blog
Minden élettannal foglalkozó szakember tisztában van azzal, hogy az élő rendszerek működésében a magnéziumnak elvitathatatlanul nagy szerepe van.
Bár az 1930-as évektől ismert, hogy az omega-3 zsírsavak a normális növekedéshez és az egészséghez feltétlenül szükségesek, de ennek tudatos használata csak az utóbbi pár évben nőtt meg jelentősen. Lenmagolaj, a superfood!
A 2000-es évekig makacsul tartotta magát az állítás, miszerint nem a cukor nem felelős a cukorbetegség, vagy a daganatos betegségek kialakulásáért. A egyre döbbenetesebb adatok azonban mindenképpen azt mutatták, hogy ez a megállapítás nem tartható tovább.
A chia magok reneszánszukat élik. Az apró, dél-amerikai "superfood" számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, mégis szem előtt tartani néhány alapszabályt:
A pörkölt földimogyoró hatása sokakat érdekelhet. Ez valóban egy méltán népszerű magocska. Szinte mindenki szereti, gyermek, felnőtt egyaránt. Olajos mag, tehát magas a zsírtartalma - ez viszont jótékony hatású szervezetünknek.
Terjedőben egy nagyon klassz új irányzat: kevesebb csomagolás, kevesebb eldobott műanyagzacskó, szatyor, kevesebb szemét, nagyobb tisztaság. Ebben a cikkben ennek szeretnék egy kicsit a mélyére nézni.
Az utóbbi néhány évben jelentősen megszaporodtak az üzletek polcain a különböző, speciális diétát támogató termékek. Leginkább a gluténmentes és a laktózmentes, élelmiszerek választéka növekedett meg hihetetlen mértékben.
Minden elérhető propaganda a tej és tejtermékek fogyasztására bíztat kicsit és nagyot. Itt rögtön le kell szögezni, hogy alapvetően a tehéntejről van szó, egyéb tejek összetétele komoly eltérést mutat, de fogyasztásuk a tehéntej mennyiségének elhanyagolható töredéke csupán.
Az olajos magvak, röviden olyan növényi termések, melyeknek ehető belső magrészét kemény burok és/ vagy héjrész veszi körül. A mogyoró, a dió és mandula csonthéjas termés. Az olajos magvak palettája széles. Ismertebb magvak: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió,pekandió, pisztácia, de ide sorolható például a mák és a szezámmag is.
Cukor. Szeretem, és utálom. Egyszerre. .-) Egyszer, ha eljön a váltás ideje, kicsit másképpen gondolok rá. De a cukorhelyettesítőket is szokni kell, főleg az adagolást, édsítőhatást. Eza blog erről (is) szól:
Finomat, vagy egészségeset? Sokat vagy kevesebbet? Örök kérdések. Most éppen a köretek egyik fontos tulajjdonságát veszem górcső alá. De egyáltalán, mi is az a glikémiás index?
A vitaminok fontosak. Nagyon fontosak. Valóban, ennyire silány a táplálkozásunk, hogy ezzzel lehetetlen elegendő mennyiséget bevinnünk? És mi a helyzet az életkorral, túlsúllyal, vagy a fokozottabb fizikai terheléssel?