Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00

blog

ázsiai étel
csokoládé
cukormentes
egészség
étrend
fogyás
gluténmentes
győztes
hasznos
kakaóbab töret
kesudió
Magyarország
Mousse
olajos mag
recept
sütés
tartósítószer mentes
Természetes gyulladáscsökkentő
torta
vitamin
Szűrés törlése

A mandula rendszeres fogyasztása mindenki számára ismert tény. Az olajos magvak közül talán ez az egyik legnépszerűbb, hazánkban is. A belső barna maghéj finom, enyhén keserű magocskát rejt, de csak éppen enyhén. Hiszen az édes mandulát szeretjük a legjobban. Ez számos cukorászati termék alapanyaga is, de erről majd később. Természetesen, az ár is fontos tényező Ft kg - mennyi az annyi? 

Előző blogbejegyzésünkben a Callebaut csokoládé pasztillák, kedvenc sütési alapanyagokról írtunk, olvastad már?

Belgium élen áll a nemzetközi csokoládé piacon. Nem is csoda, hiszen több évszázados előnnyel rendelkeznek a nemzetközi, tengerentúli kereskedelem tekintetében. A Callebaut családi vállalkozás is több, mit 100 éves fair trade cég, és alapítása óta töretlenül a professzionális cukrászat minőségi alapanyagait készíti, jól bevált receptjei alapján. Bár a magyar piacon általában az olcsóbb bevonók hódítanak, és nagyon fontos paraméter az ár érték arány (Ft kg), azt gondolom, az alább ismertetett termékek ebben a tekintetben is megállják a helyüket, hiszen többféle kiszerelésben is megvásárolhatóak webshopunkban:

Előző bejegyzésünkben a fenyőmag 10 alternatívájáról írtunk, olvastad már? 

Kétségtelen, hogy a fenyőmag a lehető legjobb a krémes, finom olasz pesto elkészítéséhez, de a makadámdió mögött a második legdrágább dió a világon. Érdemes figyelni a Ft kg arányra, nálunk az 500 g-os kivitel ebből a szempontból a leginkább gazdaságos. Alapvetően, felhasználása Olaszországból terjedt el, de mivel egyre nagyobb az igény világszerte, így napjainkban ma már az egyik legnagyobb exportőr már Kína.

Fincsi, egészséges magokat rágcsálni mindig jó, évszaktól függetlenül. Azonban mindegyiknek megvannak a maga előnyös tulajdonságai. Ebben az írásomban a pekándiót és a dióbelet hasonlítottam össze. Előnyök, tápérték, konyhai felhasználás. Te melyiket szereted jobban? 

A mandulabél az egyik legfinomabb olajos magocska. Számos cukrászati remek alapanyaga is, leginkább mégis egy egészséges snack, azaz, jó kis rágcsálnivaló. A chips-eknél mindenképpen jobb választás lehet. 

A blansírozás forró vízben, 2 percig történő, rövid felfőzés. Így könnyedén eltávolítható a mandula belső, papírvékony héja is, ez a pucolt, tisztított mandula. Előző blogunkban a kurkuma előnyös hatásiról írtam, olvastad már? 

Ez a fűszer (Curcuma longa) számos előnyös hatással bír szervezetünkre. A más néven kurkumagyökér, vagy "indiai sáfrány" régóta jelen van Dél-Kelet Ázsia gasztronómiájában, gyógyászatában, jótékony hatásait már korán felismerték ezen a vidéken, szó szerint táplálékkiegészítőként is használták:

Paradió, brazil dió - sokatmondó nevek: latinul Bertholletia excelsa alapvetően valóban Brazíliából származik, ott is Para tartomány jellegzetes növénye. A paradió fa maga rendkívül magas, akár az 50 m magasságot is elérheti! 2021-ben legfőbb importőre mégis Peru.

A királydatolya, vagy királydatolya hazánkban nem annyira ismert, keleti gyümölcs. Pedig mind élettani hatásai, íze is figyelemre méltó lenne.

A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában, így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja.

Az agar agar maláj eredetű szó jelentése: kocsonya, kocsonyás anyag.  Ez az anyag vörös algából készül, egyfajta növényi zselésítő. A vegetáriánus táplálkozás része is lehet, remekül helyettesíti a csontokból kivont zselatint.  A sárgásfehér, félig áttetsző anyag nem csak színtelen, hanem szinte teljesen ízetlen is. főként édességekben, gyümölcskocsonyákban használhatjuk, de akár ételek sűrítésre is alkalmas. 

A kesudió nem olcsó - jelenleg az USA-ban egy font (kb. 450 g) a kiskereskedelemben 15  dollárba (kb. 4500 Ft) kerülhet. Lássuk, mitől ilyen drága, mi az áremelkedés oka. a magzsolán kapható változat sem túl olcsó - ennek okát vizsgáljuk cikkünkben