Mandulabél és a testi, szellemi egészség.
A mandula fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, különösen az irodai, szellemi munkát végzők számára, mivel segít a stresszkezelésben, javítja a kognitív funkciókat és támogatja a szív- és érrendszeri egészséget. Gazdag tápanyagokban, mint a magnézium, E-vitamin, rost és egészséges zsírok, amelyek mind hozzájárulnak a mentális jólét fenntartásához. Az irodai dolgozók számára a mandula egy kiváló snack lehet, amely nemcsak tápláló, hanem segíthet a mentális jólét fenntartásában is.
A mandula a világ legnépszerűbb dióféléi közé tartozik.
Táplálkozási értékek, tápanyag tartalom:
A mandula gazdag tápanyagokban, amelyek elengedhetetlenek a test és az elme egészségéhez:
- Kalóriák: 152 kalória/uncia (28 gramm)
- Fehérje: 6 gramm
- Zsír: 15 gramm (ebből 9 gramm telítetlen zsír)
- Szénhidrátok: 6 gramm
- Rost: 3,5 gramm
- Vitaminok és ásványi anyagok: Magas a magnézium, E-vitamin, mangán, réz, B2-vitamin (riboflavin) és foszfor tartalma
Mennyi az ajánlott napi mennyiség? A válasz egyszerű: egy maréknyi!
Egészségügyi előnyök
Szív- és érrendszeri egészség
A mandula fogyasztása számos módon támogatja a szív egészségét:
- Koleszterinszint csökkentése: A mandula segít csökkenteni az LDL (rossz) koleszterinszintet és növelni az HDL (jó) koleszterinszintet, ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
- Vérnyomás csökkentése: A mandula magas magnéziumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában, ami szintén fontos a szív egészségének megőrzéséhez.
- Antioxidánsok: A mandula héja gazdag polifenol antioxidánsokban, amelyek megakadályozzák a koleszterin oxidációját, így csökkentve az érelmeszesedés kockázatát.
Fogyasztása számos előnnyel jár a koleszterinszint szabályozásában:
- LDL-koleszterin csökkentése: A mandula fogyasztása jelentős mértékben csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Kutatások kimutatták, hogy a mandula napi fogyasztása 4,4%-tól 9,4%-ig terjedő LDL-koleszterin csökkenést eredményezhet.
- HDL-koleszterin növelése: A mandula segíthet növelni a HDL-koleszterin szintjét, ami a "jó" koleszterin, és segít a koleszterin eltávolításában a szervezetből. Egy tanulmány szerint a mandula fogyasztása 19%-kal növelte az α-1 HDL szintjét, és javította a HDL funkcióját.
- Összkoleszterin csökkentése: A mandula fogyasztása az összkoleszterin szintjét is csökkentheti, ami szintén előnyös a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
- Trigliceridek csökkentése: A mandula fogyasztása segíthet csökkenteni a trigliceridek szintjét, ami szintén kockázati tényező a szívbetegségekkel kapcsolatban.
Mentális egészség és szellemi munka
A mandula fogyasztása különösen előnyös lehet azok számára, akik irodai, szellemi munkát végeznek:
- Magnézium: A mandula kiváló magnéziumforrás, amely elengedhetetlen az agy működéséhez és a hangulat szabályozásához. A magnéziumhiány összefüggésbe hozható a depresszió és a szorongás tüneteivel. Tanulmányok kimutatták, hogy a magnéziumhiány összefügg a depresszió és a szorongás tüneteivel. Csak egy kis marék (kb. 30 g) mandula körülbelül 80 mg magnéziumot biztosít, ami a napi ajánlott bevitel 20%-a.
- Omega-3 zsírsavak: A mandula tartalmaz egészséges zsírokat, beleértve az omega-3 zsírsavakat, amelyek támogatják a kognitív funkciókat és csökkenthetik a hangulatzavarok kockázatát.
- Fehérje és rost: Ezek az összetevők segítenek stabilizálni a vércukorszintet, ami hozzájárul a hangulatváltozások csökkentéséhez és a mentális egészség javításához.
- Antioxidánsok: Az antioxidánsok védik az agysejteket az oxidatív stressztől és a gyulladástól, amelyek hozzájárulhatnak a mentális egészségi állapotokhoz.
Egyéb előnyök
- Csonterősítés: A mandula kalcium- és foszfortartalma jótékony hatással van a csontok egészségére.
- Vércukorszint szabályozása: A mandula segíthet a vércukorszint szabályozásában, különösen a cukorbetegek számára.
- Súlykontroll: A mandula magas fehérje- és rosttartalma segít teltségérzetet kialakítani, ami hozzájárulhat a súlyvesztéshez, fogyáshoz.
Irodai munka és mandula
Az irodai munka gyakran jár stresszel és mentális kimerültséggel. A mandula fogyasztása segíthet:
- Stresszkezelés: Egy kutatás szerint a mandula fogyasztása javíthatja a szív- és idegrendszer válaszát a mentális stresszre, növelve a szívfrekvencia-variabilitást (HRV), ami a szív rugalmasságát jelzi. Ezek hosszú távon mindenképpen egészségügyi előnyöket jelentenek.
- Kognitív funkciók: Bár egy hat hónapos vizsgálat nem mutatott jelentős javulást a kognitív funkciókban, a mandula fogyasztása javíthatja a vizuális memóriát és a térbeli tervezést.
Mandula és az esszenciális zsírsavak:
A mandulában található zsírsavak közül a legjelentősebbek az oleinsav (C18:1), a linolsav (C18:2), a palmitinsav (C16:0) és az alfa-linolénsav (C18:3). Az oleinsav és a linolsav együtt a mandula teljes zsírtartalmának több mint 90%-át teszik ki, ami táplálkozási szempontból kedvező, mivel az oleinsav egy egyszeresen telítetlen zsírsav (MUFA), míg a linolsav egy esszenciális többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA).
Ezen kívül kisebb mennyiségben megtalálható még a palmitoleinsav, a sztearinsav, az arachinsav és az eikozénsav is
Források:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-almonds
https://www.medicalnewstoday.com/articles/269468
https://www.psychiatrictimes.com/view/almonds-may-lift-depression-diabetes
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1028415X.2020.1868805
https://www.lifeinbalancegroup.com.au/post/the-mental-health-benefits-of-almonds
https://www.healthline.com/nutrition/9-proven-benefits-of-almonds/
A mandula egy rendkívül népszerű és sokoldalúan felhasználható olajos mag, amely több, lényeges egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Gazdag tápanyagforrás, így a kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezheti. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az édes mandulabél jelentőségét, felhasználási módjait és az egészségre gyakorolt hatásait.
A mandulabél az egyik legfinomabb olajos magocska. Számos cukrászati remek alapanyaga is, leginkább mégis egy egészséges snack, azaz, jó kis rágcsálnivaló. A chips-eknél mindenképpen jobb választás lehet.