A pomelo vagy pummelo (avagy középső gyümölcs) (latin: Citrus grandis, binomiális név: Citrus maxima) a rutafélék családjába tartozó, valószínűleg Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs Ma már egész Ázsiában, sőt az Egyesült Államok déli részein (Kalifornia, Florida) és a Karib-térségben is termesztik. Nem narancs és nem grépfrút, hanem a kettő keveréke. Méretével tekintélyt követel a citrusfélék között, és a C-vitamin aranybányája.
A legnagyobb citrus előnyös tulajdonságai:
A kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. Ezen kívül található benne B1-, B2-vitamin is. Gazdag élelmi rostokban és káliumban is.Már egy nyers pomelo fedezi a napi rostbevitelünk 8%-át. A rostdús, ám kevés kalóriát tartalmazó táplálékok remekül telítenek, így megelőzik a későbbi szükségtelen nassolást. Ráadásul gondoskodnak az emésztőrendszerünk egészségéről és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.A gyümölcs első ránézésre olyan, mint egy óriás grépfrút, héja azonban jóval vastagabb, szivacsosabb. Ízében a keserűtől az édesig változhat, húsa a grépfrúténál szárazabb, színe halványsárga, rózsaszínes, vagy akár a piros is lehet, apró magokkal a belsejében. A gerezdeket fehér hártya borítja, amit könnyedén lehúzhatunk róla. Sokáig eláll, hűvös helyen több hétig is raktározható otthon. Hosszú tárolás után a héja elkezd száradni, de a gyümölcshús belül továbbra is lédús marad. Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni étrendünkbe, de nem elhanyagolható magas kalcium- és a káliumtartalma sem. Ez utóbbi tulajdonsága miatt az immunerősítés mellett kiválóan szabályozza a vérnyomást is. Zsírégető enzimjeinek köszönhetően fogyókúrák során is segítségünkre lehet, kalóriatartalma alacsony, mindössze 25-50 kcal/100 gramm. Különleges illóolaja tisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, s még a fogyókúrázóknak is segítségére lehet, hiszen található benne zsírégető enzim is, ráadásul bíztató tápanyagösszetétele is, 0 %-os zsír- és 72 kalória/190 g energiatartalmával.
A vastag héjból lekvárt is főznek. A kínai konyhában felhasználják héját fűszerként vagy kandírozott formában. Dél-Kínában általában előszeretettel használják fel mindenféle citrusgyümölcsök héjait ízesítésre.
Érdekesség:
Erőteljes illatú virágából Vietnámban parfüm készül, főzetét a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában az epilepszia, az ekcéma és a kolera tüneteinek enyhítésére használják. Magját köhögés, lumbágó és emésztési zavarok esetén alkalmazzák, levét pedig lázcsillapítóként adják a betegeknek.
Ismeri további, kandírozott gyümölcseinket?
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
Energia 1.601 kJ/ 382 kcal
Zsír: 0,8
amelyből telített zsírsavak 0,4 g
Szénhidrát: 89 g
amelyből cukrok 58 g
Rost 2,2 g
Fehérje 1 g
Só 0,3 g