Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A meggy egészségre gyakorolt hatása

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.08.24 16:27
A meggy egészségre gyakorolt hatása

Lássuk csak, meggyleves, meggyes pite, meggyes rétes, meggyes piskóta, tortadíszítés meggyel, lúdláb torta, meggyfagyi, meggyes-mákos, bögrés-meggyes süti - hiretlen csak ezek jutnak eszembe róla, pedig frissen,a fáról leszedve ideális nyári "csodagyógyszer" - helyesebben, gyógyszer helyettesítő. 

Ezt a csonthéjas gyümölcsöt különösen a gyerekek szeretik. Talán azért is, mert jó játék a magok pöckölése? A meggynek valóban utánozhatatlan, kitűnő aromája van. Régebben (az elmúlt évezredben) jó móka volt a meggyfára felmászni, és fülbevalót készíteni belőle. Ugyanakkor egészséges is, húsa értékes növényi tápanyagokat tartalmaz. A cseresznyével rokon, kora nyári gyümölcs ropogós, kissé savanykás íze miatt kedvelt. Talán nem véletlen, hogy angol nyelvterületen "sour cherry", azaz savanyú cseresznye néven ismert. 

meggy, meggyes lepény

A meggy a Kárpát-medencében őshonos gyümölcs, a magyarság már a honfoglalás előtt megismerte. Településneveinkben gyakori a "meggy" szó, ami az őshonosság egyik legjobb bizonyítéka (Medgyesegyháza, Medgyes, Meggyeskovácsi, Nyírmeggyes, Somogy-meggyes, Zalameggyes, Somogymeggyes, Meggytó, Meggyasszó stb.). A XVIII. századtól kialakultak a termesztésre alkalmas területeken a tájhoz leginkább igazodó, nemes fajták. Az egyik ilyen híres tájfajta Csengőd községről kapta a nevét.

meggy jótékony hatása:

A gyümölcsszemek mérete kisebb, mint rokonáé, és a színe is sötétebb, ha már teljesen érett, főleg a fák tetején, szinte fekete színű is lehet. Ezek jóval édesebbek, de jóval nehezebb, sokszor teljesen lehetetlen leszedni, sokszor ott is maradnak, és ár messziről hívogatóan láthatóak...

A meggy hatása: Ez az egyik legkiválóbb antioxidánsunk, amely nem csak távol tartja a baktériumokat, fertőzéseket, de vértisztító hatással is rendelkezik - éppen ezért, a kiválasztásra, méregtelenítésre (májra és a vesékre) is jó hatással van. Fogyasztásával megelőzhetjük az erek problémáit, hiszen érdekes módon, pont savtartalma lúgos hatást vált ki a vérben, ami a kapilláris ereket ismételten megnyithatja. 

Magnézium, kalcium, mikroelemek

Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin (napsütés=nyár), hasznosulását, és felszívódását, még az idősebb szervezetben is. Ez főleg az idegek, és a csontok állapotának megőrzésében, egészségében játszik fontos szerepet. Relatíve magas káliumtartalma is előnyös, hiszen erre szükség van a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízháztartásának szabályozásához. Vízhajtó hatása akár elősegítheti a fogyást, súlycsökkentésünket is. (persze, a "kényelmetlen" mozgás ezzel sem/nem helyettesíthető) Szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is. 

magnézium is nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezetünk számára, ugyanis több mint 300 enzim helyes működéséhez szükséges, melyek - többek között - a sejt energiatermelő folyamatait is elősegítik. A magnézium az idegrendszer működésén túl, a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, és csökken a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége, vagyis javítja a szív munkájának hatásfokát. Szóval, gyógyhatásban nincs hiány....

Meggy, és a vitaminok?

Teljes értékű B-vitamin forrás, talán ez egyik olyan ritka gyümölcsféle, amiben ennek a vitaminnak minden változata megtalálható. A légzőszervi megbetegedések, asztmatikus tünetek esetén is érdemes meggyet fogyasztanunk, de megfázás esetén is hamarabb meggyógyulhatunk, ha egy kis meggyet megeszünk.

A már említett rokon cseresznyéhez képest, 10 x-es mennyiségű A-vitamin tartalmának köszönhetően nem csupán a légzést segíti, de az immunrendszer-működésében is jótékony hatása van, valamint a szem egészséges állapotát is fent tartja. Meghűlés csökkentő hatása pedig éppen savanyúságának köszönhető, hiszen savanyú környezetben kevésbé képesek megélni a baktériumok. 

Mivel a meggy rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezért nem csupán egészségünket, de szépségünket is megőrzi, hanem megköti a szervezetben keletkező szabad gyököket is. Talán éppen ez utóbbi miatt (is) kutatások által bizonyított, hogy a folyamatos meggy fogyasztók tovább élnek, mint a meggyet nem fogyasztó társaik, és kevésbé hajlamosak a daganatos betegségekre.

Az aszalt meggy enyhén savanykás íze mellett is magas szénhidrát tartalommal bír, mint majdnem minden aszalt gyümölcs. Számos, az előzőekben felsorolt előnyös tulajdonságai mellet - ha ezt még lehet fokozni, az általunk forgalmazott változat Magyarországról származik, és ez nem tartalmaz hozzáadott cukrot, sem kén-dioxidot! Hazánkban - és itt a magzsolán is - talán a legnépszerűbb termék a gyümölcsök között, nem véletlenül, hiszen, ami jó, az jó.

A meggy fogyasztó hatása

A meggy egy olyan étel, amit bátran ehetsz, mert a kalóriatartalma ideális fogyáshoz. Ha ételben használod, mint alapanyag, akkor arra ügyelj, hogy az étkezés kalóriatartalma 100 kcal/100 g körül mozogjon. Ráadásul, az aszalt változat is nagyon finom, kicsit savanykás. És nem tartalmaz hozzáadott cukrot sem! Persze, érdemes figyelembe venni, hogy fruktóztartalma miatt, szénhidrát tartalma is van, szerintem napi fél maréknyi bátran fogyasztható ebből az aszalt gyümölcsből, diéta, vagy fogyókúra alkalmával is.  

Ha már a népszerűséget említettem, az aszalt szilva előnyeiről is írtam korábban egy bejegyzést, számos olyan előnyös tulajdonságáról, amit talán kevesen ismerhetnek.

Felhasználása:

Mivel egyik, régen termesztett gyümölcsük, természetszerűleg, beépült a magyar gasztronómiába is. Készülhet belőle meggyleves, pite, rétes, piskóta, muffin, lúdláb torta, tortaalapanyag, fagyi, szörp, dezsem, kompót. Meggyszósz formájában vadételek kitűnő kiegszítóője is lehet. Aszalva, és persze fagyasztva is hosszú ideig eláll, megtartva értékes anyagainak döntő hányadát. No, és nagyon ritkán (!), de pálinkát is készítenek belőle.