Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Kesudió – A természetes energiaforrás, ami támogatja a szíved, csontjaid és idegrendszered

kesudió
olajos mag
tartósítószer mentes
anyagcsere
Omega 3
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2025.05.12 19:15
Kesudió – A természetes energiaforrás, ami támogatja a szíved, csontjaid és idegrendszered

A kesudió egy sokoldalú, tápanyagokban gazdag élelmiszer, amely számos módon támogathatja egészségünket. Rendszeres, mértékletes fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, erősítheti a csontokat, támogathatja az idegrendszert, valamint elősegítheti a bőr és a haj egészségét.

A kesudió nem csupán egy finom nassolnivaló, hanem egy tápanyagokban gazdag szuperélelmiszer, amely számos egészségügyi előnnyel bír. A következőkben bemutatjuk, miért érdemes rendszeresen beilleszteni étrendünkbe ezt az ízletes magvat.

Tápanyagtartalom és egészségügyi előnyök

A kesudió kiváló forrása több létfontosságú tápanyagnak:

  • Fehérje: 100 grammban 18,2 gramm fehérje található, ami hozzájárul az izomépítéshez és a sejtek regenerációjához.
  • Egészséges zsírok: 43,9 gramm zsírt tartalmaz, főként egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
  • Szénhidrát: 26,9 gramm szénhidrátot tartalmaz, amely energiát biztosít a szervezet számára.
  • Kalória: 100 grammban 553 kcal található, így energiadús snackként szolgálhat.

kesudió előnyei, táplálkozás, koleszterin

Egészségügyi hatások

  • Szív- és érrendszeri egészség: A kesudióban található olajsav segíthet csökkenteni a rossz LDL-koleszterin szintjét, miközben növeli a jó HDL-koleszterin szintjét, ezáltal támogatva a szív egészségét.
  • Csontok erősítése: Magas magnézium- és foszfortartalma hozzájárul a csontok erősségéhez és egészségéhez.
  • Idegrendszer támogatása: A B-vitaminok és a magnézium segíthetnek az idegrendszer megfelelő működésében, csökkentve a stresszt és a szorongást.
  • Bőr és haj egészsége: A réz elősegíti a kollagén és az elasztin termelését, amelyek fontosak a bőr rugalmasságához és a haj egészségéhez.

Fogyasztási tippek

  • Snackként: Fogyasztható önmagában, pirítva vagy sózva.
  • Ételekhez adva: Kiválóan illik salátákhoz, joghurtokhoz vagy müzlikhez.
  • Krémek és szószok alapjaként: Kesudióból készíthető krémes állagú szósz, amely tejmentes alternatívaként szolgálhat.

🥗 Sós, főételekhez

  • Wokban sült ételek: A kesudió remekül illik ázsiai wokos fogásokba, ropogós textúrát és enyhén édeskés ízt ad például csirke-zöldség kombinációkhoz.

  • Curryk: Az indiai és thai curryk gazdagítására használható, selymesebbé és tartalmasabbá téve a szószt.

  • Saláták feltétjeként: Pirítva kiváló ropogós elemként szolgál friss zöldsaláták, quinoa- vagy tésztasaláták tetején.

  • Zöldségkrémek, pástétomok: Áztatva és turmixolva krémesíti a vegán pástétomokat vagy szendvicskrémeket.

🍰 Édes fogásokhoz

  • Müzlik, granolák: Egészben vagy durvára vágva a reggeli müzlik és granolák gazdagabbá, ízletesebbé válnak.

  • Sütemények, kekszek: Tésztába keverve vagy díszítésként ropogós réteget és diós aromát biztosít.

  • Smoothiek, turmixok: Áztatva a kesudió selymes állagot ad a gyümölcsös smoothie-knak, növelve a tápértéket.

  • Nyers vegán torták, energiagolyók: Az alapmassza egyik fő összetevőjeként gazdag, krémes textúrát ad az édességeknek.

🧑‍🍳 Különleges felhasználások

  • Kesudióvaj: Finomra darálva és enyhén sózva kenhető, lágy állagú krém készíthető belőle.

  • Kesutej: Áztatva és vízzel turmixolva könnyű növényi tej alternatívaként szolgál, amit főzéshez és kávéba is használhatsz.

  • Pesztó, mártások: A klasszikus pesztó fenyőmag helyett kesudióval készítve olcsóbb és krémesebb változatot kapunk.

Figyelmeztetés

Bár a kesudió számos egészségügyi előnnyel bír, magas kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasztandó, különösen azok számára, akik figyelnek a kalóriabevitelükre.

kesudió kalóriatartalma, fogyás, hízás

Miért érdemes rendszeresen kesudiót fogyasztani?

A kesudió tápanyagokban gazdag, természetes szuperélelmiszer, amely ideális választás egészséges nassolnivalóként. Tele van telítetlen zsírsavakkal, magnéziummal, cinkkel, B-vitaminokkal, és kiváló növényi fehérjeforrás is.

Olajos magvak közül a kesudió az egyik legkedveltebb, hiszen ízletes és számos módon felhasználható.

A kesudió jótékony hatásai – természetes tápanyagbomba

Szívbarát összetevők

A kesudió telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a normál koleszterinszint fenntartásához és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Különösen hasznos azok számára, akik egészséges életmódot követnek.

Magnéziumban gazdag – a csontok és idegek támogatója

A magnézium kulcsszerepet játszik a csontozat, idegrendszer és izomműködés támogatásában. A kesudió napi fogyasztása segíthet a stressz csökkentésében is.

További magnéziumban gazdag ételek is elérhetők oldalunkon.

Immunerősítő hatás

Cinktartalmának köszönhetően a kesudió támogatja az immunrendszer működését. Egy marék naponta már elegendő lehet a napi cinkbevitel jelentős részének fedezésére.

Egészséges zsírok és növényi fehérjék egy marékban

A kesudió nemcsak olajos mag, hanem remek növényi fehérjeforrás is, így vegetáriánus vagy vegán étrendet követők számára is ideális. Emellett segíti a jóllakottság érzését, így segíthet a testsúly kontrollálásában is.

Hogyan illeszd be a kesudiót a mindennapi étrendedbe

Fogyaszthatod önmagában, salátákba, müzlikbe, smoothiekba keverve vagy akár egészséges nassolnivalóként is. A natúr változat a legjobb, hiszen így minden értékes tápanyag megmarad benne.

Vásárlási tipp: milyen kesudiót válassz a magzsola.hu kínálatából?

A magzsola.hu-n friss, natúr, adalékanyag-mentes kesudiót találsz. Próbáld ki például a következő termékeinket:


Ha nagyobb kiszerelést keresel, a gazdaságos csomag ideális választás lehet családoknak vagy irodai nassoláshoz is.

A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában, így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja.

A kesudió nem olcsó - jelenleg az USA-ban egy font (kb. 450 g) a kiskereskedelemben 15  dollárba (kb. 4500 Ft) kerülhet. Lássuk, mitől ilyen drága, mi az áremelkedés oka. a magzsolán kapható változat sem túl olcsó - ennek okát vizsgáljuk cikkünkben

Csak az elmúlt évtizedekben vált itthon elérhető áruvá és az egyik legkedveltebb olajos maggá -  a kesudió.