Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Az öt legfontosabb vitamin

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2022.05.15 13:32
Az öt legfontosabb vitamin

Mindenki kíváncsi arra, hogy mi az az öt legfontosabb vitamin, amit mindenféleképpen érdemes napi szinten fogyasztani, szedni ahhoz, a szintén fontos ásványi anyagok mellett, hogy megőrizzük szervezetünk ellenálló képességét, egészségét. Rövid útmutató következik, kérlek olvasd tovább. Előző cikkünkben a blansírozott mandula 10 perc alatt elkészíthető változatáról írtam, olvastad már? 

Az alábbiakban egy olyan felsorolást olvashatsz, amely az elmúlt 9 év értékesítési adatai alapján készült. Lehet, számodra nem ezek a legfontosabbak, döntsd el magad: 

C vitamin, a legismertebb: 

Ugye, ez az első olyan vitamin, ami eszedbe jut. Valóban, a C-vitamin az egyik legfontosabb a vitaminok között, ami katalizálja, azaz, erősíti az összes többi vitamin, táplálékkiegészítő hatását.  Ajánlott napi adagja (RDA) eléggé alacsony, bizonyos irodalmak ennek akár 100 x-os értékét is ajánlják, ezzel azonban érdemes egy kicsit óvatosnak lenni. 

Bár a C-vitamin túladagolása elméletileg nem okoz mellékhatásokat, nagyon sok esetben érdemes ezt a vitamint, nagy mennyiségű vízzel együtt bevenni. Magyarul, fogyasztási szokásainkat érdemes egy kicsit felülvizsgálni, és a sokszor ismételt igazságot figyelembe venni, azaz napi szinten fogyasszunk minél több folyadékot = tiszta vizet. Szent-Györgyi Albert neve mindannyiunk számára ismert, és nagyon büszkék is vagyunk rá, hogy magyar vonatkozása is van a legfontosabb vitaminnak.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely fontos az Ön általános egészsége szempontjából. Erősíti az immunrendszert, támogatja a kollagéntermelést és szabályozza a vércukorszintet. A C-vitamin elengedhetetlen a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzéséhez is, a szintén szükséges, ásványi anyagok mellett.

A C-vitamin természetes forrásai a citrusfélék vagy zöldségek, ezekben található természtes formájában. Hiánya számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a skorbutot is. A skorbut súlyos betegség, amely a szervezet C-vitamin hiányának következménye. Tabletta formájában, többféle kiszerelés is létezik, érdemes figyelni a hatóanyag tartalomra. Sokaka számára szintén fontos szempont lehet a tabletta mérete, nyelési nehézségek miatt. Erre lehet megoldás a por formátumú L-aszkorbisav.

C-vitamin, c vitamin

kép forrása: https://compiblog.com

Mire jók a vitaminok? (magyar felrattal):

D-vitamin

Sokan joggal a napsütésre asszociálnak, akkor amikor ennek a vitaminnak a nevét hallják. Valóban, a D vitamin “beszerezhető” akár napozással is Bár mai modern társadalmunkban ez már megkérdőjelezhető. Te napozol eleget a nyári, intenzív napsütéses időszakban? Tudod, mi a különbség az UV A, és az UV B sugárzás között? 

Mennyi időt kell ahhoz napon tölteni, és milyen időszakban, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin mennyiséget be tudjuk szerezni? Nos, minden ellenkező vélekedéssel ellentétben, leginkább a 11:00 és 15:00 közötti időszakban kellene 10-15 percet a Napon töltenünk, de  leégés nélkül ahhoz, hogy napi szinten tudjuk pótolni ezt az esszenciális fontos vitamint. Nehéz egyensúly, ugye? A megfelelő mennyiségű D-vitamin nélkülözhetetlen az általános jó egészség megőrzéséhez. Számos dolog szempontjából kulcsfontosságú, beleértve az erős csontokat, az agy egészségét és az immunrendszer erősítését. 

A D-vitamin ajánlott napi mennyisége 400 nemzetközi egység (NE) 1 éves korig, 600 NE 1 és 70 év közötti gyermekek számára, és 800 NE 70 évesnél idősebb gyermekek számára." Mindenkinek szüksége van D-vitaminra, hogy egészséges maradjon. Segít a szervezetben felszívni a kalciumot és a foszfátot, két ásványi anyagot, amelyek fontosak a csontok és fogak számára. Ezenkívül segít a szervezetben felszívni a K-vitamint, amely a véralvadáshoz elengedhetetlen.

A D-vitamin azért is fontos, mert segíti a kalcium- és foszforbevitelt és -visszatartást, melyek fontosak a csontállomány megtartásához. Bizonyos tanulmányok azt mutatják, hogy szerepet játszhat a gyulladás kezelésében és a rákos sejtek növekedésének korlátozásában.

A D-vitamin úgy működik, mint egy hormon – a szervezet minden sejtjében vannak receptorai –, ami miatt ez az egyik legfontosabb vitamin, amelyet szedhet. Segít a erős csontok kialakításában, izomerő, immunműködés, agy egészsége (főleg szorongás és depresszió), bizonyos rákos megbetegedések, cukorbetegség és fogyás, valamint az osteomalacia megelőzésében.

A D-vitamin a zsírban oldódó szekoszteroidok csoportja, amely a kalcium, magnézium és foszfát bélrendszeri felszívódásának fokozásáért és számos más biológiai hatásért felelős. Emberben a csoport legfontosabb vegyületei a D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol).

Tudományos kutatási eredmények: D-vitamin és az autoimmun betegségek:

Dr. Michael F. Holick, a Bostoni Egyetem kutató professzora ebben a témában ezt nyilatkozta:

„Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin szintjének noövelése jelentősen csökkenheti az autoimmun betegségek, köztük az I. típusú cukorbetegség, a szklerózis multiplex és más gyulladásos eredetű betegségek, például a II. típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

„Egy kísérlet során, azok a felnőttek, akik napi 2000 NE D3-vitamint szedtek legfeljebb 5 évig, 22%-kal csökkentették az összes autoimmun betegség kockázatát a placebocsoporthoz képest” – tette hozzá a szakember.

D-vitamin, d vitamin

kép forrása: https://pexels.com

E-vitamin

A béta-karotinnal és a C-vitaminnal együtt, erős antioxidáns az E-vitamin is, ennél fogva védelmet nyújthat az oxidatív stressz káros hatásaival szemben is. Szintén, jelentős szerepet tölt be a fertőzések elleni küzdelemben. Elsősorban növényi olajokból juthatunk hozzá, így például napraforgó- és olívaolajból, de jó forrásai az olajos magvak (pisztácia, kesudió, mandula, törökmogyoró), illetve a tökfélék, a nyers  avokádó és leveles zöldségek is.

Az E-vitamin olyan erős antioxidánsok csoportjára utal, amelyek számos gyulladáscsökkentő funkciót látnak el, és elpusztítják a szabad gyököket, hogy megvédjék a sejteket az oxidatív károsodástól.

Az E-vitamin erős szerepet játszik az immunrendszer védelmében, és a szívbetegségek, valamint a daganatos megbetegedések elleni védelemben is. Ennek a vitaminnak a hiánya miatt fogékonyabbak, gyengébbek lehetünk a egyes betegségekre, fertőzésekre, valamint a szem romlására, és az izomgyengeségre is.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó tápanyag, melynek felszívódása megnő az étkezési zsír jelenlétében.

Ezért, ha magas E-vitamin tartalmú ételt fogyasztunk, (amely nem olaj vagy zsír), a legjobb, ha egy másik zsírtartalmú étellel párosítjuk. Szerencsére elég sok olyan élelmiszer van, amelyek legalább némi E-vitamint tartalmaznak, bár a legjobb étrendi E-vitamin-források magas alfa-tokoferol-tartalommal (az E-vitamin egyik fajtája) rendelkeznek, amely a tápanyag leginkább bioaktívabb formája.

E-vitamin forrás, élelmiszerek, bőr, egészség

K-vitamin

A K-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin. Olyan lényeges fehérjék termeléséhez járul hozzá, melyeknek többek között a véralvadásban, valamint a csontok növekedésében van fontos szerepük.

Ennek a fontos  vitaminnak a  hiánya normál táplálkozás mellett ritka, az újszülöttek azonban kötelező jelleggel kapnak K-vitamint, táplálékkiegészítő formájában.

Bár a K-vitamin alapvetően a zsírban oldódik, , az emberi szervezet nem képes hosszú ideig raktározni, így viszonylag hamar lebontja és kiválasztja. Éppen ezért túladagolása extrém ritka, és legfeljebb nagy mennyiségű táplálékkiegészítő szedése esetén fordulhat elő.

Egészséges felnőtteknél ritka a hiánya, az alábbi betegségek esetén fordulhat elő:

  • cukorbetegség,

  • krónikus vesebetegség,

  • cisztás fibrózis,

  • lisztérzékenység,

  • elzáródott epevezeték,

  • gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és Crohn-betegség),

  • egyéb, felszívódási zavarokkal járó krónikus betegségek.

A vitaminhiány tünetei lehetnek:

  • lassabb véralvadás: lassan áll el a vérzés, nőknél erőteljesebb a menstruációs vérzés;
  • könnyen keletkeznek zúzódások;
  • a csontok gyengesége: csontritkulás, könnyen törő csontok.

A k-vitamin forrásai lehetnek: zöld színű zöldségek (spenót, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, káposzta, saláta, mángold);

  • szója és szójaolaj.

Az időseknél megnövekszik a krónikus betegségek (pl. epe- és májbetegség) gyakorisága, ami a K-vitamin felszívódási zavarához, és következményes K-vitamin hiányhoz vezethet.

Várandósság idején az anyai K-vitaminszint a magzat csontfejlődésében is fontos szerepet játszik. Egészséges kismamák esetében hiánya nem fordul elő, ritkább esetekben az egyoldalú, zöldségekben szegény étrend vezethet K-vitamin hiányhoz.

Ezért időskorban és várandósság idején fokozott figyelmet kell fordítani a természetes formában, táplálkozással bevitt vitamin biztosítására. K-vitamin tartalmú étrendkiegészítőre.

k-vitamin, magzsola.hu

kép forrása: https://soychef.today/

B-vitaminok

Nem véletlen a többes szám! A B-vitaminok segítik a szervezetünkben lévő enzimeket, hogy megfelelően végezzék munkájukat, és számos sejt funkcióhoz fontosak, például a szénhidrátok lebontásához és a tápanyagok szállításához a szervezetben. A B-vitaminok egymással összefüggő szerepet játszanak agyunk megfelelő működésében is..

Segítik a szervezetet az élelmiszer energiává alakításában (anyagcsere), új vérsejtek létrehozásában, valamint az egészséges bőrsejtek, agysejtek és más testszövetek fenntartásában.

A B-vitamin komplex nyolc B-vitaminból áll:

  • B1 (tiamin)

  • B2 (riboflavin)

  • B3 (niacin)

  • B5 (pantoténsav)

  • B6 (piridoxin)

  • B7 (biotin)

  • B9 (folsav)

  • B12 (kobalamin)

Ezen alapvető vitaminok mindegyike hozzájárul az általános testi működéshez.

A B-vitaminok létfontosságú szerepet játszanak az egészség és a jó közérzet megőrzésében. Az egészséges test építőköveiként a B-vitaminok közvetlen hatással vannak az energiaszintre, az agyműködésre és a sejtanyagcserére.

A B-vitamin komplex segíthet megelőzni a fertőzéseket, és támogathatja vagy elősegítheti:

  • sejt egészsége

  • vörösvértestek növekedése

  • energiaszintek

  • látás

  • agyműködés

  • emésztés

  • étvágy

  • megfelelő idegműködés

  • hormonok és koleszterintermelés

  • szív- és érrendszeri egészség

  • izomtónus

A B-vitaminok különösen fontosak azok számára, akik terhesek vagy szoptatnak. Ezek a vitaminok segítik a magzati agy fejlődését, és csökkentik a születési rendellenességek kockázatát.

A várandós emberek számára a B-vitaminok segíthetnek az energiaszint kezelésében, enyhíthetik a hányingert és csökkenthetik a preeclampsia kialakulásának kockázatát.

b-vitaminok

Köszönöm, hogy elolvastad blogbejegyzésemet, remélem, találtál benne hasznos információt:

Ha maradt esetleg kérdésed, keress bátran elérhetőségeinken: 

Kalocsai Sándor - magzsola.hu