is a legjelentősebb termőterület Európában. Iránban, Marokkóban és Törökországban is sok ültetvény van. Nagyon szereti a meleget, hazánkban éppen ezért inkább a déli területek lejtőin terem meg, a fagyot nehezen tűri.
"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"
Törökmogyoró - A közönséges mogyoró Európában és Kis-Ázsiában az ősidők óta honos, nemesített és vadon élő fajtája is. Míg ez utóbbi borkor formájú, a török mogyoró 15-25 m magas, szabályos kúp alakú fává fejlődik. Pont ezen tulajdonsága miatt parkokban is feltűnik, 200 éves példányai Miskolcon, Pécsett, és Romhányban is megtalálhatóak.
"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"
A dió, dióbél az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcs, az egészség jelképe, hiszen bőségesen tartalmaz zsírsavat, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat.
Magas fehérje tartalma miatt a vegetáriánusok sok olyan tápanyaghoz juthatnak, amelyeket az ember hagyományosan csak állati táplálékokból vehet fel.
Földimogyoró - Pörkölt, sótlan, hántolt változatát vásárolhatja meg nálunk. Amerikai mogyoró, vagy földi dió néven is ismerik (?). Dél-Amerikából indult hódító útjára, manapság a trópusi és szubtrópusi területeken szinte mindenhol termesztik, legtöbbet viszont - nevével ellentétben - Ázsiában termelik belőle, sok helyen olajnövényként.
A magból préselt olajat egyenértékűnek tartják az olívaolajjal. Sütőolajként kiváló, mivel magas hőmérsékleten is stabil marad. Hazánkban az 1930-as évektől terjedt el.
"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"
A tökmag sok más növényhez hasonlóan Amerikából Kolumbusz Kristóf révén került az öreg kontinensre, Európába. Dél-Amerika északi részein, illetve Közép-Amerikában a fejlett (növény) kultúrájú inkák, maják már évezredek óta termesztették és fogyasztották ezt a tökfélét, melynek számos válfaja (egyes vélemények szerint több mint 200) vált ismertté és kedveltté, pl. patisszon, főzőtök, cukkini, (olaszosan zukkini).
"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"
A napraforgó a „fészkes virágzatúak” családjának tagja, a világ étolajgyártásának fő olajnövénye. Őshazája az amerikai kontinens, az őslakos indiánok több ezer éve gyűjtötték magjait, és nyersen, vagy pörkölve fogyasztották. Európába Mexikóból került be az 1500-as években, mint dísznövény. A 19. században Oroszországban vált gazdasági szempontból is jelentős növénnyé, olajtartalma kapcsán. Magyarországon az ötvenes években kezdték el ipari méretben termeszteni.
"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"
A szezámmag a szezámfélék (pedaliaceae) családjába tartozó, legősibb egyéves, lágyszárú olajnövény. Melegigényes, de tenyészideje rövid: 2,5-3 hónap, kb. 1 m magasra növő, lágyszárú növény. Eredete vitatott, Dél-Indiából, vagy Észak-Afrikából származik. Ősi alakjainak Dél-Afrikában élő Sesamum Radiatum-ot, és az indiai Sesamum Schenkii-t tartják. A mai szezámfajok legtöbb változata Indiában található, ez egyébként a fő termőterület is.
"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"