Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00

blog

aszalt gyümölcs
csokoládé
egészség
étrend
fogyás
gluténmentes
győztes
hasznos
kakaóbab töret
kesudió
Magyarország
Mousse
olajos mag
sütemény
sütés
tartósítószer mentes
Természetes gyulladáscsökkentő
torta
vitamin
Szűrés törlése

Fincsi, egészséges magokat rágcsálni mindig jó, évszaktól függetlenül. Azonban mindegyiknek megvannak a maga előnyös tulajdonságai. Ebben az írásomban a pekándiót és a dióbelet hasonlítottam össze. Előnyök, tápérték, konyhai felhasználás. Te melyiket szereted jobban? 

A mandulabél az egyik legfinomabb olajos magocska. Számos cukrászati remek alapanyaga is, leginkább mégis egy egészséges snack, azaz, jó kis rágcsálnivaló. A chips-eknél mindenképpen jobb választás lehet. 

A blansírozás forró vízben, 2 percig történő, rövid felfőzés. Így könnyedén eltávolítható a mandula belső, papírvékony héja is, ez a pucolt, tisztított mandula. Előző blogunkban a kurkuma előnyös hatásiról írtam, olvastad már? 

Ez a fűszer (Curcuma longa) számos előnyös hatással bír szervezetünkre. A más néven kurkumagyökér, vagy "indiai sáfrány" régóta jelen van Dél-Kelet Ázsia gasztronómiájában, gyógyászatában, jótékony hatásait már korán felismerték ezen a vidéken, szó szerint táplálékkiegészítőként is használták:

Paradió, brazil dió - sokatmondó nevek: latinul Bertholletia excelsa alapvetően valóban Brazíliából származik, ott is Para tartomány jellegzetes növénye. A paradió fa maga rendkívül magas, akár az 50 m magasságot is elérheti! 2021-ben legfőbb importőre mégis Peru.

A királydatolya, vagy királydatolya hazánkban nem annyira ismert, keleti gyümölcs. Pedig mind élettani hatásai, íze is figyelemre méltó lenne.

A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában, így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja.

Az agar agar maláj eredetű szó jelentése: kocsonya, kocsonyás anyag.  Ez az anyag vörös algából készül, egyfajta növényi zselésítő. A vegetáriánus táplálkozás része is lehet, remekül helyettesíti a csontokból kivont zselatint.  A sárgásfehér, félig áttetsző anyag nem csak színtelen, hanem szinte teljesen ízetlen is. főként édességekben, gyümölcskocsonyákban használhatjuk, de akár ételek sűrítésre is alkalmas. 

A kesudió nem olcsó - jelenleg az USA-ban egy font (kb. 450 g) a kiskereskedelemben 15  dollárba (kb. 4500 Ft) kerülhet. Lássuk, mitől ilyen drága, mi az áremelkedés oka. a magzsolán kapható változat sem túl olcsó - ennek okát vizsgáljuk cikkünkben

A liofilizált eper egy igazi különlegesség, melyet az utóbbi évekig szinte kizárólag csak a professzionális cukrászat használt. Íze intenzív, mint a valódi gyümölcs, és pihe könnyű, viszont roppant kényes, törékeny díszítő, és alapanyag egyben.

Az áfonya szót hallva egyből enyhén savanykás, finom erdei bogyó jut eszembe. Persze, ma már nem csak az erdőkből kerül ki az áfonya, hiszen sokkal nagyobb az igény rá, ezért nagyobb területeken termeszik, fejlett mezőgazdasági módszerekkel. Angolul cranberry néven említik.

A mogyoró az egyik legkedveltebb olajos mag. Több fajtája, változata is létezik - és mindegyiket nagyon szeretjük! Itt, a magzsolán is sokat adunk el belőle, létezik nálunk 500 g, sőt, 1 kg-os változat is. Ezeket vesszük most egy kicsit górcső alá.