Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Két, hasznos táblázat lisztérzékenyeknek

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2019.01.24 19:21
Két, hasznos táblázat lisztérzékenyeknek

Néha még a legtapasztalatabbak is tanulhatnak újat, vagy kaphatnak hasznos információt. Két, jól áttekinthető táblázatot szeretnék most megmutatni:

A gluténérzékenység - érzékeny téma.

Aki ebben értintett, eddig nem volt túl könnyű az élete, szerencsére, egyre több lehetőség, alternatíva választható számukra. Le kell szögeznem, hogy ez egyben egy élelmiszeripari trend, ráadásul emelkedő, tehát minden évben nagyobb rá az igény is, és tagadhatatlanul rámozdult a "szakma", is üzlet, igen, nekünk is. 

Komplett termékcsaládok, lisztkeverékek, szakácskönyvek, újságok, színes magazinok olvashatóak a témában, sokszor csak felszínes információkat adva a nyájas olvasóknak. Az utóbbi néhány évben került igazán fókuszba, korábban sokan csak legyintettek rá, "divatbetegségként" el is intézték.

Ráadásul, különböző fokozatai is lehetnek ennek az élelmiszerallergiának. Magyarországon nincsenek pontos statisztikák a témában ( én legalábbis, nem találtam ilyet), Egy korábbi uniós adat viszont, ami szerint az európai lakosság 1-2 százalékát érinti a cöliákia. 

Meg kell azonban jegyezni, hogy ez egy „kaméleonbetegség”, melynek több, különböző tünete van, vagy lehet - némelyikről nem is gondolnánk, hogy a glutén áll mögötte. Sokan tehát nem is tudják, hogy a mindennapos problémájukat egy diétával is lehetne kezelni. Másfelől több olyan betegség létezik, amelyek kapcsán a gluténmentes étrend, mint kezelési mód javasolt. Ilyenek például a pajzsmirigy betegségek, a nem cölikáliás glutén szenzitivitás, az IBS (áteresztő bélszindróma) vagy a Parkinson-kór.

Köménymag, jótékony hatású fűszer, nagyobb kiszerelésben is.

Sokszor csak évek múltán áll össze a kép, és egy táplálkozás szakértővel, dietetikussal, gasztroenterológussal beszélgetve, vizsgálatokat elvégezve derül ki konkrétan ez az étel intolerancia. Ha önnél fennáll ez az érzékenység, legjobb, ha eltávolítja konyhájából, kamrájából a következőket:

  • a búzalisztet
  • búzadarát
  • kuszkuszt
  • bulgurt
  • hagyományos száraz tésztát
  • kenyeret, pékárukat
  • konzerveket
  • szószokat
  • fűszerkeverékeket
  • ételízesítőket
  • kekszeket
  • nápolyit
  • réteslapot
  • pitát
  • pizza lapot
  • pudingport
  • salátaöntetet, stb. …

gluténmentes, gluténtartalom táblázat, glutén mentes, gluténérzékenység - magzsola.hu

Ha vásárolni megy, mindig olvassa el az élelmiszerek címkéjét; és ezt alakítsa szokásává. Igen, néha szemüveg, sőt nagyító is kell hozzá.... Én már láttam olyat, hogy valaki telefonnal lefényképezte az apró betűket, aztán ránagyítot, csak így vált olvashatóvá, bár a rendelet szerint legalább 7 pontos betűmérettel kell feltüntetni a szükséges adatokat. Az allergéneket, ha nem jelent meg az összetevők listájában eddig is jelölni kellett, de a 2014-ben életbe lépett jelölési rendelet szerint az allergéneket az összetevők között külön is ki kell emelni, megkönnyítendő az ételallergiások tájékozódását. Ha kénytelen házon kívül étkezni (például a munkahelyén, egy tanfolyamon vagy egy kiránduláson), vigyen magával otthon csomagolt, biztonságos ételt. Talán elsőre nehezen hihető, de bizonyos húskészítmények is tartalmazhatnak glutént. A pácolt, fűszerezett, szójaszósszal ízesített húsok mind gluténforrások. A különféle szalámik, májkrémek, pástétomok címkéjén ugyancsak figyeljünk arra, hogy milyen összetevőket tartalmaznak. Ha elég erős hozzá, hagyja el ezeknek, és a más feldolgozott, finomított élelmiszerek fogyasztását, hosszú távon mindenképpen jót tesz egészségének. Pont erről (is) szól a Clean Eating mozgalom.

Alternatív lehetőségek:

Mivel az alapanyagok is egyre fejlődnek, elfelejtett, ősi vagy távoli földrészekről, régi kultúrák által ismert, és használt "álgabonák" is kaphatóak már, akár a szupermarketek polcain is. Tendencia az is, hogy vannak hagyományos, „konvencionális” termékek, illetve Garantáltan gluténmentesek. Mit is jelent ez? Az alapvetően "búzamentes mezőgazdasági termékek, termések betakarításuk során, ha nincsenek elkülönítve, keresztszennyeződés veszélyének vannak kitéve. Írok egy példát: ha a búzát és a zabot, ugyanazon szállítmánnyal viszik be a tárolókba (silókba), könnyen előfordulhat, hogy zab kerül a búzába, vagy fordítva. Ezt azután elég nehéz szétválogatni, magyarul lehetetlen (esetleg Hamupipőkének sikerült már. :-))) Szóval, ezután hiába kerül a zab, és lapított változata a zabpehely a legtisztább körülmények között is csomagolásra, már az alapanyag szennyeződhetett. Nem feltétlen, de lehetséges. A garantáltan glutén nélküli azt jelenti, hogy egészen biztosan, a betakarítástól a fogyasztóig történő eljutásig, nem került búzaféle az adott termékhez, a közelében sem volt, semmilyen módon. Ez természetesen, megdrágítja az előállítást, mind a csomagolást (elkülönítés), ráadásul, a hagyományos változathoz képest ezekből kevesebbre van igény, tehát magasabb az egy csomagra jutó, előállítási költség. Hasonlít ez a bio és nem bio termékekre, kb. a fentiek is párhuzamosságok, és az ár is közelítőleg, duplája (is lehet). 

Ok, lássuk, mi is az első táblázat, ezeket GLUTÉNÉRZÉKENYEK IS FOGYASZTHATJÁK:

     KÖLES KUKORICA HAJDINA RIZS AMARÁNT
Főzési idő: 40 perc( 20 perc után is fogyasztható, de ekkor még kesernyés lehet)+ duzzasztás 

csemege: 5-15 perc

morzsolt: 20 perc

dara: 30 perc

20 perc + duzzasztás "A": 10 perc "B":15 perc+ duzzasztás 25-30 perc
Előkészítés: Alapos öblítés Fény, meleg ne érje főzés előtt Pirítás, öblítés, előáztatás, forrázás Pirítás, előáztatás Pirítás, áztatás, kipattogtatás
Vízmennyiség 3 - 4 x  dara: 4 - 5 x 2,5 x 2,5 x 2,5 - 5 x
Hatása: Lúgosító, alacsony kalória Édesebb, vízhajtó, mellékvese védő Lúgosító, karotin tartalmú Kímélő, vízhajtó Lúgosító
Fontos! Pajzsmirígy diszfunkció esetén ne fogyasszuk! Sózás csak főzés után! Főzés előtt forrázni. máj- és epebetegség esetén ne fogyasszuk! Lázas betegek ne fogyasszák. Kellemesebb kedélyállapot.
Ajánlott: Böjt, tisztítókúra, vashiány Ödéma, hólyagbántalmak Kötőszövet, erek erősítése Méregtelenítés, roborálás Csontritkulás megelőzése
Fűszerei: Gyömbér, petrezselyem, bazsalikom, majoranna, koriander Oregáno, kakukkfű, rozmaring, fekete bors Izsóp, majoránna, kakukkfű Lestyán, sáfrány, curry,  Édeskömény, kömény, ánizs

 

És itt a második táblázat, ezeket GLUTÉNÉRZÉKENYEK NEM FOGYASZTHATJÁK:

     BÚZA ROZS ÁRPA ZAB
Főzési idő: 60 perc 60 perc 60 perc Pehely: 25 perc, hántolt zab: 60 perc
Előkészítés: Hosszú előáztatás Pirítás, előáztatás Pirítás, előáztatás Pirítás, előáztatás
Vízmennyiség: 2 - 4 x 3 - 5 x 3 - 5 x 3 - 5 x 
Hatása: Semleges Erősítő Lúgosító Frissítő, lúgosító
Fontos! Jól csíráztatható,  Magas kálium tartalmú Tejben ne főzzük! Lázas betegeknek ne adjuk.
Ajánlott: Csontok építése,  Emésztőrendszer, izomzat, tisztítás Roborálás, méregtelenítés, stressz, terhelés esetén,  Erősítés, roborálás, szorongás, gyomorfekély
Fűszerei: Koriander, kakukkfű, bazsalikom Kömény, ánizs, édeskömény, boróka Zsálya, szegfűbors, babérlevél, csombor Izsóp, lestyán, édeskömény

 

Érdekesség: Zabpehely. Bár elméletileg nem búzaféle, mégsem ajánlják érzékenyeknek. Ezzel a felvetéssel több helyen is találkoztam, én azt gondolom, ez ily csak garantáltan gluténmentes változatban ajánlható jó szívvel azoknak akik nem tolerálják a búzaféléket. 

Ajánlott, magzsolás termékeinket is megnézheti, megvásárolhatja.

Ha érdekesnek találta, kérem, olvassa el más, gluténérzékenységgel kapcsolatos írásaimat is: