Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek
Kiadós, vajas mézes serpenyőben sült zöldségek
Ez a finom egytálétel kicsit hasonlít a francia Ratatouille-re, leginkább, a vékonyra szeletelt zöldségek miatt. Nemcsak az íze, de a sok, színes zöldség látványa is csábít az elkészítésére, no, és a megkóstolására is.
Alacsony kalóriatartalmú, lefagyasztható étel. Olyan, nagyobb serpenyőben készítsd el, ami tűzálló, mert a főzés után ebben érdemes a sütőben is tovább sütni! Először kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az.
Előkészítés: 30 per, sütés/főzési idő:45 perc
a recept 4 adagnak felel meg:
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 lilahagyma, apróra vágva
- 2 sárgarépa, apróra vágva
- 150 g gesztenyegomba negyedelve, de persze, lehet más féle gomba is.
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 350 g vegyes gyökérzöldség, meghámozva és 2 cm-es kockákra vágva (mi paszternákot, zellert és sárgarépát használtunk)
- kis csokor kakukkfű, morzsolva
- 100 g árpagyöngy
- 1 db zöldségleves kocka, még jobb az előző napról megmaradt , kb. 2 dL leves
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 tk dijoni mustár
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 közepes burgonya, meghámozva
- 2 cékla, meghámozva
- 2 közepes édesburgonya, meghámozva
- 25 g vaj
- 2 tk méz
Elkészítése:
- 1. LÉPÉS
Egy szélesebb, tűzálló serpenyőben, közepes lángon melegítsd fel az olívaolajat. Mehet bele az apróra vágott hagyma, kevergetve dinszteld addig, amíg el nem kezd karamellizálódni. Mehet bele a sárgarépa és a gomba, és főzd további 5 percig, amíg a gomba kissé megpuhul. Keverd hozzá a paradicsompürét. - 2. LÉPÉS
Add hozzá a többi, összevágott gyökérzöldséget, a kakukkfű felét és az összes árpagyöngyöt. Morzsoljuk bele a zöldségleves kockát, és adj hozzá egy kis vizet, majd a szójaszószt, a mustárt és az ecetet. Fűszerezd és adj hozzá még kb. 3 dL vizet. Forrald lassú tűzön, fedd le, és főzd 10 percig. - 3. LÉPÉS
Közben elkészítheted a zöldséget az öntethez. Szeleteld fel a burgonyát, a céklát és az édesburgonyát olyan vékonyra, amennyire csak tudod. Olvaszd fel a vajat egy kisebb serpenyőben alacsony lángon, és keverd össze a mézzel, a maradék kakukkfűvel és egy csipet őrölt színes, vagy fekete borssal. - 4. LÉPÉS
Vedd le a serpenyőt a tűzről. A felszeletelt zöldségeket helyezd koncentrikus körökben, egymásra helyezve a burgonya-, édesburgonya és cékla szeleteket, amíg az egész edényt be nem fedi. Kend meg a vaj és méz keverékével, ügyelve arra, hogy minden szeletet ellepjen. Ízesítsd még egy kis sóval. Egy éjszakán át hűtve vagy becsomagolva és lefagyasztva akár három hónapig is eláll. Először hagyd teljesen kihűlni. - 5. LÉPÉS
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Fedd le a serpenyőt fedővel vagy fóliával és süssük 20 percig. Ezután még tető nélkül süsd kb 8-10 percig, amíg a teteje a vajas mézzel ropogósra nem sül.
Tápérték, adagonként:
Jó étvágyat hozzá!