Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Kesudió: Egy tápláló és sokoldalú dióféle, energiaforrás

kesudió
olajos mag
tartósítószer mentes
egészség
fogyás
anyagcsere
esszenciális zsírsav
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2025.05.21 14:22
Kesudió: Egy tápláló és sokoldalú dióféle, energiaforrás

A kesudió kétségtelenül a legnépszerűbb diófélék közé tartozik, finom, krémes állagával és enyhén édes ízével. Remek, vajas ízén túl tápanyag-összetétele és egészségügyi előnyei is figyelemre méltóak.

Mi is az a kesudió valójában?
A kesudió (Anacardium occidentale) a kesudiófa magja. Különlegessége, hogy nem a gyümölcs belsejében, hanem azon kívül, egy vese alakú mag formájában nő a fa kesualma néven ismert gyümölcsének végén. Ezeket a magokat takarítják be és dolgozzák fel, hogy eljussanak konyháinkba. Maguk a gyümölcsök is ehetők, és gyümölcslevek vagy lekvárok készítésére használják őket. A kesualma a virágkocsány megvastagodásából fejlődik ki, körteszerű alakú, lédús és zamatos lehet, sárga vagy vörös héjjal.

Eredet és termesztés

A kesudió eredetileg olyan régiókból származik, mint Mexikó, Peru, Brazília és a Karib-térség. Termesztése elterjedt a trópusi vagy szubtrópusi éghajlatú területeken. A kesudiófa akár 10-13 méter magasra is megnőhet, széles koronával rendelkezik. A termesztéshez meleg, trópusi klíma szükséges, jól tűri a szárazságot. A növény 3-5 éves korban fordul termőre.

Betakarítás és feldolgozás

A kesudió gyűjtése jelentős időt és sok segítő kezet igényel, mivel a diót kézzel és több szakaszban takarítják be, ami 40-75 napig is eltarthat. Ideális esetben a gyümölcsök és a diók maguktól hullanak le a fáról; az idő előtti szedés esetén a kesudió nem érik be. Miután lehullott, a kesudió leválik a termésről, és néhány napig a napon szárítják.
Ezt követi a nedvességszabályozás (=szárítás), a dióhéjhántolás, a pörkölés és számos más lépés. A nyers kesudió és a héja között lévő folyadék mérgező és fogyasztásra alkalmatlan! Ez a folyadék a mérgező anakardinsavat tartalmazza, amely bőrirritációt okozhat. Ezért a kesudiót hőkezelésnek vetik alá, mielőtt a boltok polcaira kerül, ami elpusztítja ezt a mérgező anyagot, így biztonságosan fogyasztható. A gyártók gondoskodnak a szükséges feldolgozásról, így otthon nincs szükség extra hőkezelésre.
Kesudió, tápláló energiaforrás, természetesen.

Egészségügyi előnyök

A kesudió beillesztése az étrendbe számos pozitív hatással járhat:
1. Szív- és érrendszer egészsége: Jótékonyan hat a szív és az erek egészségére. Kimutatták, hogy segíthet csökkenteni az LDL (rossz) koleszterinszintet és növelni a HDL (jó) koleszterinszintet a vérben. Előnyös lehet az optimális vérnyomásszint fenntartása szempontjából is, például növelheti a baroreflex érzékenységét. Ez gazdag tápanyagtartalmának köszönhető, mint például:

Egyszeresen telítetlen zsírsavak: Segíthetnek fenntartani a megfelelő koleszterinszintet, ha telített zsírokat helyettesítenek.

Arginin: Segíti az erek tágulását, ami hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez.

Fitoszterolok: Gátolhatják a koleszterin felszívódását a bélben.

Kálium: Segít fenntartani a normális vérnyomásszintet. A magas vérnyomás és koleszterinszint érelmeszesedéshez vezethet, ami stroke-ot, szívrohamot okozhat, így a kesudió fogyasztása a megelőzés része lehet.

Antioxidáns tulajdonságok:

Az antioxidánsokban bővelkedő kesudió segíthet a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek oxidatív stressz hatására keletkeznek, és krónikus betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá. Antioxidáns hatású anyagok a kesudióban: E-vitamin, flavonoidok, fitoszterolok, fenolos vegyületek, béta-karotin, lutein, zeaxantin.

Csontok egészsége:

Támogathatja a csontok minőségét és szilárdságát. Gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek szükségesek az erős csontokhoz. Tartalmaz: kalciumot (a csontszövet elsődleges ásványi anyaga), magnéziumot (építőkövék, energiatermeléshez szükséges), foszfort (építőelem), fehérjét (elengedhetetlen az egészséghez és szilárdsághoz), K-vitamint (szerepet játszik a csontanyagcserében).

Vércukorszint szabályozás:

Segíthet lassítani a cukor felszívódását a véráramba a rost-, zsír- és fehérjetartalmának köszönhetően. Ez nem csak cukorbetegeknek, de egészséges egyéneknek is előnyös lehet, mivel segíthet elkerülni az energiazuhanásokat, fáradtságot és édesség utáni sóvárgást.

Fogyás támogatása:

Bár magas kalóriatartalmú, rostokban, egészséges zsírokban és fehérjében gazdag, ami nagyobb és tartósabb teltségérzetet biztosít. Ez segíthet kevesebb kalóriát fogyasztani napközben, ami a kalóriadeficit eléréséhez vezethet, ami a sikeres fogyás alapja. Fontos azonban figyelni a napi adagra a magas kalóriatartalom miatt (akár 580 kcal/100g).
kesu, előnyök, hátrányok, fogyás, vércukorszint

Szem egészsége:

Számos tápanyagot tartalmaz, amelyek létfontosságúak a szem egészségéhez és az éles látáshoz, mint például cink (a retinában található), E-vitamin (antioxidáns), lutein és zeaxantin (antioxidánsok), omega-3 zsírsavak (jó hatással lehetnek szemszárazságra).

További előnyök:

A rosttartalmának köszönhetően segítheti az emésztést. Vizsgálatok kiemeltek pozitív hatást az osteoarthritisre (gyulladásos ízületi betegség). Cinktartalma jótékony hatással lehet a hajra és a körmökre. A folsav és a cink támogatják az egészséges immunrendszert.

Tápanyagok és bioaktív vegyületek

A kesudió hasznos mikro- és makrotápanyagok forrása. 100 gramm körülbelül 581 kcal energiát, 18 g fehérjét, 44 g zsírt (ebből 24 g egyszeresen telítetlen, 7.8 g többszörösen telítetlen), 26,7 g szénhidrátot (ebből 6 g cukor) és 3,3 g rostot tartalmaz.
Zsírok: Elsősorban egyszeresen telítetlen zsírsavakban (MUFA) gazdag, dominánsan olajsavban, ami a koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatásairól ismert. Tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (PUFA) is, mint a linolsav.
Fehérje: Jelentős mennyiségű fehérjét kínál, de nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat az optimális arányban.
Rost: Jó forrása a rostnak, ami előnyös az emésztőrendszer számára.
Vitaminok: E-vitamin (antioxidáns), B3-vitamin/niacin (támogatja az idegrendszert, csökkenti a fáradtságot), folsav (fontos terhesség alatt, vérképződéshez, immunrendszerhez), K-vitamin (véralvadáshoz, csontokhoz).
Ásványi anyagok: Kalcium (véralvadáshoz, izom- és idegműködéshez), magnézium (elektrolitegyensúlyhoz, sejtosztódáshoz, idegrendszerhez, enyhítheti az izom- és menstruációs görcsöket), foszfor (sejtmembránok működéséhez, csontok és fogak struktúrájához), kálium (normál vérnyomás fenntartásához), cink (tápanyag-anyagcserében, termékenységhez, tesztoszteronszinthez).
Bioaktív vegyületek: Fitoszterolok (segítenek csökkenteni a koleszterin felszívódását), lutein és zeaxantin (antioxidánsok), fenolos vegyületek (antioxidáns, gyulladáscsökkentő), béta-karotin (antioxidáns, A-vitaminná alakul).
Formák és felhasználás
A kesudió többféle formában kapható: natúr, ízesített (csokoládéval, joghurttal, karamellel bevont vagy sós, chilis pörkölt), kesudióvaj és kesudióliszt (gluténmentes alternatíva). Sokoldalúan felhasználható: adható zabkásához, joghurthoz, müzlibe, granolába, süteményekbe, tortaalapokba, krémekbe, mártásokba, salátákra, vagy készíthető belőle növényi tej
Biztonság és lehetséges hátrányok
Anakardinsav: A nyers kesudió mérgező anakardinsavat tartalmaz, amely kontakt dermatitist (bőrgyulladást) okozhat. A feldolgozás során alkalmazott hőkezelés ezt az anyagot eltávolítja, így a boltokban kapható kesudió biztonságosan fogyasztható.
Allergia: A kesudió, mint a többi dióféle, allergén. A 8. számú allergénként szerepel a listán. A kesudió-allergia egyre gyakoribb. Allergiás hajlam esetén óvatosság, vagy allergia esetén a fogyasztás teljes kerülése javasolt.
Terhesség és szoptatás: Terhes és szoptató nők nyugodtan fogyaszthatnak kesudiót. A korábbi ajánlásokkal ellentétben ma már nem javasolják a diófélék kerülését ebben az időszakban. Fontos azonban, hogy a dió ne legyen penészes vagy romlott.
Mennyit fogyasszunk naponta?
Nincs konkrét napi ajánlás, de a táplálkozási irányelvek általában napi körülbelül 30 g diófélét javasolnak, ami nagyjából egy maréknyi mennyiségnek felel meg. Ez a mennyiség belefér az ajánlott napi zsírbevitelbe (a teljes napi energiabevitel 30%-a), biztosítva egészséges zsírokat anélkül, hogy más forrásokból származó zsír bevitelét ellehetetlenítené.
Tárolás: A kesudió magasabb szénhidráttartalma miatt hajlamosabb a penészedésre vagy romlásra. A penészedés és oxidáció elkerülése érdekében sötét, száraz helyen, ideális esetben lezárt üvegedényben a hűtőszekrényben érdemes tárolni.
A kesudió nem csupán egy finom nassolnivaló krémes állagával és édes ízével. hanem tápanyagokban gazdag élelmiszer is. Antioxidáns-, vitamin-, ásványi anyag-, fehérje- és egyéb tápanyagtartalmának köszönhetően számos egészségügyi előnnyel járhat. Hozzájárulhat a szív- és érrendszer, a látás és a csontok egészségének megőrzéséhez, támogathatja a fogyókúrás törekvéseket és segíthet a vércukorszint szabályozásában. Fontos azonban a feldolgozott, biztonságos formát választani a mérgező nyers dió helyett, és allergiás hajlam esetén óvatosnak lenni.

Gyakran feltett kérdés a kesudióval kapcsolatban: 

Mi az a kesudió, és hogyan terem?

A kesudió (Anacardium occidentale) a kesufa magja, és a többi diófélétől eltérően a kesualmának nevezett gyümölcs külsején nő. A fák trópusi és szubtrópusi éghajlaton virágoznak, eredetileg Mexikóból, Peruból, Brazíliából és a Karib-térségből származnak. A betakarítás több szakaszban, kézzel történik, mivel a gyümölcsök és magok fokozatosan érnek be és hullanak le. A magokat a gyümölcsről leválasztják, szárítják, majd bonyolult feldolgozáson esnek át, beleértve a pörkölést, ami elengedhetetlen az anakardinsav nevű mérgező folyadék eltávolításához, amely a mag és a héja között található.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a kesudió?

A kesudió gazdag hasznos mikro- és makrotápanyagokban. Jelentős mennyiségű egészséges zsírt, főként egyszeresen telítetlen zsírsavakat (MUFA) tartalmaz, különösen olajsavat, és többszörösen telítetlen zsírsavakat (PUFA), mint például linolsavat. Jó fehérje- és rostforrás is. Vitaminok közül kiemelkedik az E-vitamin, B3-vitamin (niacin), folsav és K-vitamin. Ásványi anyagok tekintetében gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban és cinkben. Bioaktív vegyületei közé tartoznak a fitoszterolok, lutein, zeaxantin, fenolos vegyületek és béta-karotin.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a kesudió fogyasztásának a szív- és érrendszerre nézve?

A kesudió fogyasztása jótékonyan hat a szív és az erek egészségére. Vizsgálatok kimutatták, hogy segíthet csökkenteni az LDL (rossz) koleszterinszintet és növelni a HDL (jó) koleszterinszintet. Emellett hozzájárulhat az optimális vérnyomásszint fenntartásához is, például növelheti a baroreflex érzékenységét, ami a vérnyomás szabályozásában szerepet játszó mechanizmus. Ezek a hatások a kesudióban található egyszeresen telítetlen zsírsavak, arginin, fitoszterolok és kálium kombinációjának köszönhetők.

Hogyan segíthet a kesudió az oxidatív stressz elleni küzdelemben?

A kesudió bővelkedik antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezetnek felvenni a harcot a szabad gyökök ellen, amelyek oxidatív stresszt okoznak és hozzájárulhatnak különböző krónikus betegségek kialakulásához. Az antioxidáns hatású anyagok közé tartozik az E-vitamin, flavonoidok, fitoszterolok, fenolos vegyületek, béta-karotin, lutein és zeaxantin. Ezen vegyületek jelenléte révén a kesudió hozzájárulhat az általános egészség megőrzéséhez.

Milyen szerepe van a kesudiónak a csontok egészségének támogatásában?

A kesudió bizonyítottan jótékony hatással van a csontok minőségére és szilárdságára. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az erős és egészséges csontokhoz. Ezek közé tartozik a kalcium, amely a csontszövet elsődleges ásványi anyaga, a magnézium és a foszfor, amelyek a csontok építőkövei, a fehérje, amely elengedhetetlen a csontok egészségéhez és szilárdságához, valamint a K-vitamin, amely szerepet játszik a csontanyagcserében.

Hogyan befolyásolja a kesudió a vércukorszintet és az étvágyat?

A kesudió segíthet a vércukorszint szabályozásában. Rost-, zsír- és fehérjetartalmának köszönhetően lassítja a cukor felszívódását a véráramba, ami stabilabb vércukorszintet eredményezhet. Ezáltal elkerülhetők a vércukorszint gyors emelkedései és csökkenései, amelyek energiazuhanáshoz vagy édesség utáni sóvárgáshoz vezethetnek. A kesudió fogyasztása segíthet a teltségérzet fenntartásában és az étvágy szabályozásában, ami előnyös lehet az egész napos energiaszint szempontjából.

Támogathatja-e a kesudió a fogyást?

Bár a kesudió önmagában nem garantálja a fogyást magas kalóriatartalma (100 grammonként akár 580 kcal) miatt, rostban, egészséges zsírokban és fehérjében gazdag összetétele miatt segíthet a fogyási törekvésekben vagy az optimális testsúly fenntartásában. Ezek a tápanyagok nagyobb és tartósabb teltségérzetet biztosítanak, ami csökkentheti a nap folyamán elfogyasztott kalóriák mennyiségét, így megkönnyítve a sikeres fogyás alapját képező kalóriadeficit elérését. Fontos azonban mértékkel fogyasztani.

Biztonságos-e a kesudió fogyasztása, és van-e, amire figyelni kell?

A nyers kesudió mérgező anakardinsavat tartalmaz, amely bőrirritációt okozhat. A kereskedelmi forgalomban kapható kesudiót azonban hőkezelik a gyártás során, ami eltávolítja ezt a mérgező anyagot, így biztonságosan fogyasztható. A kesudió, akárcsak a többi dióféle, allergén, a 8. számú allergénként szerepel a listán. A kesudió-allergia egyre gyakoribb, ezért ha allergiás reakciók jelentkeznek, tanácsos teljesen elkerülni a fogyasztását. Terhes és szoptató nők is nyugodtan fogyaszthatják a kesudiót, sőt, számukra előnyös lehet tápanyagtartalma miatt, de figyelni kell arra, hogy ne legyen penészes vagy romlott. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiség körülbelül 30 gramm, ami egy maréknyinak felel meg, és ezt a mennyiséget figyelembe kell venni a napi zsírbevitel tervezésekor.