Kókuszreszelék - anyáink, nagyanyáink finom, vasárnapi süteményeinek egyik titkos összetevője....A kókuszpálma évezredek óta jelentős kultúrnövény a trópusok vidékein. Őshazája Melanézia, manapság leginkább Dél- és Kelet-Ázsiában, Brazíliában, valamint Nyugat- és Kelet Afrikában termesztik.
A kókuszdió csonthéjas gyümölcs, melynek zöld kérgét rögtön a szedés után eltávolítják. A termés magján három kör alakú bemélyedés, csírapórus található. Az érés 6., 7. hónapjában a dió belső ürege megtelik kókuszvízzel. Az érett termésekben ez megszilárdul, és ebből alakul ki a számunkra értékes fehér gyümölcshús, a kókuszbél.
A mag feltörése nem egyszerű, kell hozzá némi gyakorlat, jó pár vicces jelenet alapját adja ez a művelet.
A fehér kókuszbél íze jellegzetes, kicsit a dióra hasonlít, bár zsírtartalma jelentősen alacsonyabb. Fehérjéket, többféle, főleg B-vitaminokat, ásványi anyagokat, ezekből is több cinket és vasat tartalmaz.
A kókusz illetve kókuszreszelék felhasználása nagyrészt a cukrászatban jelentős, de jó néhány ázsiai recept része a kókuszreszelék mellett a kókusztej, melyet sűrítéshez használnak.
Összetevők: 100 % kókuszreszelék
Tápanyag összetétel 100 g:
energia:2261/646 kJ/kcal
fehérje: 7 g
zsír: 60 g
szénhidrát: 8,4 g
élelmi rost: 9 g
Származási hely: Indonézia
Ismeri további kókuszból készült termékeinket?