Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00

blog

ázsiai étel
csokoládé
cukormentes
egészség
étrend
fogyás
gluténmentes
győztes
hasznos
húsmentes
kakaóbab töret
kesudió
Magyarország
Mousse
olajos mag
recept
sütemény
sütés
tartósítószer mentes
Természetes gyulladáscsökkentő
torta
vitamin
Szűrés törlése

A meggy egyik legkedveltebb gyümölcsünk, ami a meggyfa (Prunus cerasus) termése. A Perzsiából elterjedt gyümölcsöt először a Földközi-Tenger medencéjében kezdték el termelni, nemesíteni, így került a Kárpát-Medencébe is. A cseresznye közeli rokona, mély bordó, sötétpiros színű, enyhén savanykás ízű. Májustól július közepéig érik.

Az aszalt szilva, melyet Magyarországon forgalmaznak, forgalmazunk, javarészt külföldről kerül hazánkba. Sokan kérdik tőlem is, miért nem magyar gyümölcsökkel, szilvával foglalkozunk? Nos, az igény jelenleg jóval nagyobb, mint amit a hazai termelők ki tudnak elégíteni.

Míg a közel-keleti országok egyik alapélelmiszere a datolya, addig hazánkban főleg a téli időszakban, Karácsony környékén fogy belőle jelentősebb mennyiség. Egyrészt a datolyapálma felénk nem őshonos, más szempontból sokat túl édeskésnek találják az ízét.

A körte furcsa módon egy rózsaféle (Rosaceae) családba tartozó gyümölcs. Hozzávetőlegesen 30 különböző fajtája ismert, és ezeknek is rengeteg alváltozata van.. Jellemző, mással össze nem téveszthető alakja miatt azonnal felismerhető. 

A latin nevén Zingiber officinale a középkori fűszerkereskedelemmel került el kontinensünkre. Egyben fűszernövény és gyógynövény is, erről olvashatsz a következő bejegyzésünkben: 

Ahogy közeledik a kánikula, a nőkön úrrá lesz a pánik - fogyni kellene, de gyorsan. A karantén alatt felszaladt kilóktól való megszabadulás nem könnyű, de szerencsére, van ehhez egy jó tippünk, módszerünk: 

A mai 40-es. 50-es korosztály tagjai még emlékeznek arra, amikor minden nyáron, a nagymamánál, a nyári konyhában készültek a lekvárok. A még forró gyümölcslekvár megkóstolása a főzőkálról nyalogatva olyan élmény, melyet talán - remélhetőleg - sosem felejtünk el. 

A saláták iránti lelkesedésem úgy tizenhárom éves korom körül kezdődött, amikor - főként anyai inspiráció hatására - az egészséges táplálkozás jegyében kezdtünk el több zöldséget fogyasztani.

Dél Amerikában az inkák az „Istenek Italának” nevezték a belőle készült főzetet. Cortez az ősi birodalom leigázásakor a kakaót az aranynál is értékesebbnek tartotta, miután észrevette, hogy katonái állóképességét, kitartását az ital fogyasztása jelentősen megnöveli. 

Egyre többen sütnek otthon is - professzionális alapanyagokból. A szerencsi kakaópor és a Marika toratbevonó mind mind klassz, hogy kapható - de vajon, van-e élet ezeken kivül, illetve ezek felett is?

A hagyományos dióbél mellett van néhány, egészséges, olajos magunk is, ami nevében szintén dió. Pekándió, makadámdió, kesudió, paradió. Mi a hasonlóság, és a különbség ezek között? 

Az új évet régebben sokan fogadkozásokkal kezdték. Mi pedig új tervek kovácsolásával, amelyek elérésehez minden nap kell egy kis befektetett munka. MInden nap, egy kicsi. Ez a titka annak, hogy nem adjuk fel.