Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Idei dióbél tavasszal és nyáron? Miért kerül ennyibe a dió?

olajos mag
tartósítószer mentes
egészség
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2024.08.18 11:10
Idei dióbél tavasszal és nyáron? Miért kerül ennyibe  a dió?

A dióbél a dió belső ehető része, amely gazdag egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Finom íze és ropogós állaga miatt kedvelt összetevő süteményekben, salátákban és különféle ételekben. Emellett antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez.

Rögtön két kérdéssel indítom ezt a mostani egy blogbejegyzést. Persze, a dióról, dióbélről szól az írás.

A kiindulópont illetve az inspiráló gondolat az volt, hogy nagyon sokan akár a facebookon akár más felületeken kommentálják a magzsola bejegyzéseit, hirdetéseit, és igen gyakran találkozunk visszatérő problémákkal, kérdésekkel. 

Az egyik folyamatosan újra és újra felbukkanó téma, hogy mikor lesz idei dióbél? 

A dió az egyik inkább ismert olajos mag Magyarországon és nagyon sokat termelnek belőle, és persze külföldről és hoznak be az importőrök, jó kedvvel bőséggel, sőt, Uram bocsá’, azt is látjuk még gyakorlatként, hogy a régebbi dióbelet kevernek néha az új termés mellé….. 

Induljunk egy kicsit távolabbról!

Nagyrészt mindenki szereti az olajos magokat, és tisztában van ezek előnyös hatásaival, előnyös tulajdonságaival, zsírsavainak összetételével. Azt már talán kevesebben tudják, hogy az esszenciális, azaz szükséges, de az emberi szervezet által elő nem állítható, de a dióban meglévő anyagokkal sajét egészségünket is szolgáljuk.

Persze, mindenki szeretne (mindig is) friss dióbele venni, viszont a dió már csak olyan, hogy egy évben egyszer terem Magyarországon. Általában október végén november elején jut el a diótermés addig, hogy feltörik, szétteritik,  és MEGSZÁRÍTJÁK. 

dióbél, nagy kiszerelés, avasodás

Miért van erre szükség? 

Alapvetően azért, mert senki nem szeretem avas terméket vásárolni. Az olajos magvaknak alapvetően három ellensége van: 

  • hőmérséklet  
  • páratartalom 
  • fény 

Magyarul, ha a diót, amit feltörnek, nem szállítják ki kellően, és úgy csomagolják le, akkor az -  ha nem is azonnal de a későbbiekben  - esetleg egy meleg helyen való tárolás hatására, még inkább avasodásra hajlamos. Erről korábban már írtam egy cikket.

Kívülről, a csomagoláson keresztül ez egyáltalán nem látszódik, csak ha valaki éppen a karácsonyi beiglihez szeretne diót vásárolni, illetve arra készül, hogy süteményt süt, éri őt az igazi keserű csalódás: hiszen ahogy felbontja a csomagolást már érezhető ez az avas szag. 

Szóval mit lehet tenni a dió avasodása ellen, hogyan előzhető ez meg?

Hosszú évek óta vásárolunk megbízható beszállító partnerektől dióbelet, és alapvetően azt látjuk, hogy igen, bármennyire is szeretnének már november elején is friss dióbelet vásárolni, ezt nem tehetjük meg.

Alapvetően a Kedves Vásárló érdekeit védjük, ( és itt most egyes szám első személyre váltok)  mert nem szeretném, hogy avast terméket kapnának. 

Ennek a jelenségnek a továbbfejlesztett változata, amikor olyan kommenteket kapunk egy-egy hirdetés alá, tavasszal illetve nyáron, hogy ez ugye idei dió? 

A fentiekre utalva, természetesen nem. Hiszen tavasszal és nyáron nem terem meg a dió kis hazánkban, meg kell várni az ősz végét. 

Miért kerül ennyibe a dióbél?

Ez a kérdés és gyakran elhangzik, illetve olyan válaszokat és kapok, hogy a szomszéd kis piacon ő ezt sokkal olcsóbban meg tudja vásárolni, és mi már milyen "haszonleső kereskedők" vagyunk, és ő azt tudja hogy ezt hogy kell jól megoldani.

Először is azt szeretném leírni, hogy 11. éve működő webshop vagyunk, és mindent számára veszünk és számlára adunk, és ki is szállítjuk és be is csomagoljuk, dobozban tesszük a termékeket. Emberek dolgoznak rajta, hogy olajozottan működjön a webshop - és jó minőségű terméket árulunk.

Nézd csak meg, a mondjuk a dióbélnek  - de akár a kesudiót hogy a paradiót és mondhatnám - szóval, nézd meg az olajos magvak, vagy bármelyik más termékünknek az értékelését. 

Több ezer értékelés futott be ez alatt a több mint egy évtized az alatt, és nagyon figyelünk arra, hogy ha valami panasz felmerül, azt minél jobban tudjuk megoldani, minél gyorsabban tudjuk orvosolni. 

miért kerül ennyibe a dió?

És igen, próbáljuk csökkenteni a költségeket, amennyire lehet. 

Az, hogy egy őstermelő a piacon hogyan értékesíti a termékeit, milyen haszonkulccsal számol,  és ezt hogyan csinálja, abba nekem nincsen beleszólásom. A webshop egy kicsit más típusú működési forma. Ezzel nem ezt akarom külön bizonygatni, de hidd el, hogy a legjobb szándék vezérrel bennünket, főleg abban a tekintetben hogy jó/ár érték arányt próbálunk adni. 

Ár/érték arány - mit jelent ez?

Alapvetően a magzsola indulásától kezdődően, 2013 áprilisától, az volt a célunk, hogy elmagyarázzuk okos embereknek, hogy ne 10 dekánként vásároljanak aszalt szilvát vagy éppen dióbelet, mert így a csomagolás költségei miatt, az 1 kg-ra jutó ár nagyon magas lesz. Ezért majdnem minden termékünkből van nagyobb kiszerelés, 500 g néha 1 kg, de több termékből és kínálunk 10 kilós, lédig változatot is. Ezeknek a legjobb az egy kilóra jutó ára.  Nyilván, mondhatod azt, hogy te nem akarsz egy kiló terméket vásárolni mert sosem fogy el, neked elég a 250 gramm. 

Oké, megértjük, vannak ilyen kiszerelésű termékek, és a magzsolánál egészen sokat adunk kell a negyed kilós változatból is. 

Szóval, az indulás óta én kifejezetten arra törekedtünk, hogy okos embereknek elmagyarázzuk a magzola a működését, hogy minél többet vásárol valaki,  annál jobban jár az 1 kg-os kiszerelésekkel. 

A szavatosságok hosszúak, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy több, mint egy egy évtized alatt egy nagyon szuper hithű vásárlói réteggel gazdagodtunk. 

Nagyon sokan térnek vissza a webshopba, újra és újra, és vásárolnak. Ez annak a bizonyítéka, hogy elégedettek voltak a termékekkel, a vásárlási folyamattal..

Miről szólt ez a blog?  

Nem magyarázkodásként írtam meg ezt a cikket, mindössze az vezérelt, hogy elmondjak néhány gondolatot a webshop üzemeltetését belülről látva,  illetve megvilágítsak néhány olyan kulcsmozzanatot, ami szerintem nagyon fontos. 

Igen, számlára vásárolunk, és mindenről számlát adunk. Igen, azt szeretnénk, hogy jó minőségű terméket, akár a fentiekre utalva, akár finom diót kaphass Te is.

Ez jó ár-érték arányban érkezzen meg ez Hozzád, minél inkább biztonságosan, minél inkább szállítási költség nélkül. 

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvastad a soraimat:

Kalocsai Sándor