Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

A meggy egészségre gyakorolt hatása

Ezt a csonthéjas gyümölcsöt különösen a gyerekek szeretik. Talán azért is, mert jó játék a magok pöckölése? A meggynek valóban utánozhatatlan, kitűnő aromája van. Régebben (az elmúlt évezredben) jó móka volt a meggyfára felmászni, és fülbevalót készíteni belőle. Ugyanakkor egészséges is, húsa értékes növényi tápanyagokat tartalmaz. A cseresznyével rokon, kora nyári gyümölcs ropogós, kissé savanykás íze miatt kedvelt. Talán nem véletlen, hogy angol nyelvterületen "sour cherry", azaz savanyú cseresznye néven ismert. 

A meggy a Kárpát-medencében őshonos gyümölcs, a magyarság már a honfoglalás előtt megismerte. Településneveinkben gyakori a "meggy" szó, ami az őshonosság egyik legjobb bizonyítéka (Medgyesegyháza, Medgyes, Meggyeskovácsi, Nyírmeggyes, Somogy-meggyes, Zalameggyes, Somogymeggyes, Meggytó, Meggyasszó stb.). A XVIII. századtól kialakultak a termesztésre alkalmas területeken a tájhoz leginkább igazodó, nemes fajták. Az egyik ilyen híres tájfajta Csengőd községről kapta a nevét.

Rengeteg, hasznos ásványi elem:

A yümölcsszemek mérete kisebb, mint rokonáé, és a színe is sötétebb, ha már teljesen érett, főleg a fák tetején, szinte fekete színű is lehet. Ez az egyik legkiválóbb antioxidánsunk, amely nem csak távol tartja a baktériumokat, fertőzéseket, de vértisztító hatással is rendelkezik - éppen ezért, a kiválasztásra, méregtelenítésre (májra és a vesékre) is jó hatással van. Fogyasztásával megelőzhetjük az erek problémáit, hiszen érdekes módon, pont savtartalma lúgos hatást vált ki a vérben, ami a kapilláris ereket ismételten megnyithatja. Magas kalciumtartalma segíti a D-vitamin (napsütés=nyár), hasznosulását, és felszívódását, még az idősebb szervezetben is. Ez főleg az idegek, és a csontok állapotának megőrzésében, egészségében játszik fontos szerepet. Relatíve magas káliumtartalma is előnyös, hiszen erre szükség van a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízháztartásának szabályozásához. Szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is. A magnézium is nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezetünk számára, ugyanis több mint 300 enzim helyes működéséhez szükséges, melyek - többek között - a sejt energiatermelő folyamatait is elősegítik. A magnézium az idegrendszer működésén túl, a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, és csökken a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége, vagyis javítja a szív munkájának hatásfokát. Szóval, gyógyhatásban nincs hiány....

Na, és a vitaminok?

Teljes értékű B-vitamin forrás, talán ez egyik olyan ritka gyümölcsféle, amiben ennek a vitaminnak minden változata megtalálható. A légzőszervi megbetegedések, asztmatikus tünetek esetén is érdemes meggyet fogyasztanunk, de megfázás esetén is hamarabb meggyógyulhatunk, ha egy kis meggyet megeszünk.

A már említett rokon cseresznyéhez képest, 10 x-es mennyiségű A-vitamin tartalmának köszönhetően nem csupán a légzést segíti, de az immunrendszer-működésében is jótékony hatása van, valamint a szem egészséges állapotát is fent tartja. Meghűlés csökkentő hatása pedig éppen savanyúságának köszönhető, hiszen savanyú környezetben kevésbé képesek megélni a baktériumok. Mivel a meggy rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezért nem csupán egészségünket, de szépségünket is megőrzi, hanem megköti a szervezetben keletkező szabad gyököket is. Talán éppen ez utóbbi miatt (is) kutatások által bizonyított, hogy a folyamatos meggy fogyasztók tovább élnek, mint a meggyet nem fogyasztó társaik.

Az aszalt meggy enyhén savanykás íze mellett is magas szénhidrát tartalommal bír, mint majdnem minden aszalt gyümölcs. Számos, az előzőekben felsorolt előnyös tulajdonságai mellet - ha ezt még lehet fokozni, az általunk forgalmazott változat Magyarországról származik, és ez nem tartalmaz hozzáadott cukrot, sem kén-dioxidot! Hazánkban - és itt a magzsolán is - talán a legnépszerűbb termék a gyümölcsök között, nem véletlenül, hiszen, ami jó, az jó.

Ha már a népszerűséget említettem, az aszalt szilva előnyeiről is írtam korábban egy bejegyzést, számos olyan előnyös tulajdonságáról, amit talán kevesen ismerhetnek.

Felhasználása:

Mivel egyik, régen termesztett gyümölcsük, természetszerűleg, beépült a magyar gasztronómiába is. Készülhet belőle meggyleves, pite, rétes, piskóta, muffin, lúdláb torta, tortaalapanyag, fagyi, szörp, dezsem, kompót. Meggyszósz formájában vadételek kitűnő kiegszítóője is lehet. Aszalva, és persze fagyasztva is hosszú ideig eláll, megtartva értékes anyagainak döntő hányadát. No, és nagyon ritkán (!), de pálinkát is készítenek belőle. 

EZEKET OLVASTA MÁR?

Hogyan (ne) vásároljuk az interneten, avagy rövid használati utasítás a magzsolához

2016-07-11 07:16:03
Hogyan (ne) vásároljuk az interneten, avagy rövid használati utasítás a magzsolához

Az elmúlt évek során sok tapasztalatunk gyűlt össze, és látjuk, hogy főleg az első vásárlások során melyek a leggyakrabban előforduló hibák. Némelyiken tudunk javítani, másokon nem mindig....

Két fokozattal jobb életminőség - 0 Ft elköltésével

2016-07-25 06:37:57
Két fokozattal jobb életminőség - 0 Ft elköltésével

A diéták nagy része nem működik. Miért? Ha X éven keresztül sokat tett az egészsége ellen, vajon két-három hét változtatás után, ha visszatér  hagyományos táplálkozásához, mennyit tett a tartós egészségéért, jobb közérzetéért? 

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.