Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Pekándiós receptek: édes és sós különlegességek minden alkalomra

olajos mag
étrend
torta
sütemény
sütés
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2024.04.21 08:12
Pekándiós receptek: édes és sós különlegességek minden alkalomra

Ez a különleges olajos mag egy igazi kulináris kincs, ami Amerikából származik, mára világszerte elterjedt. 

A pekándió, amelynek tudományos neve Carya illinoinensis, Észak-Amerika déli részéről származik, és az amerikai őshonos diófajták közé tartozik. Különösen a Mississippi völgyében és Texas állam déli részein őshonos.

Ez a fajta dió az Egyesült Államokban nagy kereskedelmi jelentőséggel bír, különösen Georgia, Texas és Új-Mexikó államokban, ahol nagy ültetvények találhatók.

Kulináris felhasználása

A pekándiót sokféle módon használják fel a konyhában. Leggyakrabban desszertek, például piték és sütemények elkészítéséhez használják, de előkelő helye van a sós ételekben és snackekben is. 

Készülhetnek belőle például saláták, húsételek panírozásához adható, vagy akár sajttál kiegészítőjeként is tálalhatjuk.

Gazdag ízvilága és roppanós textúrája tökéletes kiegészítője számos süteménynek, édességnek és sós fogásnak. Nemcsak ízletes, de magas omega-3 zsírsav-, antioxidáns-, és E-vitamin tartalma révén egészséges is. Az alábbiakban néhány inspiráló pekándiós receptet mutatunk be, melyekkel különlegessé tehetjük mindennapi és ünnepi asztalunkat.

Pekándiós desszertek

1. Klasszikus pekándiós pite

Ez a méltán híres amerikai desszert az egyik legkedveltebb pekándiós sütemény.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
  2. A tojásokat, juharszirupot, cukrot, olvasztott vajat és vaníliát jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a pekándiókat.
  3. A keveréket beleöntjük a formába előkészített pite tésztába, és körülbelül 50 percig sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul és a teteje meg nem pirul.

pekándiós pite, klasszikus ameriai sütemény

2. Csokoládés pekándiós brownie

Ez a sűrű, gazdag brownie tökéletes desszert vagy uzsonna lehet.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Olvasszuk meg a csokoládét és a vajat gőz felett egy fémedényben..
  2. Keverjük össze a cukrot, a lisztet, a kakaóport és a tojásokat, majd adjuk hozzá a csokoládés keveréket.
  3. Forgassuk bele a pekándiókat, öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 25 percig 175 °C-on.

brownie pekándióval kiegészítve

3. Pekándiós praliné

Hozzávalók:

  • 200 g pekándió
  • 150 g cukor
  • 50 ml víz
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Egy vastag aljú serpenyőben karamellizáljuk a cukrot a vízzel, amíg aranybarna nem lesz.
  2. Adjuk hozzá a pekándiókat és a vaníliát, keverjük össze, majd öntsük egy sütőpapírra és hagyjuk kihűlni.

praliné pekándióvel elkésztve

4. Cukormentes pekándiós sajttorta:

Zabkekszhez:

  • 50 g zabpehely
    20 g zabkorpa
    10 g lenmagliszt
    20 g tejföl (12%-os)
    30 g belga vaj
    40 g eritrit
    1csipet só
    1g sütőpor

Zabkekeszes réteghez:

  • 125 g házi, ledarált zabkeksz
    20 g durvára tört pekándió
    25 g belga vaj

Sajtkrémes réteghez:


  • 400 g light lágy sajtkrém (99kcal/100g , 3.3g ch/100g)
    100 g 12%-os krémes tejföl (200g-ból a savót leválasztva)
    3db M-es méretű tojás
    20 g mandulaliszt
    120 g eritrit
    -1/2kk Madagaszkári Bourbon Vanília kivonat

Karamellás réteghez:

  • 100 mL tej
    50 g cukrozatlan tejszín
    3 db diabetikus tejkaramella 
  • -4g étkezési zselatin

Diszités:

  • 1 db  diabetikus tejkaramella
    1 tk cukrozatlan tejszín
    8 db pekándió

Elkészítés:

A zabkeksz készítéséhez a  száraz alapanyagokat, zabpelyhet, korpát, lenmaglisztet, sütőport, sót, eritritet egy tálba összekeverjük. A vajat gőz felett felolvasztjuk és hozzákeverjük, majd a tejfölt is beleöntjük és jól összedolgozzuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat mérünk ki a tésztából, amelyet kicsit kézzel lelapítunk, majd 180C-on légkeveréses sütőben aranyszínűre sütjük. Amikor megsült, kivesszük és egy rácsra helyezzük őket, hogy száradjanak.

Amikor teljesen kihűltek a kekszek, akkor az egészet ledaráljuk, hozzákeverjük az összetört pekándiót és az olvasztott vajat.

Egy 16cm-es tortaformába nyomkodjuk, majd 200C-on néhány perc alatt elősütjük.
Közben a sajtkrémes réteghez összekeverjük a sajtkrémet, a tejfölt az eritritet, a mandulalisztet, a bourbon vaníliát és egyenként a tojásokat is. 

Ezután az elősütött kekszes alapra öntjük a krémet és a formát egy mélyebb tepsibe állítjuk, amelybe vizet öntünk kb a forma feléig, 150C-on kb 90percig sütjük.

Amikor kész, a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, elkészítjük hozzá a karamellás réteget, mégpedig úgy, hogy a tejet a tejszínnel összekeverjük és egy kis edényben felmelegítjük. 

Ezután a diabetikus karamellákat összetörve beletesszük, mint ganache készítésnél a csokoládét és addig kevergetjük amíg fel nem olvad, csak a ganache-val ellentétben itt még kicsit összefőzzük, hogy sűrűsödjön. 

Egy kevés vízben a zselatint felmelegítjük, majd a karamellás krémhez keverjük. Ezután ezt a karamellás krémet a sajttorta tetejére öntjük, és hűtőbe tesszük dermedni. Amikor megdermed a krém, akkor a tortánkat kivesszük a formából és egy tk. tejszínben felolvasztott diabetikus karamellával és pekándióval díszítjük.

cukormentes diétás pekándiós sajttorta

Sós pekándiós ételek

1. Pekándióval panírozott csirke

Hozzávalók:

  • 4 csirkemell
  • 100 g pekándió, ledarálva
  • 2 tojás
  • 50 g liszt
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, lisztbe, felvert tojásba, majd pekándióba forgatjuk.
  2. Egy serpenyőben, kevés olajon, mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

rántott csirke pekándióval panírozva.

2. Pekándiós pesto

Itt a klasszikus fenyőmagot helyettesítettük pekánnal.

Hozzávalók:

  • 150 g pekándió
  • 1 csokor bazsalikom
  • 50 g parmezán, reszelt
  • 100 ml olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Só, bors

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat turmixoljuk össze sima állagúvá. Tökéletes tésztafélékhez vagy kenőként.

pesto is készülhet pekándóból.

Pekándiós snackek és italok

1. Mézes pekándió

Édes és ropogós snack, amely tökéletes kiegészítője lehet bármilyen összejövetelnek vagy egy gyors nasinak.

Hozzávalók:

  • 200 g pekándió
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • Csipet só

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a mézet, fahéjat és sót.
  2. Adjuk hozzá a pekándiókat és kevergetve pirítsuk őket, amíg a méz megkaramellizálódik körülöttük, körülbelül 5 perc alatt.
  3. Terítsük szét őket sütőpapírra hűlni.

2. Pekándió tej

Könnyen elkészíthető növényi tej, amely remek alternatíva a hagyományos tejtermékekhez.

Hozzávalók:

  • 100 g pekándió
  • 750 ml víz
  • 1 evőkanál méz vagy édesítőszer (opcionális)
  • 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)

Elkészítés:

  1. Áztassuk a pekándiókat legalább 4 órán át, vagy éjszakán át.
  2. Öblítsük le és turmixoljuk simára a vízzel.
  3. Szűrjük át és ízesítsük mézzel vagy vaníliával, ha használunk.

3. Pekándiós granola

Tápláló és ízletes reggeli opció, amely tökéletes joghurttal vagy tejföllel.

Hozzávalók:

  • 200 g zabpehely
  • 100 g pekándió, durvára vágva
  • 50 g aszalt gyümölcs
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra.
  2. Keverjük össze az összes hozzávalót egy nagy tálban, majd terítsük szét egy sütőlemezen.
  3. Süssük 20-25 percig, időnként megkeverve, amíg aranybarna nem lesz.

A reggeli granolába is kerülhet némi pekándió

4. Juharszirupos pekándiós latte

Meleg, őszi ihletésű kávéital, ami bármely napszakban felmelegít.

Hozzávalók:

  • 1 csésze erős kávé vagy espresso
  • 1 csésze tej vagy növényi tej
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál őrölt pekándió

Elkészítés:

  1. Melegítsük a tejet juharsziruppal, adjuk hozzá az őrölt pekándiót.
  2. Öntsük a meleg kávéba.
  3. Habosítsuk fel szükség szerint, és tálaljuk melegen.

latte juharsziruppal és pekándióvel, ínyenceknek.

GYIK

  1. Milyen egészségügyi előnyökkel bír ez a mag?

A pekándió magas E-vitamin és antioxidáns tartalmú, amelyek segíthetnek a szív egészségének megőrzésében és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.

  1. Hogyan tároljuk a pekándiót, hogy friss maradjon?

Legjobb hűvös, száraz helyen, légmentesen lezárt tartályban tárolni. Hűtőszekrényben akár 9 hónapig, fagyasztóban pedig akár 2 évig is eltartható.

  1. Használhatók-e pekándiók vegán receptekben?

Igen, a diók széles körben használhatók vegán ételekben, például tej- és sajtpótlóként, vagy snackként.

  1. Gluténmentes-e a pekándió?

Igen, a pekándiók természetükből adódóan gluténmentesek, így biztonságosak gluténérzékeny vagy -intoleráns személyek számára.

  1. Milyen tippek vannak a dió hatékony hámozására?

Könnyen hámozhatók, ha először a hosszabbik oldalukat finoman összenyomjuk fogóval vagy diótörővel, ami segít megtörni a héjat anélkül, hogy a dió belseje sérülne.

  1. Hogyan illeszthető be egy alacsony szénhidráttartalmú étrendbe?

Pekándiók alacsony szénhidráttartalmuk és magas zsírtartalmuk miatt kitűnő választások alacsony szénhidráttartalmú, ketogén étrendekhez. Snackként fogyaszthatók vagy ételek összetevőjeként használhatók. Ügyeljünk a napi kalóriamennyiség betartására.

  1. Milyen gyakori helyettesítői vannak a pekándiónak a receptekben?

Ha pekándió nem áll rendelkezésre, mandula, mogyoró vagy dió jó alternatívák lehetnek, hasonló textúrával és ízvilággal.

Tápértékei

Nemcsak ízletes, de táplálkozástudományi szempontból is értékes. Gazdag forrása az egészséges zsíroknak, különösen az omega-9 zsírsavaknak, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének javításához. Magas antioxidáns tartalma révén segít a szabad gyökök elleni védekezésben, amivel támogatja az öregedési folyamatok lassítását és a hosszú távú egészség megőrzését. Ezen kívül jelentős mennyiségű E-vitamint, magnéziumot, és rostot tartalmaz, amelyek szintén fontos szerepet játszanak az egészséges életmód fenntartásában.

Érdekességek

A pekándió különlegességét fokozza, hogy az egyik legkedveltebb ünnepi diófajta az Egyesült Államokban, különösen a hálaadás és a karácsonyi szezonban. Története során a pekándiót az amerikai őslakosok is előszeretettel fogyasztották, mivel magas energiatartalma és hosszú eltarthatósága miatt ideális táplálékforrás volt számukra. A modern kori ültetvények és a szelektív nemesítés lehetővé tették, hogy ma már számos pekándió változat létezik, mindegyik egyedi ízjegyekkel és textúrával.

Fincsi, egészséges magokat rágcsálni mindig jó, évszaktól függetlenül. Azonban mindegyiknek megvannak a maga előnyös tulajdonságai. Ebben az írásomban a pekándiót és a dióbelet hasonlítottam össze. Előnyök, tápérték, konyhai felhasználás. Te melyiket szereted jobban? 

Nekem mindig gondolt okoz, hogy vendégvárásra milyen egyszerű, de mégis különleges előételt készítsek. Íme itt egy tökéletes megoldás erre: egy igazi, főzés nélküli nyers csemege.

Néhány hete kapható webáruházunkban a pekándió. Amikor a leírásához keretem anyagot, találkoztam azzal  ténnyel, hogy ez az amerikai nemzet sütemény.