blog
A liofilizált eper egy igazi különlegesség, melyet az utóbbi évekig szinte kizárólag csak a professzionális cukrászat használt. Íze intenzív, mint a valódi gyümölcs, és pihe könnyű, viszont roppant kényes, törékeny díszítő, és alapanyag egyben.
Az áfonya szót hallva egyből enyhén savanykás, finom erdei bogyó jut eszembe. Persze, ma már nem csak az erdőkből kerül ki az áfonya, hiszen sokkal nagyobb az igény rá, ezért nagyobb területeken termeszik, fejlett mezőgazdasági módszerekkel. Angolul cranberry néven említik.
A mogyoró az egyik legkedveltebb olajos mag. Több fajtája, változata is létezik - és mindegyiket nagyon szeretjük! Itt, a magzsolán is sokat adunk el belőle, létezik nálunk 500 g, sőt, 1 kg-os változat is. Ezeket vesszük most egy kicsit górcső alá.
A csicseriborsó ( chick pea) ára talán az egyik legfontosabb paraméter az online keresés, vásárlás alkalmával. Azonban nem csak ez az egy - bár kétségkívül fontos - szempont lehet a döntő tényező. Általában már mindenki megtapasztalta azt, hogy ami a legolcsóbb, nem biztos, hogy a legjobb minőségű - sőt! Sok esetben az adott termék gyengébb, rosszabb beltartalmi értékű, vagy valamelyik tulajdonsága nem megfelelő.
A meggy egyik legkedveltebb gyümölcsünk, ami a meggyfa (Prunus cerasus) termése. A Perzsiából elterjedt gyümölcsöt először a Földközi-Tenger medencéjében kezdték el termelni, nemesíteni, így került a Kárpát-Medencébe is. A cseresznye közeli rokona, mély bordó, sötétpiros színű, enyhén savanykás ízű. Májustól július közepéig érik.
Az aszalt szilva, melyet Magyarországon forgalmaznak, forgalmazunk, javarészt külföldről kerül hazánkba. Sokan kérdik tőlem is, miért nem magyar gyümölcsökkel, szilvával foglalkozunk? Nos, az igény jelenleg jóval nagyobb, mint amit a hazai termelők ki tudnak elégíteni.
Míg a közel-keleti országok egyik alapélelmiszere a datolya, addig hazánkban főleg a téli időszakban, Karácsony környékén fogy belőle jelentősebb mennyiség. Egyrészt a datolyapálma felénk nem őshonos, más szempontból sokat túl édeskésnek találják az ízét.
A körte furcsa módon egy rózsaféle (Rosaceae) családba tartozó gyümölcs. Hozzávetőlegesen 30 különböző fajtája ismert, és ezeknek is rengeteg alváltozata van.. Jellemző, mással össze nem téveszthető alakja miatt azonnal felismerhető.
A latin nevén Zingiber officinale a középkori fűszerkereskedelemmel került el kontinensünkre. Egyben fűszernövény és gyógynövény is, erről olvashatsz a következő bejegyzésünkben:
Ahogy közeledik a kánikula, a nőkön úrrá lesz a pánik - fogyni kellene, de gyorsan. A karantén alatt felszaladt kilóktól való megszabadulás nem könnyű, de szerencsére, van ehhez egy jó tippünk, módszerünk:
A mai 40-es. 50-es korosztály tagjai még emlékeznek arra, amikor minden nyáron, a nagymamánál, a nyári konyhában készültek a lekvárok. A még forró gyümölcslekvár megkóstolása a főzőkálról nyalogatva olyan élmény, melyet talán - remélhetőleg - sosem felejtünk el.
A saláták iránti lelkesedésem úgy tizenhárom éves korom körül kezdődött, amikor - főként anyai inspiráció hatására - az egészséges táplálkozás jegyében kezdtünk el több zöldséget fogyasztani.